иСербиа - Седам типова токсичних особа

У току живота сусрећемо се са много различитих типова људи. Са некима се добро слажемо и остварујемо чврсте везе, а са некима не. Иако је све индивидуално, псхилози су се потрудили да направе листу седам типова људи који могу негативно да утичу на нас и које треба да избегавамо.

ФОТО: Abriendo nuestro interior

Превела: Ана-Марија Бјеговић

Током целог живота успостављамо везе са другима у многим окружењима – унутар породице, на факултету, на послу, а са некима од њих се и разиђемо. Много особа улази у наш живот како бисмо са њима поделили тренутке или године, али због тога не морају заувек бити уз нас. Понекад нам је тешко да се ослободимо веза које више ничему не доприносе, које су истрошене, или још горе, које су постале токсичне, као да имамо неку врсту Диогеновог синдрома (компулсивно нагомилавање ствари), али са људима. Треба да престанемо са скупљањем пријатеља на Фејсбуку и да почемо да вреднујемо оне са којима заиста вреди провести време.

Стручњаци предлажу листу особа од којих треба да научите да се удаљите или чак да се од њих заувек растанете, без осећаја гриже савести.

Партнер који изиграва жртву

Више не знате да ли је са вама зато што вас воли или зато што сте увек ту да му бришете сузе. Постоје особе које пред проблемима једино умеју да изигравају жртву. Како објашњава психолошкиња Патрисија Рамирес: „Реч је о онима који пребацују кривицу са свих својих проблема на треће особе, избегавајући одговорност за све лоше што им се дешава“. Проблем је у томе што ово изигравање жртве може и нас да „зарази“ тугом, фрустрацијом и апатијом. Због тога је битно да научите да ово прекинете на време. „На првом месту, треба да им кажемо да смо ту да им помогнемо да донесу одлуке и реше проблеме, али не и да будемо њихова марамица коју ће натопити својом тугом, а да се ни не потруде“, додаје она. Ако то буде безуспешно, можда је најбоља опција да се удаљите, јер како подсећа ова психолошкиња „ако га не напустите, дајете му простора да одреагује“.

Рођак без образа

Сви смо се суочили са оваквим рођаком, који нас увек зове да би тражио неку услугу, била то селидба, помоћ са децом или позајмљивање алата за који знамо да нам никада неће вратити, а никада није ту када је нама потребан. Како прича Рамирес „реч је о особама које би увек хтеле нешто од вас, али не знају или не желе да одрже обострано корисне везе у којима би пружили барем део од онога што добију“. Рамирес инсистира на томе да ми морамо бити ти који ће први ставити до знања наше личне потребе, а не да допустимо да постанемо слуге оних који „искориштавају друге, а не питају их ни како су, да ли је њима потребна помоћ, или да ли им одговара да позајме нешто у том тренутку“.

Гунђало

Сваки пут када је са вама, критикује све заједничке познанике, а понекад вас чак зове само како би вам испричао нечији најновији неуспех. Мислите да не прича лоше о вама када је са другима? Иако смо сви склони трачевима у неким тренуцима, треба да будете опрезни са тим особама које „живе како би живеле туђи живот, јер нису задовољне својим“, наводи психолошкиња која сматра да је „њихов живот превише сив, досадан или фрустрирајућ како би о њему причале, тако да уништавају све што их окружује“. Савет са овим особама је јасан: „Не дозволите да осуђује друге у вашем присуству, ако не желите да са вама ради исто“.

Злонамерни колега

Овај колега са посла вас гледа испод ока када урадите нешто што није по његовим плановима и знате да ће вам у неком тренутку сместити нешто како би вам се осветио. Патрисија Рамирес одлучно тврди да је реч о „типу особе од које треба да се удаљите у потпуности“. Из својих проучавања закључила је: „То су особе које имају константне изливе беса, као да им је цео свет крив за нешто. Не подносе туђи успех, труд и снагу воље, јер то још више умањује њихову вредност“. Ако не одржавате одстојање од њих на крају ћете се осећати рањивим, несигурним, неспособним и нервозним.

Шеф манипулатор

Можда није баш ваш директор, али јесте медијум између вас и „свемогућег“ и имали сте среће да буде фин, пријатан и да вам улива поверење. Међутим, отворите четворе очи. „Иако примећујете да се интересује за вас и да вас увек саслуша, битно је да знате постоје људи који чувају све информације које им дате, ако буду морали их искористе против вас“, упозорава психолошкиња Нурија Алварес. Због тога не смете да заборавите да је он и даље шеф и да треба да ограничите поверење у њега: „Како би постигли оно што желе, претварају се, варају и узвраћају у многим ситуацијама. Шта покушавају с тим? Да се осетите кривим и одустанете у њихову корист. Они су способни џелати прерушени у жртве“.

Платонска љубав и нарциси

Увек сте ту за све што затреба са надом да ћете једног дана бити нешто више од пријатеља. Међутим, сваки пут када сте заједно увиђате да „прича само о себи, препричава вам све своје догодовштине и проблеме, а не пита вас ни један једини пут како сте или, рецимо, како је прошла операција од које се и даље опорављате“, наводи Алварес. Према овој стручњакињи, овакав тип токсичних особа не брине за остале, већ је више окренут ка себи и задовољавању своје потребе за пажњом. И тако се полако претварате у основни део њиховог живота, хранећи им его, а да нисте то ни приметили.

Међутим, ова особа вас не подржава, нити ће вас подржавати у било чему. Стручњакиња такође објашњава да је овакво понашање карактеристично за особе које „сматрају да су изнад других и да су боље од свих, због чега преувеличавају своје таленте и очекују да ћете им се дивити и завидети“. Пре него што се дискретно удаљите, како би свој живот препричавали другима, „треба да будете опрезни и стрпљиви, јер кад се не осете признатим од стране других, бориће се за улогу протагониста вашег живота и самог разговора“.

Песимистични колега са факултета

Када сте ишли на факултет имали сте велике заједничке пројекте, али временом истина је излазила на видело и није све испало као што сте мислили. Међутим, ви и даље желите да радите нове ствари, да остварите нове циљеве, док се он предао. Нурија Алвес објашњава: „То су особе које једино виде тешкоће у свему остаривом. Сеју сумњу и страх, стварају несигурност, демотивишу и могу чак да вас убеде да оно што сте до пре неколико минута сматрали могућим, сада је потпуно супротно“.

Иако је добро да има особа које нам предочавају могуће ризике приликом доношења неке одлуке или извођења компликованог пројекта, овакве песимистичне колеге иду много даље. „На крају су истрошени јер шире негативност, све виде као проблем, живе у страху и никада ништа не покушавају. Не излазе из своје зоне комфора и не дозвољавају да други то учине“, додаје она. Имајте то у виду пре него што разматрате мишљење такве особе или, чак, задржите неке ствари за себе ако не желите да вам поруши све снове и наде.


ИЗВОР: El País

Ана-Марија Бјеговић

***

Прочитајте и:

Šta podrazumeva emocionalna inteligencija?
Koje igrice razvijaju emotivno stabilnu decu?
Nemojte se kajati zato što ste dobra osoba

***

Овај текст настао је нашом жељом да млади, који желе да се опробају у превођењу текстова са шпанског, то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму, ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на radionicaspanski@gmail.com, са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.

Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ