iSerbia - Saška Sokolov: Nikad ne odustajte!
I pored mogućnosti, dara i talenta mladi bi pre ostali za kompjuterskim stolom, no što bi izašla na vazduh, stadion, igralište i umesto tastature koristila loptu, reket, mrežu ili koš. To nije bio slučaj sa Saškom Sokolov, koja se sportom vinula do samog vrha.

Autor: Katarina Ćirić

FOTO: Privatna arhiva

Sada već student defektologije, Saška Sokolov (21), bivša rukometašica sada bacač koplja, pobednica na Evropskom prvenstvu za mlade, učesnica i predstavnica Srbije u Riu u narednim redovima za iSerbia govori kako se sve može potići uz trening, rad i volju.

Trenirala si rukomet 12 godina, kako si odlučila da napraviš korak u svetu atletike?

Atletikom sam počela sasvim slučajno da se bavim. Kada sam došla u Beograd da studiram Defektologiju, dobila sam poziv tadašanjeg selektora Vlastimira Golubovića da okušam svoju sreću i sportske kvalitete u atletici, tako je sve počelo. Sasvim slučajno.

Zašto si baš izabrala bacanje koplja kao disciplinu?

Koplje kao disciplina je jedna od najtežih, ali i najlepših za gledanje, dosta ima sličnosti sa rukometom.

Kako je izgledao odlazak u Rio i kakvo iskustvo nosiš odande? Šta za tebe znači zlatna medalja Evropskog prvenstva za mlade?

Odlazak je bio nešto specijanlno za mene, samo pakovanje, maštanje kako će sve biti, poletanje avionom. Moje prvo veliko takmičenje. To treba doživeti!

Da li si nekad sanjala da ćeš osvojiti Evropsko prvenstvo za mlade i da će tvoj rekord biti 34.80 metara?

Nisam ni sanjala o tome, ali uspeh dolazi kao rezultat mukotrpnog rada. Tako da se sve isplati.

Koji je tvoj najveći uspeh u svetu sporta i može li se od sporta živeti u Srbiji?

Odlazak na Olimpijadu, odnosno osvajanje medalje. Mislim da može, mada još o tome ne mogu da pričam, tek sam na početku karijere.

FOTO: Privatna arhiva

Ko je tvoja najveća podrška, imaš li nekog uzora?

Najveća podrška je porodica i tim sa kojim radim, trener Ivana Minić i Vlastimir Golubović. Uzor u rukometu mi je oduvek bila Andrea Lekić, a sada uz nju su Ivana Španović i Novak Đoković.

Kako uspevaš da uskladiš fakultet i trening?

Teško je uskladiti, trening traži mnogo odricanja i nemam vremena za svoju privatnost. Na kraju sam shvatila za šta sam se žrtvovala i zaljučila da je ono neophodno da bi neko uspeo u svom poslu.

Šta bi poručila mladima koji su na putu ka sportskoj karijeri?

Mladima bih poručila da ako nešto vole i iskreno žele, sve može da se postigne. Bitna je volja, želja, upornost. I naravno da nikad ne odustanu!


Katarina je svestrana i znatiželjna, voli pisanje i želi da informacije o svom gradu deli sa svima

***

Pročitajte i:

Održan 5.Sajam peglanih kobasica u Pirotu
Igor M: Znanje i kvalitet su najbolji brend
Zubari bez granica

***

Ovaj tekst je nastao našom željom da mladi, koji imaju šta da kažu i doprinesu informisanosti i edukaciji naše omladine, prenesu svoje ideje i saznanja. Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle! CV i jedan tekst pošalji na urednistvo@iSerbia.rs uz Cc na office@iSerbia.rs, sa naznakom „Prijava / novinar“. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVD

Odricanje od odgovornosti


Komentari

VESTI