иСербиа - Сања Миловановић: квиз је идеалан за самопроверу

Победница 98. циклуса „Слагалице”, Сања Миловановић, била је саговорница Студентске рубрике. Сања долази из Доње Раче, има 24 године и завршила је гимназију општег типа у Рачи Крагујевачкој. Тренутно је апсолвент Српског језика и књижевности на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

Autor: Kristina Đorđević

Фото: Mondo

Сања нам је приближила учествовање у „Слагалици”, како се припрема, шта за њу значи победа и да ли је одувек била талентована за све науке. Открила нам је да ли планира још да учествује у квизовима, а такође је и посаветовала жене да буду смелије и да се пријављују за квизове у што већем броју.

Већ шест година учествујеш у квизовима. На који начин доживљаваш учешће у њима? Који је твој мотив?

Учешће у квизовима доживљавам пре свега као идеално место за проверу знања, а свако појединачно учешће као прилику да увидим где грешим, које су ми области слабије, не бих ли тако унапредила свако наредно учешће. Можда делује као клише, али свако ново појављивање је један вид новог искуства, које омогућава да следећи пут будем више концентрисана, стабилнија и самим тим, боља. Наравно, било би лицемерно порећи да не постоји финансијски моменат, међутим он не сме бити пресудан, јер у том случају постаје баласт и може само сметати при такмичењу.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с4.постимг.орг/55xудвм1п/17204088_1124503017660325_991406924_н.јпг" />
Фото: Приватна архива Сање Миловановић

У којим си све квизовима до сада учествовала? Које си резултате остварила и како су та искуства утицала на тебе?

Први пут сам учествовала у квизу „Здраво Европо”, где сам са двема другарицама представљала своју средњу школу. Касније су уследили квизови „Високи напон”, „Велики изазов” и „Потера”, међутим нигде успех није био толико значајан као недавна победа у „Слагалици”. У самој „Слагалици” сам и раније учествовала, где сам освојила пето место изгубивши у четвртфиналу, те ми је победа утолико дража, јер сам могла да поправим тај пређашњи резултат.

„Слагалица” је квиз са вишедеценијским постојањем, па стога ужива велико поштовање публике. Како се осећаш као победник 98. циклуса „Слагалице”?

Осећај након победе у „Слагалици” је заиста посебан, управо због те вишедеценијске традиције. Не само након победе, већ и током читавог трајања циклуса, била сам пријатно изненађена салвом позитивних коментара за моје учешће, не само од стране рођака, пријатеља и познаника, већ и људи које не познајем, који су ми путем Фејсбука или просто пришавши ми на улици исказали своје поштовање након учешћа.Иако сам и даље помало затечена толиким публицитетом, ипак морам признати да ми импонује што људи на такав начин виде и вреднују моје појављивање у овом квизу.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с27.постимг.орг/бд6x74пнн/сабатон_сања_1.јпг" />

Фото: ПринтСцреен - Beogradska hronika Jutarnji program

Како си се припремала за „Слагалицу”, да ли више „учиш” за квиз, него за испит?

Мислим да је темељ моје припреме за „Слагалицу”, пре свега њено вишегодишње праћење, а поред тога ми је значило и играње игрице на Фејсбуку, као вид стицања рутине у неким играма, као што је случај са игром Скочко. Као и за сваки квиз, обнављала сам неке податке који би могли бити од користи за игре у којима је неопходно класично квизашко знање.

Не бих могла да се одлучим да ли више времена посвећујем једном или другом, јер на неки начин припреме за квиз имам сваког дана, читајући дневну штампу, гледајући филмове, док са друге стране, студије захтевају озбиљну припрему за коју је заиста неопходно издвојити доста времена. Међутим, и квиз и студије књижевности су помогли један другом, делујући у једном смеру, у неограниченом стицању и припреми знања.

Студираш српски језик и књижевност, али „разбијаш” и математику, што смо могли да приметимо у квизу. Зашто си уписала баш овај смер, ако ти и друге науке иду од руке?

Да, верујем да су и моји професори математике били у чуду. Та игра ми јесте добро ишла, међутим код теоријских питања из математике чешће бих застала и препустила одговор противнику, тако да се не бих сложила да ми све иде од руке. Српски језик и књижевност сам уписала, пре свега, као резултат једне од мојих највећих страсти, а то је читање. Желела сам да стекнем увид у различите епохе светске књижевности, не само као пасионирани читалац, већ да стекнем способност да само дело разумем и тумачим са више различитих аспеката. Драго ми је што ми је то факултет омогућио, не само на плану светске књижевности, него и на плану српске књижевности, почевши од средњовековне, па све до постмодернизма, а све то у спрези са стицањем знања из предмета којих се тичу српског језика, од историје језика, дијалектологије, морфологије, синтаксе и других области.

Колико је заправо тешко једном србисти, чак и са твојим знањем и способностима, да нађе посао?

Нажалост, веома је тешко. Иако сам и сама била свесна ризика у који се упуштам уписавши овај факултет, ослањајући се на знање о тешкоћама проналажења посла, ипак ми је веома жао што је велики број мојих старијих колега и даље без посла. Надам се да ће се у будућности та ситуација променити, притом мислим и на незапослене са разних других смерова.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с27.постимг.орг/јјвв78т77/сабатон_сања.јпг" />

Фото: Mondo

Медији су ти дали назив „Сабатон Сања”, прија ли ти тај назив? Како си се провела на њиховом концерту 6. марта и да ли је то иначе твој избор музике?

Да, то је заиста било симпатично на неки начин. Тај надимак је настао након њихове објаве на Фејсбуку да желе да ме награде картом, а траје и данас. Прија ми, нисам очекивала да ће тако реаговати. Иако они негују веома добар однос са публиком, ипак сам била изненађена њиховом реакцијом и уопште реакцијом медија након њихове објаве. Да, била сам на концерту, и било је заиста одлично, не само њихов концерт, већ и концерт њихових предгрупа, бендова Твилигхт Форце и Аццепт. Имала сам и ту привилегију да упознам бенд чиме сам добила прилику да им се и лично захвалим. Такође сам била пријатно изненађена рекцијом самих посетилаца на концерту, којима је било драго што сам дошла, као и што се и њихов омиљени бенд приказао у таквом позитивном светлу.

Што се тиче мог избора музике, ради се о широком дијапазону различитих извођача, но сви се могу сврстати оквирно у жанрове рока или метала. Метал музика ми је обележила средњошколски период, када сам и чула за Сабатон. Током студија сам почела интензивније да слушам алтернативни рок, задржавајући се и даље на наведеним жанровима.

Планираш ли да учествујеш у још неком квизу или ћеш се посветити проналажењу посла у струци?

Планирам да учествујем у квизовима и даље, а такође бих волела да нађем посао у струци. На плану квизова ме очекује суперфинале „Слагалице”, а са друге стране се надам да ћу у току године положити преостале испите и уписати мастер студије књижевности, да бих самим тим, могла и активније да се посветим тражењу посла.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с21.постимг.орг/д3ек3нx1з/победница_слагалице.јпг" />

Фото: ПринтСцреен - RTS Slagalica

Да ли имаш нешто да поручиш онима који желе да опробају и истакну своје знање као ти, а немају храбрости да се појаве пред камерама?

Поручила бих свима који желе да се окушају у квизовима, а не смеју да се пријаве услед страха од неуспеха, да не околишају, јер ако један наступ буде неуспешан, не значи и да ће сваки наредни бити такав. Нема разлога за такав страх, свако има право на лоше издање. Нико вам неће замерити ако не пружите најбоље од себе. Такође бих позвала што више жена да се пријаве, јер нас нажалост, нема много у квизовима, а мој тренутни успех и успех неких других такмичарки, говоре у прилог томе да можемо бити једнако успешне.


Кристина је сањар, у сну живи, у сну дише, а покушава и да их напише.

***

Прочитајте и:

Sportom protiv stresa u ispitnim rokovima
Odustajanje od fakulteta - teret ili olakšanje?
Iskustva studenata sa različitih programa razmene

***

Укључи се! Овај текст настао је нашом жељом да створимо алтернативни веб простор за студенте, где могу да пишу и информишу се о оним темама које сматрају важним. Уколико желиш да и ти пишеш за студентску рубрику, твоје идеје су добродошле! Није потребно претходно искуство, већ само заинтересованост за студентска питања. Да бисте се пријавили кликните OVDE. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу!


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ