иСербиа - Сандра Силађев: Живим своје страсти

Сада већ култна реченица, „У браку ми је прелепо, некада ми проради штитна, али добро се осећам…“, мноштво пута дељена на друштвеним мрежама пропраћена гласним одобравањем и салвама смеха који за собом оставља горак укус помирења са истином, представља начин на који се прихвата, конзумира и промовише Дињино постојање.

Autor: Jelena Marković

ФОТО: StandUp.rs

Иза 1927 снимака Диње на Yоутубе-у и Инстаграму стоји глумица Сандра Силађев, изузетна, свестрана жена, које се на свој оригиналан начин бори са тривијалношћу свакодневице, ослобађа и оснажује кроз концепт Диње, причајући ствари о којима се ћути. Међутим, свеопшта популарност Диње довела је до тога да се њена мудровања искажу и у другачијој форми, те су се Сандрини најупечатљивији радови нашли у књизи коју је илустровао Душан Стокић у изању Самиздата, стрипу „Не зна свиња шта је Диња".

Од скора, тачније 14. марта, када је имала свој премијерни наступ у клубу комедије Бен Акиба, Сандру можемо видети и уживо у оквиру станд уп-а „Вече са Дињом”.

<имг срц="хттп://сцонтент-вие1-1.xx.фбцдн.нет/в/т1.0-9/17362646_1140506669410532_9220904116114129873_н.јпг?ох=4155а069119е3966бб209а7е0д0161ф1&ое=596Д4164" />
ФОТО: Facebook

Наступи су Вам изузетно посећени, на друштевним мрежама имате велики број пратилаца различитих узраста и друштвеног порекла, да ли нам можете описати атмосферу, ко долази да види и чује Дињине мудролије?

Долазе људи који воле станд уп, то је публика која редовно долази на станд уп комедије свих извођача иза којих стоји Stand up а долазе и људи који воле Дињу. Добила сам нову публику, ону која воли станд уп и која ме можда не зна са интернета. Атмосфера је увек добра, добра енергија и размена и велико обострано уживање.

Ваши клипови су радо гледани и добро пропраћени на yоутубе-у, из коментара лако можете прикупити феедбацк. На који начин то чините на наступу, колико вам годи тај непосредни контакт са публиком, какве су повратне реакције?

Глумица сам и бавим се глумом дуго. Имала сам пре Диње доста искуства са позориштем и јавним наступима тако да у том смислу ово за мене није ништа ново, али је за мене као глумицу изазов, јер је станд уп веома тешка форма. Прво, станд уп је лична ствар и глумац мора да буде искрен. Друго, станд уп користи драмске технике које немају везе са класичним стварањем лика као сто је у класичном позоришту него се овде користи сторyтеллинг и још неке драмске технике које подразумевају да умеш да кажеш и испричаш људима неку причу која је из неког разлога важна за тебе али и за друге.

Одржали сте вечери станд уп комедије у Београду и Новом Саду, вечерас сте у Нишу, у којим градовима да Вас очекујемо у наредном периоду?

Звао ме је Нови Сад, Пирот, Дубровник, Скопје, Зрењанин, Бања Лука. Видећемо још.

<имг срц="хттп://сцонтент-вие1-1.xx.фбцдн.нет/в/т1.0-9/17155879_1134627153331817_5344868641543568585_н.јпг?ох=03298б0фадбфф3аа4б351дц65247ф456&ое=59614085" />
ФОТО:<а хреф="хттп://ввв.фацебоок.цом/дињеваца/"> Фацебоок

Лик Диње настао је још 2012. године док је Сандра студирала глуму, користила је тај лик у разним ситуацијама, али он тада још није имао име. Име Диња је добила по воћки, која се у тренутку снимања налазила на Сандрином столу.

Шта Вас инспирише не нужно за лик Диње, већ у животу?

Доброта, нежност, људи који су инспиративни, љубав према ближњима и свом послу, скромност. Волим обичне скромне људе. Волим ушушкане станове и животе у њима. Волим љубавне приче. Волим топле особе. Волим децу, животиње и старе људе.

У децембру 2016. Сандра је решила да своје снимке подели са светом, приметио ју је Борис Триван који је своје одушевљење пренео на друштвене мреже и тако креће лавина Дињине популарности.

Мислите ли да постоји дефиниција за успех или се треба ослонити и на фактор среће?

Нисам неко ко стреми успесима, иако ми се они очигледно дешавају. Ја немам планове и живим само своје лудачке страсти. Све што радим радим јако страствено и из унутрашње потребе без икаквог плана и циља.

Кроз Дињин лик и комичне снимке Сандра се хвата у коштац са озбиљним друштвеним проблемима, попут насиља над женама, тлачења маргиналних група, проблеме старих.

На који начин посматрате улогу хумора у културном и друштвеном активизму?

Хумор је веома важан. Хумор је здрав, хумор је комуниктиван и спаја људе и хумор је лековит. Хумор је начин на који може да се мења свет и да се каже најтежа истина о себи и свету.

У једном интервјуу сте изјавили да бисте волели да урадите нешто за људе који су немоћни, јер сте спознали немоћ у себи и другима, да ли је и Диња настала из жеље да се на забаван и духовит начин прикаже женска борба са рањивошћу, самообманам, егом и тежњом за тим да се буде савршена по сваку цену у сваком тренутку?

Апсолутно. Диња је прича о лицемерју у себи и свету. Диња је прича о слабостима, лажима, боли и немоћи.

Дуги низ година, Сандра се бави хуматираним радом. Волонтира у Центру за смештај и боравак деце и омладине ометене у развоју и Герантолошком центру као драмски фацилитатор, где организује драмске радионице и позоришне представе. Глуму посматра као дар који може да помогне у лечењу других људи.

Можете ли нам рећи нешто више о послу драмског фацилитатора?

То је нешто слично наставнику глуме, али без потребе да се постигне финални или коначни резултат. Дакле нема оцена и процена него је поента у томе да се кроз разне драмске игре људи који учествују осете прихваћено, инспирисано, надахнуто, релаксирано и живо.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://сцонтент-вие1-1.xx.фбцдн.нет/в/т1.0-9/16299461_1091185641009302_6764904490536111952_н.јпг?ох=б4548дд80936фд97104д90790цдц4а19&ое=59608Е29" />

Фото:<а хреф="хттп://ввв.фацебоок.цом/дињеваца/"> Фацебоок

За себе тврди да је стидљива и затворена те се понекад на интервјуу осећа као на информативном разговору са полицијом, питали смо је за iSerbia portal на који начин ми новинари можемо приступити како би се осетила пријатније, а она је одговорила:

„То није увек случај. Нисам имала лоша искуства са новинарима. Напротив. Сви су били коректни. Понекад се осећам као да сам на информативном разговору, јер су таква питања, али то не значи да је неко био некоректан. То је само понекад мој осећај и нема везе са новинарима.“


Јелена Марковић

***

Прочитајте и:

Banatsko Novo Selo dobilo teretanu na otvorenom
Kragujevac: Svi u pozorište!
Pasoš ili indeks - šta je na ceni?


***

Овај текст је настао нашом жељом да млади, који имају шта да кажу и допринесу информисаности и едукацији наше омладине, пренесу своје идеје и сазнања. Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле! ЦВ и један текст пошаљи на urednistvo@iSerbia.rs уз Цц на office@iSerbia.rs, са назнаком „Пријава / новинар“. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ