иСербиа - Реши случај и победи!

Победник овогодишњег такмичења у решавању студије случаја Аце тхе Цасе је четворочлани студентски тим, који чине: Растко Дамњановић, Тања Илић, Лада Филиповић и Душан Брујић. Награда за заслужену победу представља путовање у Варшаву, где ће се од 24. маја ови млади студенти усавршавати и упознати са страним стручњацима.

Autor: Kristina Đorđević

Фото: Facebook - Растко Дамњановић, Тања Илић, Душан Брујић и Лада Филиповић

Такмичење Аце тхе Цасе традиционално организује компанија КПМГ, на глобалном нивоу, а у Србији - КПМГ у Београду. Њихов циљ је подстицање и развијање вештина код студената које ће им бити од користи у даљој каријери, а најбољи међу њима као награду добијају и додатно усавршавање са страним стручњацима.

Ове године су, према мишљењу жирија који су чинили стручњаци из друштва за консалтинг и ревизију КПМГ, управо то били њих четворо. Овај изванредан тим чине Лада Филиповић, апсолвент Правног факултета у Београду, Растко Дамњановић, студент четврте године Факултета организационих наука (ФОН), Душан Брујић, студент прве године Факултета за економију, финансије и администрацију и Тања Илић, студенткиња четврте године ФОН-а.

Они су за iSerbia приближили сам ток такмичења, нагласили најбитније особине које један студент треба да поседује како би учествовао на њему и истакли колико за њих значи победа, а самим тим и усавршавање у Варшави.
<имг цласс="рфлоат" срц="хттп://с11.постимг.орг/69кц1qјар/18012745_10213317281069421_1758147865_о.јпг" />
Фото: Приватна архива - Растко Дамњановић

Зашто је добро учествовати у решавању студија случаја? Који је био ваш мотив за учешће?

Лада: Учествовање у решавању студије случаја представља занимљиво и значајно искуство, зато што студенте суочава са реалним проблемима са којима се и компаније суочавају, а у чијем решавању они сами учествују. Желела сам да учествујем у такмичењу како бих стекла нова искуства, те је ово одлична прилика да се знање стечено на студијама примени у пракси.

Растко: Мотива за учешће на Аце тхе Цасе такмичењу је заиста много, али оно што ме је највише мотивисало је позитивно искуство колега који су учествовали ранијих година.

Душан: Учешће вам омогућава да радите у реалним и временски ограниченим условима, што ствара одређену дозу притиска. Ова врста искушења вам даје прилику да се ослободите, размишљате и употребите сва знања која сте до сада стекли. Ја сам лично имао много мотива за учешће. Осим тога што је ово била прилика да се упознамо са радом у једној од најуспешнијих глобалних компанија, желео сам и да унапредим своје презентационе вештине, као и да се опробам у такмичењу које је првенствено намењено мојим старијим колегама.

Тања: Решавање пословних студија вам пружа могућност да се упознате са различитим индустријама и тржиштима, развијете пословну логику, као и да будете способни за сагледавање проблема у целости, како би се донела што квалитетнија одлука. Једна од најбољих ствари код решавања студија случаја и презентовања решења је добијање повратне информације од жирија и/или ментора, која вам помаже да уочите своје слабости и радите на њима, како бисте наредног пута били бољи. Када је у питању ово такмичење, мотив за учешће је свакако био упознавање са КПМГ светом и радионице КПМГ стручњака, размењивање знања са студентима других факултета, али и специфичан формат самог такмичења, што је само по себи довољан изазов.
<имг цласс="лфлоат" срц="хттп://с28.постимг.орг/6сц70хцот/18015494_10212193220056302_1249491746_о.јпг" />
Фото: Приватна архива - Тања Илић

Које квалитете треба да поседује један студент како би ишао на ова такмичења?

Лада: Случајеви који се решавају су веома комплексни, па слободно могу рећи да овде у суштини не постоји један тачан одговор, већ је управо поента доћи до што одрживијег решења. Најважније је проблем анализирати са што више страна, размислити о могућим последицама одређених одлука и потеза, те имати спреман одговор за сваку потенцијалну непожељну последицу.

Растко: Мислим да су најбитнији квалитети које неко треба да поседује како би био успешан на такмичењима овог типа, отвореност и жеља за радом и учењем, јер се све остало тиме стиче.

Душан: Зање енглеског језика је услов за Аце тхе Цасе такмичење, јер се све ради на енглеском. Али, генерално гледано, кључне вредности су упорност, вера у себе и своје идеје, брзо размишљање и добро презентовање. Одређена знања и вештине из области економије су велика предност, али не и услов. Свака студија случаја се разликује и најбитније је да се проблему приступи на прави начин и да се он разуме.

Тања: Решавање студија случаја вам помаже да развијете аналитичке способности и презентационе вештине, које су свакако неопходне на овим такмичењима. Свака студија случаја је прича за себе, па је потребно стално учити и истраживати, бити у току са актуелним дешавањима у пословном свету и са променама које би могле да утичу на њега, али наравно нужно је бити упоран и истрајан. Битно је, такође, развити начин размишљања који превазилази границе очекиваног, што значи да морате бити иновативни и креативни, како бисте се издвојили у такмичењу. Последње, али никако најмање битно, јесте да добро функционишете у тиму, поготово на такмичењима, где радите под временским притиском.
<имг цласс="рфлоат" срц="хттп://с28.постимг.орг/фгу8н5ен1/17269675_1046521255447870_650646225_о.јпг" />
Фото: Приватна архива - Душан Брујић

Како сте формирали тим, с обзиром на то да нисте сви са истог факултета?

Лада: Тим је формиран од стране људи који су организовали само такмичење, односно од фирме КПМГ.

Растко: Компанија КПМГ је формирала тим тако што је узела у обзир факултете са којих долазимо, наше искуство, али и на основу утиска са интервјуа који смо имали поводом квалификација за такмичење.

Душан: Ми нисмо бирали са ким ћемо бити у тиму и то је представљало додатан изазов. У суштини није најважније бити у тиму са најбољим кандидатима, јер су сви учесници једнако квалитетни. Много важније је то да сваки члан поседује аутентичне способности и тако добринесе тиму. Мислим да је за наш тим и нашу победу било кључно то што смо сви имали различите квалитете и знања и што смо их на прави начин укомпоновали.

Тања: Након интервјуа, одабрано је двадесет такмичара, који су распоређени у тимове, од стране КПМГ стручњака. То што смо са различитих факултета и другачијих усмерења, а самим тим имамо другачија интересовања, предзнања и способности, заправо нам је помогло да будемо комплементарни.
<имг цласс="лфлоат" срц="хттп://с3.постимг.орг/5псц1цггз/17190692_734719560034861_5619531013805057635_н.јпг" />
Фото: Facebook - Лада Филиповић

Како је изгледао ток такмичења и да ли сте имали јаку конкуренцију?

Лада: За читање, анализу, ресавање случаја и израду презентације имали смо три сата. Радили смо под великим притиском и без стајања, па смо због тога користили сваки секунд што смо боље могли. Након та три сата, презентовали смо наше решење пред жиријем, а након тога смо одговарали на њихова питања која су у вези са нашим решењем. Ово је можда и најважнији део, јер жири ту углавном поставља питања како би добили одговоре које решење не садржи или оне који нису били довољно разрађени у самој презентацији. Зато је изузетно важно да се током припреме тимски пређе што више ситуација, добро упозна случај и има спреман одговор на све.

Такође, веома је важно бити креативан, али у исто време и реалан. На самом такмичењу било је укупно пет тимова, а конкуренција је заиста била јака. Сви учесници су заиста били веома квалитетни студенти и поседовали су све вештине које су биле потребне, те је и само такмичење управо због тога било веома квалитетно.

Растко: Само такмичење је трајало три дана, где су нам током прва два дана одржане радионице о КПМГ методологији приступања проблему и презентовању његовог решења, док се трећег дана решавала и презентовала студија случаја.

Душан: Такмичење је било веома тесно, али је одисало здравом и лепом атмосфером. Прва два дана смо имали припрему, а трећи, такмичарски дан, био је веома напет и напоран. Конкуренција је била јака и сви тимови су били квалитетни, али то нас је додатно подстакло да се трудимо и извучемо максимум из себе.

Тања: Аце тхе Цасе је такмичење које има специфичан формат. Наиме, поред тога што сте у тиму са људима које сте упознали на самом такмичењу, имате свега три сата за решавање датог пословног проблема, где коришћење интернета није дозвољено, а имате на располагању само један лаптоп за израду презентације. Све то подразумева велики притисак, јер је потребно да у кратком временском року дођете до решења које је одрживо и реално, али и иновативно, што даље захтева да сви чланови тима пруже свој максимум и да се међусобно усагласе око предлога и имплементације решења. Морам признати да су сви такмичари дали све од себе и показали изванредну упорност, залагање, а на крају и разумевање самог проблема. Било је занимљивих решења и заиста је био изазов, али и уживање, надметати се са најбољима. У финале је прошло три тима, који су имали прилике да опет презентују своја решења испред жирија и осталих тимова.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с30.постимг.орг/3т90бн75д/75578_730761377097346_73892470862830974_н.јпг" />
Фото: <а хреф="хттп://ввв.фацебоок.цом/пг/КпмгСербиа/пхотос/?таб=албум&албум_ид=730738020433015">Фацебоок

Као победници, заслужено сте добили усавршавање у Варшави са страним стручњацима. Колико то усавршавање значи за вас и које погодности вам доноси?

Лада: Посета КПМГ-у у Варшави свакако представља одличну прилику да се упознамо са радом њихове компаније и у иностранству, као и да проширимо своје знање и стекнемо нова искуства.

Растко: Усавршавање у Варшави ће нам сигурно донети много знања и искуства које ћемо касније моћи да применимо током каријере, али и контакте са страним стручњацима који су увек добродошли.

Душан: Пут и усавршавање у Варшави ми неописиво значи. За мене, као студента прве године, ово је прилика која се ретко указује и која представља идеалну награду за мој рад и труд. Сигуран сам да ћу много тога научити, што ће ми помоћи да се развијем лично и професионално. Ко зна, можда се једног дана и запослим у КПМГ-у у Пољској.

Тања: Свакако ће нам омогућити да се додатно упознамо са светом и начином пословања ове еминентне ревизорско-конуслтантске куће. Не само што ћемо много тога научити, него ћемо бити у ситуацији да пословне задатке и проблеме посматрамо из другачије перспективе. Све то ће нам, наравно, много значити и у будућој каријери. Поред тога, чека нас упознавање Варшаве и, не сумњам, одлично дружење победничког тима!

iSerbia им жели много среће у даљем раду, као и уживање у заслуженој награди! :)


Кристина је сањар, у сну живи, у сну дише, а покушава и да их напише.

***

Прочитајте и:

Sportom protiv stresa u ispitnim rokovima
Odustajanje od fakulteta - teret ili olakšanje?
Iskustva studenata sa različitih programa razmene

***

Укључи се! Овај текст настао је нашом жељом да створимо алтернативни веб простор за студенте, где могу да пишу и информишу се о оним темама које сматрају важним. Уколико желиш да и ти пишеш за студентску рубрику, твоје идеје су добродошле! Није потребно претходно искуство, већ само заинтересованост за студентска питања. Да бисте се пријавили кликните OVDE. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу!


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ