iSerbia - Rešena misterija „vilinskih krugova“ u Namibu
Čudni krugovi okruženi vegetacijom usred pustinje Namib dugo su zbunjivali naučnike. Međutim, čini se da su konačno pronašli odgovor na pitanje kako nastaju ovi „vilinski krugovi“. A odgovor je veoma logičan.

FOTO: BBC

Prevela: Natalija Stojankić

Takozvani „vilinski krugovi“ u pustinji Namib (Afrika) su neplodna područja koja su čudnovato okružena višegodišnjom vegetacijom i mogu da se prostiru i do 35 metara u širinu. Kako nastaju ovi čudni oblici?

Obrazac ovih krugova odlikuju pravilni razmaci i raspored u obliku šestougla. Iako su obrasci vegetacije normalna pojava u prirodi, naučna zajednica se ne slaže oko toga šta dovodi do takvog rasporeda. Zbog toga, o ovim krugovima postoje različite hipoteze.

FOTO: Phys

Prva hipoteza je da njihovo poreklo leži u činjenici da biljke pomažu rast vegetacije koja im je najsrodnija, a da se, sa druge strane, „takmiče“ sa drugačijim vrstama biljaka, pa tako nastaju čudni obrasci koji se vide i na satelitskim snimcima. Druga hipoteza sugeriše da su za nastanak krugova odgovorni termiti, mravi ili glodari.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature, koje je obavilo Odeljenje za ekologiju i evolucionu biologiju Univerziteta Prinston (SAD), obe hipoteze su validne. Da bi se uzele u obzir obe teorije, preko modela za simulaciju utvrđeno je da i peščani termiti (Psammotermes allocerus) i vegetacija dovode do nastanka famoznih „vilinskih krugova“. Na taj način, potvrđeno je da oba faktora doprinose stvaranju pravilnih i samoodrživih obrazaca. Istraživanje je potvrđeno zahvaljujući terenskim podacima sa četiri kontinenta: Afrike, Severne Amerike, Južne Amerike i Australije.

FOTO: Science News

Termiti, prema jednom istraživanju objavljenom u časopisu Science 2013. godine, proždiru vegetaciju koja niče nakon povremenih kiša u pustinji, zbog čega nastaju neplodna područja kružnih oblika. Međutim, zbog brzine kojom zemlja upija vodu i usled nedostatka evapotranspiracije (kombinacije atmosferskog isparavanja i gubitka vode kroz životne procese biljaka), voda se zadržava pod zemljom. Posledica ovih procesa jeste nastanak krugova višegodišnje vegetacije, takozvanih „vilinskih krugova“.


IZVOR: Muy Interesante

Natalija sanja o čaju u Londonu i sumraku u Parizu

***

Pročitajte i:

10 knjiga koje su promenile svet
Dvadeset stvari koje niste znali o masonima
Klasični automobili švedskih "Amerikanaca"

***

Ovaj tekst nastao je našom željom da mladi, koji žele da se oprobaju u prevođenju tekstova sa španskog, to iskustvo steknu i unaprede kod nas. Ukoliko želiš da budeš prevodilac u našem mladom timu, CV uz jedan prevedeni tekst, sa izvornim, pošalji na radionicaspanski@gmail.com, sa naznakom Prijava/Prevodilac. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih članova vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI