иСербиа - Разговор са рубриком године - иФемин

Отварање нове рубрике на порталу неретко може бити мач са две оштрице. Нарочито када је рубрика специфично одређена и неретко се бави осетљивим темама. Но, да није спремности на понеку оштрицу, не би било новинарског позива, а тиме ни потенцијалних јавних решења, али и отварања релевантних питања на многе, друштву значајне, проблеме. Наша, прилично специфична, рубрика је иФемин, она дамска, она мушкобањаста, она нежна и груба, затим она коју сте волели, мрзели, коју углавном води женски тим, а коју сте управо ви прогласили рубриком године 2016!

Autor: Marija Mitrovanov

Фото: 3plusinternational

Од свог настанка iFemin је променила неколико уредница, доста новинарки, неке су и дан данас остале, некима је иФемин била пролазна станица, а неке нису осећале да јој припадају, иако је она припадала њима, као и свакој од вас, али и свакоме од вас. Данас смо изузетно захвални нашој чувеној Pastirici, која је пре доста времена покренула ову рубрику и стоички ју је водила са својом, како је имала обичај да каже женскадијом.

Међутим, дуг пут је прошла наша иФемин, имајући разне успоне и падове, стагнације, разне реакције, али успела је да се пробије, да се спријатељи са Lolom, да подржи Onasnaživanje, да окупира вашу пажњу и да у очима нас, из редакције, буде доминантна.
Како је до тога дошло и још свашта понешто рећи ће вам управо девојке које су довеле иФемин до рубрике године. Моје иФемин даме, које вам овом приликом представљам су: Марија Јакић, заменица моје маленкости на директорској позицији, мој колега, гуру и најбољи ортак из амфитеатарске клупе, мастер филозоф, дивна супруга, сестра и кћерка, а у овој причи уредница рубрике иФемин; затим, Јована Бранковић, тиха, али у срцу бучна девојка из Смедерева, новинарка, будућа мама, сада уредница вести нашег портала, а до недавно Јакићкина асистенткиња; а онда је на сцену наступила моја надимењакиња, Маја Којадиновић, млада Београђанка, етнолог и антрополог, девојка која се убрзо пробила на иФемин сцени и постала њена друга дама, тачније Маријина нова асистенткиња. Поред овог триа фантастика, иФемин нарочито красе њене ауторке, а овом интервјуу прикључиле су се најистакнутије, Александра Савић и Катарина Станојевић.

<имг цласс="лфлоат" срц="хттпс://с23.постимг.орг/430епр16з/рсз_1рсз_имг_20170203_165017_189.јпг" />
Фото: Марија Јакић

Предност, шта ћу, морам дати уредници и свом гуруу! Реци ти мени, Марија, са уредничке тачке гледишта, како посматраш развојни пут рубрике иФемин, који је резултирао рубриком године? Ипак је иФемин доста специфична рубрика што, понекад, може бити мач са две оштрице.

Рубрика иФемин се разликује од осталих, јер њене теме дирају, голицају, нису само пуко преношење информација. Мислим да су читаоци то препознали и да је то разлог њеног успеха у претходној години. На почетку прошле године рубрика је била, скоро, па потпуно неактивна из разних разлога, а оно што сам ја урадила је: примила нове људе спремне за рад, контактирала старе да видим ко жели да настави са радом, оформила нови тим и почели смо. Оно што је мени причињава највеће задовољство је то што рубрика активно ради од јуна 2016, али без обзира на то, опет је рубрика године. Поносна сам на своје сараднице! Као уредник, ту сам да инспиришем, подстичем и помажем у проналажењу адекватних тема. Међутим, оно што је најбоље и најлепше је праћење развијања мојих сарадница, које из дана у дан постају све боље новинарке и колумнисткиње.

Кажеш да је рубрика била прилично неактивна. Шта је тебе подстакло да је преузмеш? У чему си видела њен потенцијал?

Одлучила сам да преузмем рубрику, јер она обрађује теме које мене занимају и које ми буде најјачу инспирацију. Када сам правила план за почетак рубрике, имала сам жељу да читаоцима представимо испиративне жене које су успеле, које су на путу ка успеху и проблеме и радости са којима се сусрећу жене у Србији и ван ње. Мислим да успевамо у томе.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с8.постимг.орг/6фсдје9ид/рсз_028.јпг" />
Фото: Јована Бранковић

Веома ми је интерсантна ова прича око развојног пута иФемина! Шта ти, Јована, мислиш о развојном путу рубрике године?

Требало је да рубрику потпуно обновимо, да смислимо план рада, установимо циљеве, окупимо нове, квалитетне људе који ће дати свој допринос. Највећи део тог ,,терета" пао је на Марију Јакић, која је од самог почетка знала како ће све функционисати. Морам признати, то је веома храбро, јер ући у целу ову причу тако самоуверено као што је Марија урадила, а да притом причате о феминизму, контрацепцији, сексуалним односима, за сваку је похвалу. Дакле, мислим да је Марија најзаслужнија за то што је рубрика поново ,,оживела", али сматрам и да је свака девојка на свој начин дала допринос, те је смислен след догађаја да баш ова рубрика буде рубрика године.

Какав је коментар нове асистенткиње на тему развоја иФемина?

Прво, да се захвалим нашим читаоцима што су изгласали нашу рубрику за најбољу у 2016. години. Ово признање, наравно, годи, јер је потврда одличног рада иФемин уредничког тима и наших сјајних новинарки. Мора се рећи да су направљене драстичне промене прошле године, озбиљније се почело радити на развоју рубрике. На крају, после свих изазова, великом упорношћу и тимским радом успеле смо да превазиђемо све тешкоће. Временом, све више младих девојака је желело да буде део иФемин рубрике, па је наш тим почео полако да се шири и самим тим, све више смо напредовале. Наш труд је награђен, а циљ нам је да наставимо са добрим радом.

<имг цласс="лфлоат" срц="хттпс://с24.постимг.орг/46мq94фз9/рсз_ххх.јпг" />
Фото: Маја Којадиновић

Који су, по вама, примери добре праксе у оквиру рубрике иФемин?

Маја: Основна идеја је да се чује женски глас, а портал иСербиа је омогућио тако нешто, јер стандардни медији не нуде довољно простора за такве приче. Тако у оквиру рубрике иФемин могу се прочитати инспиративни текстови о женама које су мењале историју. Писање о њима је и нека врста дуга, заслужују да буду упамћене, јер су се у тешким временима усудиле да се боре за женска права и равноправност. Нажалост, та борба и даље траје. Наша рубрика управо због тога разматра питања која се тичу жена и проблема с којима се свакодневно сусрећу. Од самог почетка подижемо свест о све чешћем насиљу над женама, о разним врстама дискриминације, о њиховом положају у друштву и породици и слично. Укратко, бавимо се разним феноменима који се тичу жена.

Јована: Пре свега, успели смо да окупимо сјајне девојке, веома мотивисане, чији текстови су веома квалитетни. Новинарке су од самог почетка имале одличне идеје и постављале су себи високе циљеве. Друго, сматрам да однос уреднице и новинара није однос надређеног и подређеног, већ више пријатељски. На примерима ове рубрике могу да уче много већи медији, јер смо створивши пријатну атмосферу за новинарке, мотивисали девојке да нам се обрате за помоћ, постављају питања, предлажу нове теме и идеје, а самим тим и учествују у унапређењу саме рубрике и својих наредних текстова.

Марија: Добра пракса у рубрици је та што ја, с једне стране, инсистирам на одговорности и тачности, како у раду у рубрици и односу према тиму, тако и у писању. Док, с друге стране, дајем слободу новинаркама и сарадницама да одлучују о свом стилу писања и о начину на који желе да се представе публици. Маја, моја асистенткиња, и ја смо ту да их усмеравамо да укупни производ буде што квалитетњи и занимљивији читаоцима. Звучи контрадикторно, али успева.
Поред одрађивања стандардне форме текстова, планирамо нове серије текстова, другачије од оних до сада. Такође, радимо на томе да проширимо сарадње са другим порталима који се баве сличним темама, затим да направимо мало проширење и да доведемо појачање у новинарски уред.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с24.постимг.орг/евфдзyс8л/рсз_10926377_10203501963975078_19057405066373188.јпг" />
Фото: Катарина Станојевић

Каћа, ти си сада део уредничког тима, асистираш Јовани у припреми вести на нашем порталу, али своје прве кораке утабала си управо кроз писање за иФемин. Како си се определила баш за ту рубрику?

Када сам се пријављивала на конкурс за пријем нових сарадника рубрике, нисам превише размишљала о темама о којима бих писала ако будем примљена. Написала сам текст о Јефимији, саставила мотивационо писмо, приложила биографију и чекала одговор. Тада ми је била битна само повратна информација. Желела сам да неко прокоментарише мој текст и била сам спремна и на позитивне и на негативне критике. Рубрика је тада била у фази реструктурирања, па је понуда уреднице Марије Јакић да пишем за иФемин стигла после скоро месец дана. Тек тада сам почела да размишљам како могу да, путем својих текстова, дам допринос баш овој рубрици.

Александра, која је твоја прича?

Определила сам се да пишем за рубрику иФемин јер се бави женама, њиховим правима, потребама и проблемима. Допало ми се да својим текстовима укажем на проблеме с којима се жене сусрећу данас, али и да пишем о знаменитим женама и њиховим животним путевима.

<имг цласс="лфлоат" срц="хттпс://с4.постимг.орг/4ип1с3п8д/рсз_13882646_10206869733645202_20497698849750225.јпг" />
Фото: Александра Савић

Који су изазови пред вама док пишете ауторске текстове у оквиру рубрике са тематиком која неретко публику дели у неколико крајности?

Александра: С обзиром на то да већина мојих текстова говори о знаменитим женама, како српске, тако и светске историје, циљ ми је да, пишући о њиховим животима, читаоцима пружим довољно информација, али и да укажем на врлине које су се у сваком времену цениле. Из тог разлога се трудим да бирам личности чије биографије показују да су знање и позитивне особине људи важне, па да читаоце мотивишем да управо такве особине негују код себе.

Катарина: Ако изузмемо текстове о положају самохраних мајки у Србији и положају жена у капитализму (чију објаву жељно ишчекујем), не могу се похвалити озбиљношћу тема које сам до сада обрађивала. Ипак, трудим се да се и кроз, наизглед, површне текстове осврнем на неки конкретан проблем или представим особу о којој пишем у мало другачијем маниру од оног који је иначе присутан. Изазов је написати текстове о Сији и Лејди Гаги и истаћи њихове многобројне таленте, уз минималан осврт на њихове пороке. Сматрам да се моје колегинице из рубрике веома успешно баве проблемима који муче женски род, док се код мене тек јављају идеје за неке озбиљније текстове.

Колико је тешко водити рубрику чија тематика неретко изазива разне реакције?

Маја: Чињеница је да јавност има искривљену слику о томе шта је феминизам. То ми делимично отежава ствар, због негативног става према овој појави, односно покрету. Међутим, сматрам да имамо шта мудро и корисно да кажемо женама, али и мушкарцима. Стога, као део уредништва, охрабрујем младе жене да пишу и радује ме то што их је све више са добрим идејама, управо захваљујући платформи која омогућава да едукативни текстови на ову тему стигну до шире публике.

Јована: Верујем да је у другим медијима теже водити овакве рубрике, баш због специфичности. Међутим, не сматрам да је ову рубрику било тешко водити, јер, понављам, када имате храбру уредницу и одличне новинарке, ништа није тешко. :)

Шта мислите да је допринело томе да рубрика иФемин буде изабрана, од стране читалаца, рубриком године?

Катарина: Сматрам да свака рубрика на сајту поседује нешто што је издваја од других. То свакако важи и за иФемин. Верујем да су читаоци препознали наш напор да у текстовима не заступамо личне ставове, већ да се трудимо да будемо објективне и допустимо другима да на основу прочитаног формирају свој став. Још нешто што нас може издвојити су идеје – можда се понекад не бавимо темама које су тренутно актуелне, али кроз ауторске текстове настојимо да одаберемо садржај који би могао бити занимљив, информативан или поучан.

Александра: Мислим да су популарности ове рубрике допринели текстови који, иако се баве истом тематиком, читаоцу пружају разноврсност. Овде има текстова и за љубитеље књижевности, филма, музике, науке. Поред тога, доста је текстова који се баве проблемима савремених жена. На тај начин свако овде може пронаћи оно што му се допада.

,,Овом приликом желим да се захвалим свима који су гласали за иФемин и онима који прате наш портал у целости! Хвала вам и надам се да ћу на слична питања одговарати и следеће године! (смех)“, рече уредница Јакић.

Драге даме, у своје, као и у име целог иСербиа тима, захваљујем вам што свој нежни микрокосмос, као што је иФемин свакодневно развијате и чините да се осећам поносно, али и инспиративно! Такође, овим путем захваљујем се и Силвији Стојић, Марини Митић, Јелисавети Вакањац, као и свим девојкама које су прошле кроз иФемин!

Увек се трудите да своје ставове преформулишете у едукативно и инспиративно штиво, негујте своју дивну женственост на начин који вама прија и нека човештво у свакоме од вас буде императив.


Марија ће вас у свом маниру спровести кроз разне теме о свакодневном животу и нама у њему, а да вас притом уопште не штеди понекад сурово истинитим коментарима.


***

Прочитајте и:

Osveta u doba tehnologije
Plus size modeli: Predstavnice običnih žena
Zašto (te) volim?


***

Овај текст настао је нашом жељом да створимо алтернативни веб простор за младе где могу да пишу о свим оним темама које сматрају важним, искрено и без ограничења! Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле! Није потребно искуство, већ само жеља и идеје! ЦВ и један текст са валидног мејла пошаљите на ifemin@iserbia.rs Цц office@iserbia.rs, са назнаком „Пријава / о женама“. Пријем нових дописника врши се најкасније сваког првог дана у месецу. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ