иСербиа - Предузетнице су у предности

Није лако бавити се предузетништвом, а женама је често још теже да се пробију у пословном свету. Ипак, предузетнице могу да рачунају на неколико неочекиваних предности.

ФОТО: Picjumbo

Превела: Исидора Зечевић

Иако се жене суочавају са разним потешкоћама у животу, могу се наћи и извесне позитивне стране: живе дуже, боље комуницирају са другима, имају више избора у одевању и чешће завршавају факултет.

Исто тако, у предузетништву је на први поглед све усмерено против жена које желе да оснују и воде сопствено предузеће. На пример, инвеститори се обично клоне предузећа која воде жене, што значи да је теже доћи до почетних улагања. Поврх тога, мушкарци у улози руководилаца често не обраћају пажњу на жене које би могле да напредују у фирми, или чак отворено ниподаштавају њихове предлоге и планове. Напослетку, цело друштво има контрадикторан став према успешним женама – истовремено захтева од њих савршенство и кажњава их због тога.

Пред сваком женом у пословном свету стоје бројне препреке. Ипак, бити предузетница има и добрих страна. Представљамо вам пет таквих предности:

Бољи ментори

Кад се упустите у предузетништво, бићете у знатно бољем положају ако имате ментора. Ментори пружају савете, ширу перспективу, мотивацију, помоћ и подршку. Без обзира на пол, предузетници који имају ментора такође имају боље шансе за успех, а и да на крају буду самопоуздани и задовољни оним што су постигли.

Школе и факултети понекад организују програме менторства за предузетнике који тек улазе у пословни свет. Поред тога, бројне фондације и удружења организују пројекте посвећене јачању женског предузетништва, у оквиру којих предузетнице могу да се повежу са менторкама које ће им помоћи.

Емотивна интелигенција

Сви знамо да у предузетништву треба бити паметан, активан, креативан – али, то није довољно. Емпатија и саосећајност такође су од великог значаја. Способност која се понекад назива ЕQ (емотивни коефицијент) или ЕИ (емотивна интелигенција), вештина препознавања туђих осећања и правилног реаговања на њих, изузетно је важна за пословне људе. Предузетници морају да изађу на крај са сопственим емоцијама, а и да искажу емпатију према запосленима и клијентима.

Истраживања показују да жене испољавају нешто виши степен свести о својим и туђим емоцијама. Захваљујући томе, жене на положају лидера имају предност утолико што постижу емпатију и разумевање без додатних напора, те могу да посвете више пажње и труда другим задужењима.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с12.постимг.орг/фхy0обyвд/бусинесс-ман-анд-воман-хандсхаке-ин-ворк-оффице-.јпг"/>ФОТО: Picjumbo

Сарадња побеђује такмичење

Можда управо захваљујући вишој емотивној интелигенцији, жене су обично спремније да сарађују с другима него да се такмиче, док за мушкарце то свакако не важи. Неколико истраживања је показало да ће жене најчешће успоставити сарадњу на такав начин да својом снагом надоместе туђе слабости и обратно. Насупрот томе, мушкарци чешће прецењују своје способности и зато покушавају да све ураде сами. Иако и такмичарски дух има своје место у предузетништву, прави лидер уме и зна да постигне пословне циљеве тимским радом.

Здравље је најважније

Жене не само што живе дуже од мушкараца, већ углавном живе и здравије. У пословном свету, то значи да имају више времена и енергије да остваре пословне циљеве. Штавише, предузетнице у већој мери доживљавају осећај сврхе, испуњености која потиче од тога што користе своје вештине и способности за нешто важно или занимљиво. Жене су статистички задовољније својим предузетничким радом, што умањује стрес који би могао да им угрози и здравље и пословне планове.

Финансијске предности

Фирме у власништву жена могу да остваре право на бесповратну финансијску помоћ државе или непрофитних организација. Иако је теже доћи до овакве финансијске помоћи него до других извора финансија као што су зајмови, вреди уложити труд. Овакви програми имају за циљ да подрже предузетнике који су у неповољном положају у друштву. Постоје и у нашој земљи, на пример у оквиру Националне агенције за регионални развој.


ИЗВОР: The Next Women

Исидора уме да остави утисак да је одрасла особа, али и даље гаји радозналост и занимање за свет око себе.

***

Прочитајте и:

Kako brzo razviti posao?
10 zapovesti za uspešnu prodaju
Kako opstati u svetu muškaraca?


***

Овај текст настао је нашом жељом да млади који желе да се опробају у превођењу текстова то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на prevodilacka@iserbia.rs са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.

Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ