iSerbia je dobila podršku Opštine Zemun za pokretanje projekta „Postani i ti IT", koji ima za cilj podizanje edukativnih kapaciteta mladih iz zemunskih srednjih škola u oblasti programiranja - obukom iz osnova progamiranja i kreiranja mobilnih aplikacija.

Foto: Telegraf

Srednjoškolci su u velikoj meri informatički pismeni, o čemu svedoči istraživanje „Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji” (RZS 2014). Prema tom istraživanju oko 95% ispitanika uzrasta 16-24 godine koristi računar, mobilni telefon oko 99%, a internet oko 96% njih. Upravo su učenici srednjih škola uzrasta 15-19 godina ciljna grupa projekta „Postani i ti IT", koji ima za cilj njihovo upoznavanje sa prednostima neformalnog obrazovanja.

Suosnivač iSerbie Ana Ranitović je izjavila da obuka podrazumeva prvo kurs iz osnova programiranja. „Nakon toga se kreće sa osnovama iz kreiranja mobilnih aplikacija. Sekundarni cilj projekta je da i mlade podstaknemo da razmišljaju o koristima i mogućnostima usavršavanja na onlajn obukama, te da na internet počnu da gledaju kao na sredstvo za edukaciju i usavršavanje, a ne samo izvor zabave”, rekla je ona.

Mladi Zemunci koje zanima programiranje imaće priliku da pohađaju kurs programiranja, a najbolji će napraviti Android apliakcije koje će biti postavljene na Google play.

„Kreiraćemo interaktivnu onlajn obuku na kojoj ćemo naučiti 60 učenika srednjih škola osnovama programiranja. Stečeno znanje proverićemo na testu nakon kog ćemo ih rangirati po broju bodova i 15 najboljih obučiti za stvaranje Android aplikacije. Njihove Android aplikacije postavićemo na internet i tri najbolje ćemo prestaviti na završnom događaju za 60 učenika i 10 nastavnika”, rekao je drugi suosnivača iSerbie, Miloš Jovanović, koji je dodao da će se obuka održavati onlajn tokom letnjih meseci.

Dugoročni efekti ovog projekta biće ostvarenje značajne saradnje NVO iSerbia sa zemunskim srednjim školama. Nastavnici i učenici će biti upoznati sa onlajn obukama iz kojih znanja mogu praktično i dalje da primenjuju za svoj i za interes zajednice u kojoj žive. Očekuje se podsticaj i kod drugih učenika na traženje onlajn kurseva kako bi unapredili svoja znanja.

Istovremeno, iSerbia je kreirala obuku koju može da primeni na nove zainteresovane učenike srednjih škola i u drugim opštinama i gradovima.


***

Pročitajte i:

Škola veb novinarstva
Kreiraj mobilnu aplikaciju
Sajam ideja

***

Ovaj tekst je nastao našom željom da mladi, koji imaju šta da kažu i doprinesu informisanosti i edukaciji naše omladine, prenesu svoje ideje i saznanja. Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle! CV i jedan tekst pošalji na urednistvo@iSerbia.rs uz Cc na office@iSerbia.rs, sa naznakom "Prijava / novinar". Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI