иСербиа - Пет трикова за успешније преговарање

Преговарање је веома важна вештина која нам је свакодневно потребна у најразличитијим ситуацијама. Доносимо вам савете стручњака како да усавршите ову вештину која ће вам помоћи да добијете све што пожелите.

ФОТО: Stockvault

Превела: Биљана Дражовић

Ако добро размислите, свакодневно користимо преговарање у неком облику. Од решавања конфликтних ситуација и комуникације са клијентима или продавцима, па до покушаја да докажемо да рачун за струју треба да буде мањи или да затражимо повишицу. За успешно преговарање је кључно да добијете оно што желите или што вам је потребно, али да, у исто време, не занемарите жеље и потребе других људи, нити да их преварите на било који начин. То је, заправо, прави изазов.

Уколико успете да усавршите своје вештине преговарања, сигурно је да ће вам требати мање времена да добијете оно што желите на достојанствен начин. Ми вам представљамо неколико савета за успешно преговарање, базираних на личном искуству, али и на књизи „Центар за учење преговарања“ (Неготиатион Боот Цамп) Еда Бродоуа.

Слушајте

Један од првих савета које Бродоу помиње у својој књизи односи се на вештину слушања саговорника. Умеће слушања је неправедно потцењена вештина у савременом свету. Некада вам може бити веома лако да претпоставите шта други хоће да кажу или, чак, да завршите мисао уместо њих. Слушање је, дефинитивно, једна од вештина која некима иде од руке, док се други могу сврстати у просечне слушаоце који понекад имају тенденцију да се искључе из разговора и једноставно престану да обраћају пажњу на речи саговорника. Важно је да се потпуно концентришете на оно што слушате и да процесуирате информације.

Бродоу наглашава важност слушања јер вам оно омогућава две ствари: ваш саговорник ће осетити да га поштујете и изградиће се поверење између вас, а поверење је још једна битна ставка успешног преговарања. Слушање, такође, подразумева да ћете установити да ли су изречене ствари тачне, па можете да поновите оно што је ваш саговорник рекао како бисте били сигурни да сте све разумели на прави начин.

Увек пронађите решење које свима одговара

Колико сте пута били толико фокусирани на оно што желите да постигнете, да нисте уопште ни помислили на другу страну и њене жеље? Можда вам звучи нелогично то што Бродоу саветује да увек тежите ка вин-вин решењу, јер се чини да је то у супротности са сврхом преговарања. Зар наш циљ није да „разбијемо“ другу страну и узмемо све? Ипак, чини се да су најуспешнији преговарачи они који преговоре завршавају решењима која одговарају свима.

Тражите сличности

Још један од кључних аспеката преговарање је и тај да утврдите које сличности постоје између вас и оних са којима преговарате. Ако сте некад гледали телевизијску емисију Америцан Пицкерс, онда знате са колико успеха протагонисти, Мајк и Френк, завршавају преговоре о антиквитетима и колекционарским предметима. Једна од ствари које Мајк воли да проналази су стари бицикли. Уколико се деси да преговара са другим заљубљеником у бицикле, он ће увек покушати да се дотакне теме о њиховој љубави према старим бициклима. Када делите интересовања са саговорником или успете да пронађете теме око којих се слажете, саговорнику ће бити много теже да вам се супротстави.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттп://с17.постимг.орг/нтм0ју4q7/превиев16.јпг" />

ФОТО: Stockvault

Морате предвидети „пречице“ и изговоре

Један од начина који ће друга страна настојати да употреби како би завршила преговоре и одбила ваш захтев пре него што успете да добијете то што желите су „пречице“ и изговори. На пример, уколико сте дошли на шалтер да се жалите на увећан рачун за струју, службеник вам може рећи: „Немам овлашћења да смањим Ваш рачун“. Они се надају да ће на тај начин завршити сваку дискусију и да ћете одустати. Овај метод, заправо, има ефекта, јер већина људи одустане.

Међутим, ви можете да им доскочите тако што ћете рећи: „Разумем да Ви не можете да умањите мој рачун, али, да ли знате ко може да ми помогне?“ или „Схватам да Ви нисте овлашћени за то. Да ли бих могао да разговарам са вашим надређеним?“ Када саговорнику ставите до знања да сте препознали његов изговор, биће му теже да заврши дискусију.

Сигурно сте бар једном примили позив од телефонских продаваца који на ваш одговор: „Не могу то тренутно да приуштим“ одмах додају: „Није никакав проблем то што тренутно немате новца. Могу да Вам понудим план за одложено плаћање, сада можете да платите само четвртину износа, а остатак касније. Да ли можете да ми дате број Ваше кредитне картице како бисмо процесуирали вашу поруџбину?“. Продавци користе ове технике свакодневно, тако да не треба да се бојите да их додате у свој „арсенал“.

Проширите своје видике

Понекад се у току преговора чврсто фокусирамо само на једну ствар, тако да губимо из вида друге могућности које би могле да дођу у обзир. Бродоу препоручује да увек сагледавате ширу слику и да оставите неколико отворених могућности. Када размишљате ван претходно зацртаних оквира, можете да понудите више него што сте првобитно планирали и на тај начин повећавате шансе да преговре завршите успешно.


ИЗВОР: Lifehacker

Биљана Дражовић

***

Прочитајте и:

Navike koje će poboljšati vaše finansije
5 prednosti rada u timu
Koliko su promene važne za kompanije?

***

Овај текст настао је нашом жељом да млади, који желе да се опробају у превођењу текстова, то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму, ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на prevodilacka@iserbia.rs, са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ