иСербиа - Педро Паулет: отац астронаутике

Педро Паулет је био перуански научник који је изумео ракету са погоном на течно гориво, због чега се сматра оцем астронаутике. Упркос великом значају његовог научног рада, Паулет није довољно познат и признат у свету, али ни у родном Перуу.

ФОТО: Peru Shimpo

Превео: Марко Петронијевић

Педро Паулет (Педро Паулет) је развио идеју која ће послужити као основа за одлазак човека на Месец и дизајнирао је сопствени свемирски брод, али једини који су на почетку хтели да искористе његова открића били су нацисти, упркос томе што је одбио да им помогне. Његове формуле и експерименти послужили су као упутство за главне дизајнере америчке Националне ваздухопловне и свемирске администрације (НАСА), а Перуанац се због тога сматра оцем астронаутике и зачетником једног новог доба.

Међутим, све је почело веома далеко од модерних лабораторија и престижних европских универзитета кроз које је прошао. Ова прича је почела у његовој родној Арекипи, у оним ведрим ноћима у којима је проводио сате гледајући Месец и замишљајући једно фантастично путовање до природног Земљиног сателита. Главни извор инспирације био му је предсказујући роман француског писца Жила Верна под насловом „Од Земље до Месеца“ (1865). Тај замишљени лет који је пронашао на страницама овог романа навео је Педра Паулета да поверује да је то фантастично путовање заиста могуће. И урадио је све што је могао да би га остварио.

Ко је био Педро Паулет?

Иако звучи нестварно, у Перуу се име Педра Паулета више повезује са једном војном академијом него са изумитељем прве ракете са погоном на течно гориво. На срећу или на несрећу, главна школа за кадете у Лими носи име Педра Паулета. Упркос томе, у његовој родној земљи мало се зна о овом научнику рођеном 1874. године, истиче Алваро Мехија, истраживач његовог стваралаштва и документариста.

„Његов рад и успеси се не изучавају у школама, његов живот је слабо документован, а његово стваралаштво још увек је расуто по многим библиотекама света“, додаје Мехија, који спрема филм о Паулету под насловом „Дечак који је сањао Месец“. Додаје да би научник „био много више признат у Перуу и у свету да је пореклом био Немац или Американац“.

Од Земље до Месеца

Постојао је један француски свештеник по имену Ипо Дуамел који је, без намере, претворио космос у Паулетову опсесију, када је у Арекипу донео неколико кутија са књигама, међу њима и романе Жила Верна. „Дуамел је био један од Паулетових учитеља и он је тај који му је предао примерак романа ,Од Земље до Месецаʼ, који је променио његов живот“, тврди Алваро Мехија. Пре завршетка школе, млади изумитељ већ је производио сопствене ракете јер је био фасциниран ватрометима.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттп://с9.постимг.орг/роисбј2ин/уна_пелцула_пара_паулет.јпг" />

ФОТО: BBC

Паулет је био на ивици тога да остане без универзитетског образовања због лоше финансијске ситуације. „Међутим, тадашњи ректор Универзитета Сан Агустин га је позвао да изађе на испит пред неколико професора и то се завршило овацијама. Био је геније“, прича документариста који је објавио неколико чланака о животу изумитеља у перуанским часописима и дневним листовима. Због његовог вансеријског талента, перуанска влада му је убрзо дала стипендију за студирање инжењерства и архитектуре на Универзитету Сорбона.

„Мотор-ракета“

Било је то у Паризу, послењих година XИX века, када је Паулет усавршио своју „мотор-ракету“ која је имала погон на течно гориво. Откриће није ишло у корист индустрији тог времена, која је тежила да побољша своје ракете са барутним пуњењем. Било је потребно још више од 70 година да би човек газио по површини Месеца, али у учионици париске Сорбоне један Перуанац је направио први велики корак.

Паулетова „мотор-ракета“ брзо би се претворила у „аутоболид“, свемирски брод дизајниран од стране Перуанца 1902, који никада није направљен. Изумитељ је провео деценије тражећи финансијску помоћ за своју конструкцију, док је извршавао дипломатске дужности у земљама Европе и Латинске Америке.

Водио је јаке расправе са европским научницима током првих деценија XX века и, пар година пре доласка Адолфа Хитлера на власт, немачки научници су покушали да имитирају његову „мотор-ракету“ са погоном на течно гориво за војне ракете. Паулет им никад није предао формулу, али годинама касније, током успона нацизма, Немци су успели да постигну свој циљ. Градови Антверпен и Лондон су бомбардовани од стране Хитлерових трупа ракетама А2 са погоном на течно гориво 1944. године. Годину дана касније, Паулет је умро у Буенос Ајресу у 71. години живота.

Али прича се ту не завршава

Онај који је успео да претвори „мотор-ракету“ са погоном на течно гориво у војну ракету био је Вернер фон Браун (Вернхер Вон Браун), члан Хитлерове елитне јединице Сцхутзстаффел, познатије као СС. Фон Браун није делио нацистички идеал, али је био постављен да ради за режим као многи немачки научници у то време.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттп://с15.постимг.орг/вр4в58физ/Вернхер_вон_Браун.јпг" />

ФОТО: <а хреф="хттп://ввв.ббц.цом/мундо/нотициас-америца-латина-38197437">ББЦ

Предао се оружаним снагама САД-а 1945, када је Немачка била на корак од пораза у Другом светском рату. Мало касније је добио простор и признање у САД-у, а онда је стигао у службу НАСЕ, где је руководио свемирским програмом који ће 1969. успети у том жељеном циљу да стигне на Месец. Ракета која је омогућила да Нил Армстронг и Едвин Олдрин ходају по Месечевом тлу је покренута, исто као и немачке ракете А2, уз помоћ мотора са погоном на течно гориво.

Фон Браун, коме су приписане заслуге за добар део овог подвига, у једној од својих књига признао је допринос Перуанца слетању на Месец. „Паулет треба да се сматра проналазачем мотора са погоном на течно гориво“, написао је научник у својој књизи „Историја ракетирања и свемирских путовања“. Фон Браун је имао нешто заједничко са перуанским изумитељем: обојица су прочитали роман „Од Земље до Месеца“ када су били деца и почели да верују да се та фантазија може остварити.

Можда Паулет није успео да види како је његов сан постао стварност, али био је много ближе него сто су многи тада у то веровали. Направио је први корак, а то није мала ствар. И како је и сам имао обичај да каже: „Становници Арекипе се не плаше ни ватре ни експлозије“.


ИЗВОР: BBC

Марко Петронијевић

***

Процитајте и:

Novo lice Adolfa Hitlera
Zoran Tomić, zaljubljenik u astronomiju
Dron za prevoz ljudi od jula u Dubaiju

***

Овај текст настао је нашом жељом да млади, који желе да се опробају у превођењу текстова са шпанског, то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму, ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на radionicaspanski@gmail.com, са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ