iSerbia - Otvorena izložba Lekcije iz '91!
Danas u 18 časova u Muzeju istorije Jugoslavije otvorena je izložba ratnih fotografija Lekcije iz '91 kustoskinje dr Sandre Vitaljić.

FOTO: Vesti.rs

Priredila: Jovana Branković

Izložba okuplja fotografe iz regiona i nekoliko međunarodnih fotografa koji će kroz svoje fotografije prikazati kako su izgledale ratne godine na prostorima bivše Jugoslavije.

Fotografije predstavljaju prikaz stvarnosti na ratištima od Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Metohije, Hrvatske i nastajale su u periodu od 1991. do 1999. godine. One su tokom rata oblikovale javno mnjenje u zaraćenim zemljama, ali i u svetu. Danas su one deo kolektivnog sećanja.

Izložene fotografije nose veliki emocionalni naboj, te i ih sami autori, kada im se vraćaju, ponovo proživljavaju. Nastale su kao težnja da se rat prikaže profesionalno i objektivno, ali su ih mediji često kontekstualizovali prema aktuelnim političkim potrebama.

„Veoma je važno da publika vidi fotografije iz različitih delova (bivše Jugoslavije) okupljene na jednom mestu, iz oblasti koje su bile zahvaćene ratom, kako bismo izbegli zamke etničkog narativa i otvorili prostor za različite kulture sećanja, one inkluzivne, koje ne isključuju nijednu etničku kulturu, koje nisu ekskluzivne ili monoetničke“, istakla je Vitaljić za BalkanInsight.

Autori fotografija su: Darko Bandić, Nina Berman, Matko Biljak, Renato Branđolica, Davor Višnjić, Božidar Vukičević, Zijah Gafić, Željko Gašparović, Tom Dubravec, Amel Emrić, Dragoljub Zamurović, Romeo Ibrišević, Srđan Ilić, Zoran Jovanović Mačak, Milomir Kovačević Strašni, Borut Krajnc, Saša Kralj, Rikard Larma, Pol Lou, Entoni Lojd, Antun Maračić, Sajmon Norfolk, Nebojša Radosavljević Raus, Imre Sabo, Željko Sinobad, Tone Stojko, Srđan Sulejmanović Suki, Pavo Urban, Velija Hasanbegović, Toni Hnojčik, Filip Horvat i Miloš Cvetković.

Izložba je deo projekta organizacije Društvo za evropsko zavest iz Maribora. Projekat je podržao EU fond Evropa za građane, a pre Beograda prikazivana je u Zagrebu i Mariboru. Biće otvorena do 26. marta 2017. godine.

Izvor: Muzej istorije Jugoslavije

Pročitajte i:
Održana promocija: „Priče o Danilu Kišu“
Otvoren je 45. FEST!
Dobitnica NIN-ove nagrade otvorila sajam knjiga

***

Ovaj tekst je nastao našom akcijom da mladi postanu dopisnici iz svog kraja. Ukoliko želiš da i ti budeš deo našeg mladog tima i pišeš o događajima i uspesima svojih mladih sugrađana, prijavi se popunjavanjem ovog kratkog formulara. Važni su nam isključivo tvoj entuzijazam i želja da se proširi glas omladine iz svih krajeva! Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih dopisnika vrši se do svakog prvog dana u mesecu


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI