„Dragi Beograde, festival je otvoren“, sinoć je pred oduševljenom publikom u „Sava Centru“ italijanska filmska diva Monika Beluči otvorila 45. Međunarodni filmski festival – FEST.

Autor: Jelena Radojević

Foto: Jelena Radojević

Zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, beogradski Međunarodni filmski festival FEST izrastao je u jednu od najznačajnijih filmskih manifestacija i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koga su odrasle mnoge generacije.

Ovaj festival svih proteklih godina krasila je činjenica da je bio širom otvoren za sve kinematografije sveta, i za sve relevantne autore, ali i filmove koji se kasnije neće naći na bioskopskom repertoaru. Od svog nastanka FEST je uvek imao glavni i nekoliko pratećih programa.

Foto: Jelena Radojević

Danas je to festival sa četiri takmičarske selekcije: Glavni takmičarski program - internacionalna selekcija, program Srpski film - nacionalna selekcija, program Granice - subverzivni i kontroverzni filmovi i filmovi iz regiona koji se takmiče za nagradu Nebojša Đukelić. U toku ovogodišnjeg FEST-a koji će trajati do 5. marta biće prikazano čak 95 filmova.

Ono što je takodje zanimljivo jeste da su na ovogodišnjem festu dodeljene nagrada „Beogradski pobednik“ srpskom glumcu i reditelju Ljubiši Samardžiću za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i španskom reditelju Karlosu Sauri za dosadašnje stvaralaštvo.

Ovogodišnji FEST zvanično je otvoren projekcijom filma „Na mlečnom putu“ našeg poznatog reditelja Emira Kusturice. Ovo festivalsko prikazivanje filma ujedno predstavlja i njegovu beogradsku premijeru. Da se na premijeru ovog ostvarenja našeg poznatog reditelja dugo čekalo ukazuje prepuna sala „Sava Centra“ kao i činjenica da su sve karte rasprodate samo nakon dva dana od njihvog puštanja u prodaju.

Zvezda večeri koja je ispraćena višeminutnim aplauzom svakako je bila italijanska filmska diva Monika Beluči. Ona se pre projekcije filma obratila beogradskoj publici i izrazila zadovoljstvo što je provela četiri godine u Srbiji radeći sa izuzetnim rediteljem Kusturicom, što je za nju neprocenjivo iskustvo.

Foto: Jelena Radojević

Prepuna sala s ushićenjem je pratila više nego uzbudljivu, umetnički snažnu filmsku priču o ljubavnom trouglu u ratnom razaranju devedesetih godina. Gromoglasan aplauz nakon filma svakako nije izostao. Pored Monike i Kusturice, koji igraju glavne uloge (Mladu i Kostu) u ovom ostvarenje, veliku pažnju publike zadobila je i Sloboda Mićalović u ulozi Milene, mlekarice i nekadašnje jugoslovenske šampionke u gimnastici, zaljubljena u Kostu.

Foto: Jelena Radojević

Pored ovog filma, publici će u okviru ovog festivala biti predstavljeni i filmovi koji su se već izdvojili u svetu, između ostalog i po nominacijama za nagradu Oskar: „Noćne zveri“ Toma Forda, „Ona“ Pola Verhovena, „Mesečina“ Berija Dženkisa, „Mančester na moru“ Keneta Lonergana, „Džeki“ Pabla Lorena, „Po cenu života“ Dejvida Mekenzija, kao i film „Tišina“ Martina Skorsezea s kojim se ovaj festival završava.

Imate mnogo razloga da posetite ovogodišnji FEST!

Jelena Radojević

***

Pročitajte i:
Kalupi ljubavi: Humanitarni filekafe u Vršcu
50 nijansi mračnije: Puni sale, ali i rubrike
"Na mlečnom putu" otvara Fest

***

Ovaj tekst je nastao našom akcijom da mladi postanu dopisnici iz svog kraja. Ukoliko želiš da i ti budeš deo našeg mladog tima i pišeš o događajima i uspesima svojih mladih sugrađana, prijavi se popunjavanjem ovog kratkog formulara. Važni su nam isključivo tvoj entuzijazam i želja da se proširi glas omladine iz svih krajeva! Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih dopisnika vrši se do svakog prvog dana u mesecu


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI