Ovogodišnja Noć muzeja u Resavi okupila je veliki broj znatiželjnih građana da se upoznaju sa kulturnim nasleđem ovog kraja. Kao i svake godine, Svilajnac je pripremio program na četiri lokacije. Program se sastojao od izložbi crkava i manastira, istorije pošte i istorije značajnih crkvenčana. Međutim, jedna izložba se posebno izdvojila, reč je o otkrivanju tajni Resavskog narodnog muzeja.

Autor: Marko Mirković

FOTO: Resavska biblioteka

Dugo čuvanu tajnu o postojanju Resavskog muzeja, nismo mogli lako razotkriti, a u tome nam je pomogla Resavska biblioteka, koja je iscrpnim radom u svom Zavičajnom odeljenju sačuvala neka od brojnih svedočanstava o minuloj instituciji. Tajnu nam je ispričala, ona kojoj je u amanet ostalo da čuva baštinu Svilajnca i Resave, bibliotekarka Zavičajnog odeljenja.

„Cilj izložbe je da javnosti i sugrađanima pokaže trud oko muzeja, o čemu svedoče mali broj sačuvanih dokumenata, uglavnom onih vezanih za Resavski narodni muzej.”

Izložba obuhvata dokumenta, fotografije, pečat muzeja, replike predmeta, za koje se na osnovu sačuvanog spiska pedmeta zna da li su bili deo etnološke, arheološke ili etnografske zbirke muzeja. Izloženi materijal čuva se u Resavskoj biblioteci ili je u vlasništvu sakupljača i kolekcionara, priča Olivera Mijailović, bibliotekar zavičajnog odeljenja, Resavske biblioteke.


FOTO: Resavska biblioteka

Rođen je Resavski muzej

Olivera napominje, da iako nije bilo dovoljno sredstava, muzej je zahvaljujući entuzijastima opstao, jedan vek. Pre svih ovde pominje apotekara Julija Draškocija koji je prikupio izuzetnu zbirku i poklonio Čitaonici. Međutim, dolaskom Bugara 1916. godine, koji su uništavali srpsku baštinu na ovom prostoru, sačuvan je mali deo kolekcije. Sin Draškocija, Ivko, nastavlja da prikuplja i obnavlja zbirku. On je prikupio izuzetnu zbirku od 1000 eksponata i napravio muzej.


FOTO: Resavska biblioteka

„Ivko je bio predsednik uprave ili Saveta Resavske biblioteke, njen letopisac, a kao poverenik Zavoda za zaštitu spomenika kulture osnovao je 1953.
Resavski narodni muzej u Ženskoj radničkoj školi koja je adaptirana i predata na korišćenje Resavskoj biblioteci. Muzej je bio uključen u rad Arheološkog instituta pri SANU, a Ivko je objavljivao svoje radove u Akademijinom časopisu Starinar”, kazala je Olivera posetiocima na izložbi.


FOTO: Resavska biblioteka

Muzej više ne postoji

Muzej se zbog nedostatka prostora, često selio, a mnogi eksponati su nestali ili propali zbog neadekvatnog održavanja.
Poslednje odredište muzeja i početak njegovog gašenja bilo je preseljenje u Narodni dom „Stevan Sinđelić” 1958. Naredne 1959. Muzej je imao 1751 predmet, ali nije imao izložbi niti prihoda. Na kraju je završio u podrumu opštinskog komiteta, odakle se većem delu zbirke gubi trag, završava Olivera kazivanje pred znatiželjnim posetiocima.


FOTO: Resavska biblioteka

Ova Noć muzeja, pomogla je da se rasvetli priča o ovom značajnom zdanju. Iako možda sve ovo za istraživače izgleda tužno, manifestacija održana na četiri lokacije pokazuje da još ništa nije izgubljeno i da nada da ovaj muzej jednog dana ponovo bude osnovan, nije izgubljena.


Marko večiti borac za kreativnu slobodu reči i folklorne tradicije!

***

Pročitajte i:

MAPS oživeo Plažane u maju!
Evo kako je bilo na radionici "Logo dizajn"
Stižu novi Majstori programiranja!

***

Ovaj tekst je nastao našom akcijom da mladi postanu dopisnici iz svog kraja. Ukoliko želiš da i ti budeš deo našeg mladog tima i pišeš o događajima i uspesima svojih mladih sugrađana, prijavi se popunjavanjem ovog kratkog formulara. Važni su nam isključivo tvoj entuzijazam i želja da se proširi glas omladine iz svih krajeva! Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih dopisnika vrši se do svakog prvog dana u mesecu


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI