iSerbia - „Šopen fest“ ponovo u Beogradu
U ponedeljak, 20. februara otvoren je šesti po redu „Šopen fest“ koji se održao na nekoliko lokacija. Prva stanica je bio „Mikser Haus“ gde smo i ovoga puta imali priliku da čujemo širok spektar kompozicija klasične muzike u izvođenju mladih učenika muzičkih škola ali i studente Fakulteta dramskih umetnosti.

Autor: Milena Zoraja

FOTO: Muzička škola Stanković

„Pronaći meru ćutanja, to je samo početak muzike.
Čuti pre svih, unapred, tek to je, konačno, muzika.’’

Na ovom festivalu studenti FDU-a su celokupan događaj upotpunili poezijom Mike Antića, Mire Alečković, Miodraga Pavlovića i drugih, a sve u cilju slavljenja muzike. Pijanistički recital Dmitrija Šiškina održan je u Kolarčevoj zadužbini, zajedno sa izvođenjem jedne od najboljih srpskih pijanistikinja Ritom Kinkom. Celokupnu manifestaciju obeležile su i radionice „Romanizam za najmlađe“, „Mala škola bontona: Kako se sluša Šopen“ i „Muzika i osećajnost“.

Frederih Šopen rođen je 1. marta 1810. u Poljskoj, u blizini Varšave. Pre dvadesete godine komponovao je dva klavirska koncerta, a u dvadesetoj godini odlučuje da se profesionalnije posveti muzici i odlazi u Pariz na školovanje. Jedan je od najznačajnijih kompozitora svih vremena jer je uspeo da u muziku unese nešto svoje i time ostavi svoj trag na strelici vremena. Poznat po klavirskim numarama, Šopen je u klasične kompozicije za klavir uneo elemente poljskog folklora iz čega su se izrodile poznate mazurke i poloneze. Koliko je bio značajan za ljudski rod i razvoj kulture uopšte, govori i činjenica da je o njegovom životu snimljeno nekoliko filmova kao što su „Chopin: Desire for love“ i „A song to remember“. Takođe postoji video igra za Xbox pod imenom „Eternal sonata“ koja takođe nosi omaž ovom poznatom kompozitoru. Toliko je značajan da čak i jedan asteroid i krater na Merkuru nose baš njegovo ime.

Za sve ljubitelje klasične muzike, koja provereno oslobađa od svakodnevnog stresa, ovo je prava poslastica, a ujedno i dobar način promocije mladih talenata u slavu neprevaziđenog muzičkog genija.

Milena smatra da je sve što poželiš ostvarivo.

***

Pročitajte i:

Postanite „Majstori programiranja“
Kako da se izdvojite iz mase diplomiranih?
Jovana I: Radite ono što volite!

***

Ovaj tekst je nastao našom akcijom da mladi postanu dopisnici iz svog kraja.Ukoliko želiš da i ti budeš deo našeg mladog tima i pišeš o događajima i uspesima svojih mladih sugrađana, prijavi se popunjavanjem ovog kratkog formulara. Važni su nam isključivo tvoj entuzijazam i želja da se proširi glas omladine iz svih krajeva! Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih dopisnika vrši se do svakog prvog dana u mesecu

Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima,
najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI