иСербиа - Нови смер на Академији уметности у Новом Саду

Академија уметности у Новом Саду добила је нови смер на мастер студијама, у питању је - конверзација и рестаурација дела ликовне и примењене уметности.

Приредила: Александра Мишковић

Фото: Saznaj

До сада су једино студенти Факултета примењених уметности у Београду имали прилику да уче о томе, међутим, од следеће године ту могућност имаће и новосадски студенти. Овај програм ће бити реализован у сарадњи са Природно-математичким факултетом, Галеријом Матице српске и Покрајинским заводом за заштиту споменика културе, а за све студенте је предвиђена пракса у свим рестаураторским и конзерваторским атељеима Новог Сада.

„Овај програм је настао из потребе за стручњацима у институцијама које се баве заштитом добара. Морамо да порадимо на заштити нашег културног наслеђа“, за Блиц је изјавила Босиљка Зиројевић Лечић, шеф Департмана ликовних уметности Академије и додала да ће студенти који се определе за овај програм бити оспособљени као конзерватори и рестауратори.

Предвиђено је да овај програм траје две године, као и да академци сваки семестар проведу на стручној пракси у Галерији Матице српске и Покрајинском заводу за заштиту споменика културе. Према речима професорке Академије уметности, Дубравке Đукановић сви студенти би требало равноправно да учествују у пројектима ових установа. Њихов главни задатак биће рад на заштити српског културног наслеђа у региону – Румунији и Мађарској.


Извор: Blic

Александра студира журналистику, воли новинарство и једног дана би желела да постане ратни репортер.

***

Прочитајте и:

Donacija Vlade Japana novosadskom FTN-u
Zašto treba upisati Socijalni rad?
Veliki koncert povodom Dana studenata

***

Укључи се! Овај текст настао је нашом жељом да створимо алтернативни веб простор за студенте, где могу да пишу и информишу се о оним темама које сматрају важним. Уколико желиш да и ти пишеш за студентску рубрику, твоје идеје су добродошле! Није потребно претходно искуство, већ само заинтересованост за студентска питања. Да бисте се пријавили кликните OVDE. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу!


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ