iSerbia - Novi smer na Akademiji umetnosti u Novom Sadu
Akademija umetnosti u Novom Sadu dobila je novi smer na master studijama, u pitanju je - konverzacija i restauracija dela likovne i primenjene umetnosti.

Priredila: Aleksandra Mišković

Foto: Saznaj

Do sada su jedino studenti Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu imali priliku da uče o tome, međutim, od sledeće godine tu mogućnost imaće i novosadski studenti. Ovaj program će biti realizovan u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom, Galerijom Matice srpske i Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture, a za sve studente je predviđena praksa u svim restauratorskim i konzervatorskim ateljeima Novog Sada.

„Ovaj program je nastao iz potrebe za stručnjacima u institucijama koje se bave zaštitom dobara. Moramo da poradimo na zaštiti našeg kulturnog nasleđa“, za Blic je izjavila Bosiljka Zirojević Lečić, šef Departmana likovnih umetnosti Akademije i dodala da će studenti koji se opredele za ovaj program biti osposobljeni kao konzervatori i restauratori.

Predviđeno je da ovaj program traje dve godine, kao i da akademci svaki semestar provedu na stručnoj praksi u Galeriji Matice srpske i Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture. Prema rečima profesorke Akademije umetnosti, Dubravke Đukanović svi studenti bi trebalo ravnopravno da učestvuju u projektima ovih ustanova. Njihov glavni zadatak biće rad na zaštiti srpskog kulturnog nasleđa u regionu – Rumuniji i Mađarskoj.


Izvor: Blic

Aleksandra studira žurnalistiku, voli novinarstvo i jednog dana bi želela da postane ratni reporter.

***

Pročitajte i:

Donacija Vlade Japana novosadskom FTN-u
Zašto treba upisati Socijalni rad?
Veliki koncert povodom Dana studenata

***

Uključi se! Ovaj tekst nastao je našom željom da stvorimo alternativni veb prostor za studente, gde mogu da pišu i informišu se o onim temama koje smatraju važnim. Ukoliko želiš da i ti pišeš za studentsku rubriku, tvoje ideje su dobrodošle! Nije potrebno prethodno iskustvo, već samo zainteresovanost za studentska pitanja. Da biste se prijavili kliknite OVDE. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu!


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI