иСербиа - Нове медицинске униформе у Шпанији

Једна компанија из шпанске покрајине Галисије удружила се са шпанским дизајнерима са циљем да лансира функционалну, практичну и модерну колекцију униформи за медицинске раднике, са ценом између 30 и 70 евра. Агата Руис де ла Прада, Модесто Ломба, Хуан Видал и Улисес Мерида су само неки од дизајнера који су укључени у овај пројекат.

ФОТО: El País

Превела: Јована Јовић

„Серија 'Увод у анатомију' заслужна је за то што су принтови на медицинским капама и мантилима постали модерни, али су ствари одрађене непромишљено и са лошом понудом“ – ово је мишљење Андреса Монтенегра, извршног директора и оснивача Виндер-а, недавно отворене шпанске фирме која тежи да 'упристоји' медицинске униформе и пружи им више стила и функционалности.

Поред тога што се по сваку цену избегава излизани тренд зелене и плаве боје медицинских мантила, Андресови модели добијају на вредности и због тога што се фирма придржава пословања искључиво са домаћим партнерима. У његовој првој колекцији истичу се Хуан Видал, Марија Барос, Улисес Мерида, Агата Руис де ла Прада, Модесто Ломба, Тереса Паласуело и Исабел Нуњес. Ови креативни умови, свесни неутралности коју подразумева посао у медицини, осмислили су одећу чији би се минимализам и једнобојност могао приписати оним из филмова „Она“ или „Гатака“ Спајка Джоунса, са изузетком Агате Руис де ла Праде, задужене за дизајнирање „веселих“ униформи за педијатријска одељења.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с3.постимг.орг/фмфз7рфбн/Улисес_Мерида.јпг" />

ФОТО: <а хреф="хттп://смода.елпаис.цом/мода/виндертеx-униформес-енфермера-медицо-дисенадорес-мода/">Ел Паíс

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с11.постимг.орг/кyв35р2б7/агатха.јпг" />

ФОТО: <а хреф="хттп://смода.елпаис.цом/мода/виндертеx-униформес-енфермера-медицо-дисенадорес-мода/">Ел Паíс, предлог униформи за педијатријска одељења

Са униформама по цени између 30 и 70 евра и производњом у Португалу, Виндер тврди да је „у могућности да снабдева сваку клинику у Шпанији из Артејшоа (Галисија) у року од 24 сата“. У целој причи Галисија је кључ. Како Андрес Монтенегро, тако и његов партнер, доктор и здравствени бизнисмен Карлос Сеоане, рођени су у овој шпанској провинцији, те одатле и проистиче само испитивање тржишта и тканина како би се у новој генерацији медицинских униформи допринело на функционалности.

„Одувек се радило са памуком и полиестром, али ми нудимо лаганију тканину која доприноси комфору и мекоћи“, додао је. Ове тканине са полиамидом „одају осећај свиле“, отпорне су на честа прања, као и на машинско прање на 95 степени. Комади одеће су лакши, водоотпорни су на све врсте течности и није им потребно пеглање.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с9.постимг.орг/з9п5вс6вј/тересаломба.јпг" />

ФОТО: El País

„Представљање нашег дизајна даје нови имиџ медицинском свету, са карактером за ефикаснији и динамичнији рад“, објашњава Модесто Ломба у каталогу фирме. Сарадња шпанских дизајнера са циљем да промовишу ствари са етикетом „Произведено у Шпанији“ био је предуслов за покретање фирме. „Потписали смо уговор са 'Друштвом модних креатора Шпаније' (Асоциациóн де Цреадорес де Мода де Еспаñа) да ћемо сваке године укључити још два нова дизајнера у наше каталоге“, прича Монтенегро. Штета што доктор Шепард из „Увода у анатомију“ неће бити у прилици да види и проба ове униформе.


ИЗВОР: <а хреф="хттп://смода.елпаис.цом/мода/виндертеx-униформес-енфермера-медицо-дисенадорес-мода/">Ел Паíс

Јована Јовић

***

Прочитајте и:

Ubistvena odeća: hit 19. veka
Utisci sa „Stiro štampe na tekstilu”!
Barbike u muslimanskoj odeći na tržistu!

***

Овај текст настао је нашом жељом да млади, који желе да се опробају у превођењу текстова са шпанског, то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму, ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на radionicaspanski@gmail.com, са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ