iSerbia - Niš: Obeležen dan slobode medija
Na Filozofskom fakultetu u Nišu održavanjem tribine obeležen je 3. maj - Dan slobode medija. Na tribini o slobodi medija u Srbiji govorili su profesori, zaposleni u Media & reform centru Niš, prikazan je dokumentarni film, a u diskusiji učešće su uzeli studenti komunikologije i novinarstva, medijski radnici, građani i predstavnici civilnog sektora.

Autor: Marija Milanovic

FOTO: Ivan Dinić

U 12 časova u amfiteatru Filozofskog fakulteta počela je tribina o slobodi medija. Nakon otvaranja prisutnima se obratio upravnik departmana za komunikologiju i novinarstvo profesor Vladeta Radović koji je objasnio da su inicijatori tribine studenti ovog departmana. Na tribini su izneta dva zahteva. Jedan se odnosi na potrebu uvođenja medijskog obrazovanja u osnovnoškolske i srednjoškolske planove i programe, kao i medijskog vaspitanja u predškolske ustanove. Na ovaj način potencijalni konzumenti bilo kog medijskog sadržaja stekli bi neophodna znanja iz oblasti medijske pismenosti čime bi bili u stanju da zauzmu kritički stav prema medijima i informacijama koje oni plasiraju.

„Istraživanje koje je sproveo Filozofski fakultet pokazalo je da čak 80% svih aktera, dakle roditelja, nastavnika i učenika, smatra da je potrebno uvođenje medijskog obrazovanja u škole. Ovo je prvi put da smo u istraživanjima dobili ovakav rezultat“, istakao je profesor Radović. Drugi zahtev odnosio se na promenu statusa novinara koji bi trebalo da dobiju status službenog lica ili čak imunitet za vreme svog profesionalnog angažmana. Takođe, predložena je i ideja osnivanja novinarske komore čiji bi cilj bio bolje povezivanje novinara širom Srbije.

Na tribini svoja iskustva u radu u Media centru izneli su nekadašnji i sadašnji volonteri,a program je nastavljen prikazivanjem dokumentarnog filma „Zakon u službi medija, mediji u službi građana“ iz serijala „Važnost slobode medija“. U filmu različiti akteri iz svog ugla govore o medijskoj slobodi u našoj zemlji. Nakon prikazivanja filma prisutnima je pročitana poruka dopisnice televizije N1 iz Niša, Gordane Bjeletić, posle čega je otvorena neformalna diskusija „Speek up“ u okviru koje su svoja mišljenja izneli: studenti, predstavnici medija i civilnog sektora i građani. Diskutovalo se o: slobodi medija, položaju novinara u našoj zemlji, istraživanjima u oblasti medija, o načinima na koje je moguće sačuvati integritet novinarske profesije, kako je unaprediti i uvesti više odgovornosti i reda u ovu oblast, o efektima medijskih zakona.

FOTO: Ivan Dinić

Prema indeksu slobode medija koji je objavila organizacija „Reporteri bez granica“ Srbija se 2017. godine našla na 66 mestu od ukupno 180 država što je za sedam mesta lošiji indeks u odnosu na prethodnu godinu. Iz ove organizacije poručuju da sloboda medija u svetu nikada nije bila ugroženija.

Svetski dan slobode medija obeležava se od 1993. godine. Cilj njegovog obeležavanja je ukazivanje na značaj medijskih sloboda i vrednosti na kojima se ona temelji.


Marija Milanović

***

Pročitajte i:

U Vršcu analiziramo granice slobode
Basketaši osigurali plasman za WT u Japanu
Marija Montesori: život posvećen deci

***

Ovaj tekst je nastao našom akcijom da mladi postanu dopisnici iz svog kraja. Ukoliko želiš da i ti budeš deo našeg mladog tima i pišeš o događajima i uspesima svojih mladih sugrađana, prijavi se popunjavanjem ovog kratkog formulara. Važni su nam isključivo tvoj entuzijazam i želja da se proširi glas omladine iz svih krajeva! Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih dopisnika vrši se do svakog prvog dana u mesecu


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI