iSerbia - Niš: Finale takmičenja za Frankofonu pesmu
Finale tradicionalnog takmičenja za Frankofonu pesmu biće, 14. godinu za redom, održano u Nišu. Početak finala ovog takmičenja zakazano je za nedelju, 26. marta, u 14 časova u Narodnom pozorištu. Na takmičenju će učestvovati pevači amateri uzrasta od 13 do 28 godina koji su podeljeni u dve konkurencije: juniorsku i seniorsku.

Autor: Marija Milanović

FOTO: Facebook

Pored takmičarskog dela u kome se finalisti bore za glavnu nagradu, put u Francusku, ova manifestacija će imati i svoj revijalni deo. U njemu će učestvovati ženski hor SKC-a, kemerni sastav trio „Anima“ i jedan od pobednika ovog takmičenja, Miloš Unić.

Prema rečima muzičkog direktora Studentskog kulturnog centra, Miodraga Mladenovića najveći motiv mladim pevačima amaterima za učešće u ovom takmičenju je put u Francusku.

„Kao i svake godine, pobednik će za vreme muzičkog festivala boraviti u Francuskoj“, istakao je za internet novine „Južne vesti“, Miodrag Mladenović.

Regionalna polufinala ovog takmičenja održavala su se u: Kladovu, Nišu, Beogradu i Novom Sadu, a njihovi najbolji učesnici dobiće priliku da se predstave ljubiteljima pesme i poklonicima francuskog jezika u Nišu. Na takmičenju će učestvovati po dva predstavnika u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji iz gradova u kojima su se održavala polufinalna takmičenja, a njihove nastupe ocenjivaće žiri koji čine profesori francuskog jezika i stručnjaci iz oblasti muzike.

Iz Francuskog instituta u Nišu sa ponosom ističu da je u ovom takmičenju od njegovog nastanka ukupno učestvovalo više od 1000 mladih koji uče francuski jezik.

FOTO: YouTube

Ovo takmičenje održava se u okviru obeležavanja meseca Frankofonije, a ulaz na nedeljno finale je besplatan.

Program obeležavanja meseca Frankofonije u Nišu, obuhvatao je projekcije francuskih filmova, izvođenje radio drame, veče posvećeno poeziji, koncert, likovnu izložbu Pavla Jovovića, nekadašnjeg stipendiste Francuskog instituta, koja će do 5. aprila biti otvorena u „Galeriji Srbija“, a 27. marta, Niš će posetiti i ambasadorka Francuske u Srbiji, Kristin Moro koja će na Filozofskom fakultetu održati predavanje o mestu Frankofonije u svetu.

Marija Milanović

***

Pročitajte i:

Vrščani hajde da analiziramo tuđe svesti
Banatsko Novo Selo dobilo teretanu na otvorenom
”S vremena na vreme u Smederevu”

***

Ovaj tekst je nastao našom akcijom da mladi postanu dopisnici iz svog kraja. Ukoliko želiš da i ti budeš deo našeg mladog tima i pišeš o događajima i uspesima svojih mladih sugrađana, prijavi se popunjavanjem ovog kratkog formulara. Važni su nam isključivo tvoj entuzijazam i želja da se proširi glas omladine iz svih krajeva! Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih dopisnika vrši se do svakog prvog dana u mesecu


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI