иСербиа - Навике које ће побољшати ваше финансије

Унапредите своје економско стање тако што ћете, на пример, потражити нове изворе прихода, ставити враћање дугова на прво место или повући црту између пријатељства и посла.

ФОТО: Pixabay

Превела: Ана Катић

Моћ навике може бити веома занимљива. Уместо да у новој 2017. години донесете одлуке којих се нећете придржавати, боље би било да ове године стекнете позитивне навике, поготово када се ради о финансијама.

Стога, нека ваш циљ у овој години буде стварање нових навика које ће унапредити ваше економско стање.

У односу на учење неке нове вештине или свакодневни одлазак у теретану, код навика не постоји једна битна ствар, а то је отпор - према добрим навикама више немамо отпор. Једноставно радимо оно на шта смо навикли.

Веома брзо можете стећи економску слободу уколико на позитиван начин преиспитате моћ ваших навика које се тичу опхођења према новцу. Међутим, погледајмо које је кораке неопходно предузети да бисте их стекли.

Артур Джејмс Клир разлаже процес формирања навика у три корака: подсетник (шта вас подстиче на одређено понашање), рутина (навика као таква) и награда (шта добијате од одређене врсте понашања). Да би се нека од њих усталила, потребно је следити ова три корака. Уколико се придржавате следећих навика, ваша награда биће животни стил који ће вам донети већу финансијску корист.

1. Јасно дефинишите своје финансијске циљеве

Једна од навика коју морате да стекнете је да будете јасни по питању својих циљева. Ваши циљеви формирају ваш став према свему што радите и помажу вам да заузмете исправну перспективу по питању финансија. Уколико немате јасно дефинисан циљ, то је готово исто као да уопште немате циљ.

Уколико вам јасно дефинисање циљева постане навика, такође ћете стећи осећај за фокусирање, што представља физиолошки резултат постављања циљева. Претпоставимо да ове године покрећете сопствени бизнис - одредите колико новца је неопходно за то, као и колико новца желите да зарадите.

2. Не доводите грижу савести у везу с новцем

Једна од навика која представља препреку на путу до економског раста је начин на који се осећате по питању новца. Многи осећају грижу савести, због чега им је често тешко да говоре о новчаним условима приликом покретања бизниса.
Формирајте позитиван став према новцу тако што ћете превазићи било какву врсту кривице када се ради о вашим финансијама.

<имг срц="хттпс://с3.постимг.орг/ке0г4цзтф/цонтрол-1027103_640.јпг" />

ФОТО: <а хреф="хттп://пиxабаy.цом/"> Пиxабаy

3. Тражите нове изворе прихода

Најбољи начин за побољшање ваших овогодишњих прихода је да слободно време искористите да бисте додатно зарадили новац. Почните тако што ћете потражити области у којима бисте могли да задовољите своје потребе, а истовремено и остварите додатни приход.

Такође, нека вам претварање слободног времена у прилике за зараду постане навика. Могли бисте да постанете фриленсер или да помогнете људима око проблема које не могу сами да реше.

4. Нека вам враћање дугова буде приоритет

Једна од највећих препрека на путу ка економском расту такође су дугови. Проблем је што се дугови непрестано нагомилавају и претварају се у вашу најскупљу обавезу. Вратите део дуга сваким делом плате који добијете. Ако стекнете ову навику, у 2018. годину ући ћете без дугова.

5. Штедите да бисте обезбедили сигурну будућност

Током 2017. формирајте штедљиве навике. Што више новца уштедите сада, то ћете га имати више када се пензионишете.

6. Повуците границу између пријатељства и бизниса

Одредите сврху свог односа са другима и нека вам пређе у навику да увек раздвајате новац од пријатељства и пријатељство од посла.

Многе везе међу људима уништене су због новца. У 2017. години, будите пажљиви приликом склапања пословних веза. Не ступајте у такав однос уколико не знате довољно о другој особи, иначе ће то имати лоше последице на ваше финансије.

7. Сматрајте новац средством, а не циљем

Многи новац схватају на погрешан начин. Чињеница да новац видимо као крајњи циљ утиче на наше ставове према њему. Новац видимо као оно што јесте и оно што треба да буде – средство којим постижемо неки циљ. Тај циљ је за свакога од нас другачији. За већину, то је срећа, док је, пак, за друге то једноставно комфоран живот.

8. Потражите савете стручњака

Навикните се да се, пре доношења било какве битне финансијске одлуке, прво посаветујете са стручњацима. Овако нећете доћи у ситуацију да касније зажалите што сте нешто одлучили. Када вам потреба за саветима постане навика, шансе да доведете своје економско питање у опасност значајно ће се смањити.

<имг срц="хттпс://с17.постимг.орг/урв3зqр9р/доллар-592511_640.јпг" />

ФОТО: <а хреф="хттп://пиxабаy.цом/"> Пиxабаy

9. Не купујте импулсивно

Нека вам пређе у навику да новац трошите само на оно што је неопходно. Престаните с импулсивном куповином тако што ћете добро размислити пре него што нешто купите. Када купујете без размишљања, једино што добијате је привремени осећај задовољства. Када тај осећај нестане, оно што вам остаје су празан новчаник и кајање.

10. Живите испод својих могућности

Многи добростојећи људи навикли су да живе испод својих могућности, чак и пре него што су стекли велико богатство. Много оваквих људи више воли да живи скромно.

Веома је лако живети оваквим начином живота. Остаје вам доста новца који можете уложити у ваш посао и пословне везе, што и јесте суштина добрих финансијских навика.


ИЗВОР: Entrepreneur

Ана је сањар који кроз живот корача тихо, широм затворених очију.

***

Прочитајте и:

Kako dati bolje ocene učinka zaposlenih
10 navika uspešnih osoba pre spavanja
Male firme i produktivnost u Španiji

***

Овај текст настао је нашом жељом да млади који желе да се опробају у превођењу текстова то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на prevodilacka@iserbia.rs са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.
Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ