iSerbia - NASA daje besplatne softvere
Softveri su za misije, kao i za uspehe u istraživanju agencije NASA izuzetno značajni. Međutim, ispostavlja se da ne treba da budete haker ili da i sami radite za agenciju NASA da biste mogli da koristite tehnologije ove agencije.

FOTO: Pixabay

Prevela: Ana Katić

Treću godinu zaredom, u okviru programa pod nazivom Technology Transfer Program, NASA je objavila godišnji katalog softvera koji je dostupan svima i potpuno je besplatan! Veliki broj softvera namenjen je samo za širu javnost pa je pravo vreme da ugrabite ovu priliku i osećate se kao opasni naučnik iz nekog filma.

„Softveri predstavljaju ključnu komponentu koja određuje uspešnost svake misije agencije NASA, kao i uspešnost njenih naučnih otkrića. Zapravo, više od 30 odsto svih inovacija NASA povezano je sa softverima“, rekao je Den Lokni, vođa programa Technology Transfer. „Sa zadovoljstvom prenosimo ove alate u druge sektore i sa nestrpljenjem iščekujemo da vidimo kako će se oni koristiti na nove, kreativne načine“.

Postoji 15 različitih kategorija, od dizajna i integracija do klimatskih simulatora, unutar kojih ćete moći da pretražujete softvere po svom ukusu. Agencija NASA vam je takođe izašla u susret, te je sačinila listu od 20 najtraženijih softvera od kojih možete započeti svoju avanturu.

FOTO: Pixabay

Iako katalog ima određena ograničenja što se tiče pristupa, postoji materijal koji ćete moći veoma lako direktno da skinete, a za ostalo je neophodno da se prvo registrujete.

„Ovaj katalog predstavlja naš način da podstaknemo dalje inovacije tako što ćemo preduzetnicima, manjim preduzećima, akademskom svetu i industriji obezbediti pristup alatima koje koriste savremeni vrhunski stručnjaci“, kažu iz agencije NASA. „Pristup ovim softverskim kodovima ima potencijal da obezbedi određene prednosti u poslovanju, ostvari zaradu i spasi živote“, zaključili su.


IZVOR: Huffington Post

Ana je sanjar koji kroz život korača tiho, širom zatvorenih očiju.

***

Pročitajte i:
Putujte ugodno i bezbedno uz ove aplikacije!
Pet trikova za uspešnije pregovaranje
Koji telefoni emituju najviše zračenja?

***

Ovaj tekst nastao je našom željom da mladi koji žele da se oprobaju u prevođenju tekstova to iskustvo steknu i unaprede kod nas. Ukoliko želiš da budeš prevodilac u našem mladom timu CV uz jedan prevedeni tekst, sa izvornim, pošalji na prevodilacka@iserbia.rs sa naznakom Prijava/Prevodilac. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih članova vršimo do svakog prvog dana u mesecu.
Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI