иСербиа - Најстарија птица је добила младе

И не само то, Виздом је излегла младунце две године за редом, што је редак подвиг за албатроса. Скоро сваке године за шест деценија, женка албатроса Виздом је полагала по јаје у свом дому у Мидвеј Атолу. Шеснаестог фебруара, У.С. Фисх и Вилдлифе Сервице су објавили да је Виздом излегла још једно пиле.

Фото: Pinterest

Превела: Милена Ковачевић

Виздомина плодност је значајна због две ствари“, објашњава Дејша Норвуд, заменик менаџера америчког националног уточишта за дивље животиње у Мидвеј Атолу. Као најстарија позната дивља птица, Виздом пружа научницима драгоцене увиде у репродукцију старијих животиња.

Пошто лејсански албатрос полаже највише једно јаје годишње, чак и једно младунче помаже очувању врсте. Национално удружење за очување природе убраја лејсанског албатроса у врсте којима прети изумирање.

„Увек је веома узбудљиво када Виздом излегне пиле“, наводи Норвуд. „За њу је невероватно да полаже младе у тим годинама, али она је изгледа јако добра у томе“, додао је.

Супер мама

Десетог децембра 1956. године, биологичар Чендлер Робинс је усликао обичног лејсанског албатроса тамо где је сада Папахāнаумокуāкеа, национални споменик на Хавајима. Птица је виђена тек 46 година касније, 2002. године, када ју је Робинс поново сликао.

<имг цласс="тфлоат"срц="хттпс://с15.постимг.орг/цј4в6аоеј/ц87д5ццб8182б85б26ц8405д6ддб1207_1.јпг" />
ФОТО: Pinterest

Због њене, на изглед, поодмакле старости и доброг здравља, добила је име Виздом (енг. Мудрост). Попут ње, Робинс је остао активан у својој старости. Данас има 98 година, и још увек ради са птицама у Патуксант истраживачком центру за дивље животиње у Мериленду.

Када албатрос одрасте, тешко је одредити колико тачно има година. Робинс зна да је ова женка албатроса била одрасла јединка 1956. године, што значи да данас има најмање 66 година. Као и сви албатроси, Виздом и њен партнер, Акеаками, се враћају на исто место сваке године као би обновили своју везу. То је вероватно исто место где се Виздом излегла пре више деценија.

Албатроси имају једног партера за живота, али проналазе новог ако једно од њих умре - Виздом је наџивела неколико мужјака. Од 2006. године, Виздом и Акеаками су одгајили неколико младунаца, а верује се да је Виздом одгајила између 30 и 35 младунаца током живота. Не само што још увек рађа младе, већ је и плоднија од већине: излегла је пиле 2015. године, иако већина албатроса полаже јаје сваке друге године. „Није незамисливо да положи јаје две године за редом, али је ретко“, објашњава Норвуд.

Непрекидна брига

Научници су већ упознали новог потомка, још им преостаје да дају име овој малој сивој пуфни. Виздом и Акеаками чувају новорођенче на смену и лете ка мору како би пронашли храну за себе и своју бебу. Враћаће се у гнездо све до јуна или јула, када ће пиле бити спремно да се брине за себе.

Да ли ће Виздом постати мама у 2018. години? Време ће показати.

<имг цласс="тфлоат"срц="хттпс://с16.постимг.орг/6н1q3н4x1/фб3абце71ф3б5бд0да1205ф66302886ц.јпг" />
ФОТО: Pinterest


ИЗВОР: nationalgeographic

Милена воли да црта, гледа филмове, и ужива у добром друштву

***

Прочитајте и:

10 najskupljih pasa na svetu
La Tomatina - rat paradajzom
Stvarne životinje iz „Knjige o džungli“


***

Овај текст настао је нашом жељом да млади, који желе да се опробају у превођењу текстова, то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму, ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на prevodilacka@iserbia.rs, са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ