iSerbia - Najstarija ptica je dobila mlade
I ne samo to, Vizdom je izlegla mlade dve godine za redom, što je redak podvig za albatrosa. Skoro svake godine za šest decenija, ženka albatrosa Vizdom je polagala po jaje u svom domu u Midvej Atolu. Šesnaestog februara, U.S. Fish i Wildlife Service su objavili da je Vizdom izlegla još jedno pile.

Foto: jonasflanken Laysan Albatross chick via photopin (license)

Prevela: Milena Kovačević

Vizdomina plodnost je značajna zbog dve stvari“, objašnjava Dejša Norvud, zamenik menadžera američkog nacionalnog utočišta za divlje životinje u Midvej Atolu. Kao najstarija poznata divlja ptica, Vizdom pruža naučnicima dragocene uvide u reprodukciju starijih životinja.

Pošto lejsanski albatros polaže najviše jedno jaje godišnje, čak i jedno mladunče pomaže očuvanju vrste. Nacionalno udruženje za očuvanje prirode ubraja lejsanskog albatrosa u vrste kojima preti izumiranje.

„Uvek je veoma uzbudljivo kada Vizdom izlegne pile“, navodi Norvud. „Za nju je neverovatno da polaže mlade u tim godinama, ali ona je izgleda jako dobra u tome“, dodao je.

Super mama

Desetog decembra 1956. godine, biologičar Čendler Robins je uslikao običnog lejsanskog albatrosa tamo gde je sada Papahānaumokuākea, nacionalni spomenik na Havajima. Ptica je viđena tek 46 godina kasnije, 2002. godine, kada ju je Robins ponovo slikao.


FOTO: jonasflanken Laysan Albatross chick via photopin (license)

Zbog njene, na izgled, poodmakle starosti i dobrog zdravlja, dobila je ime Vizdom (eng. Mudrost). Poput nje, Robins je ostao aktivan u svojoj starosti. Danas ima 98 godina, i još uvek radi sa pticama u Patuksant istraživačkom centru za divlje životinje u Merilendu.

Kada albatros odraste, teško je odrediti koliko tačno ima godina. Robins zna da je ova ženka albatrosa bila odrasla jedinka 1956. godine, što znači da danas ima najmanje 66 godina. Kao i svi albatrosi, Vizdom i njen partner, Akeakami, se vraćaju na isto mesto svake godine kao bi obnovili svoju vezu. To je verovatno isto mesto gde se Vizdom izlegla pre više decenija.

Albatrosi imaju jednog partera za života, ali pronalaze novog ako jedno od njih umre - Vizdom je nadživela nekoliko mužjaka. Od 2006. godine, Vizdom i Akeakami su odgajili nekoliko mladunaca, a veruje se da je Vizdom odgajila između 30 i 35 mladunaca tokom života. Ne samo što još uvek rađa mlade, već je i plodnija od većine: izlegla je pile 2015. godine, iako većina albatrosa polaže jaje svake druge godine. „Nije nezamislivo da položi jaje dve godine za redom, ali je retko“, objašnjava Norvud.

Neprekidna briga

Naučnici su već upoznali novog potomka, još im preostaje da daju ime ovoj maloj sivoj pufni. Vizdom i Akeakami čuvaju novorođenče na smenu i lete ka moru kako bi pronašli hranu za sebe i svoju bebu. Vraćaće se u gnezdo sve do juna ili jula, kada će pile biti spremno da se brine za sebe.

Da li će Vizdom postati mama u 2018. godini? Vreme će pokazati.


IZVOR: nationalgeographic

Milena voli da crta, gleda filmove, i uživa u dobrom društvu

***

Pročitajte i:

10 najskupljih pasa na svetu
La Tomatina - rat paradajzom
Stvarne životinje iz „Knjige o džungli“


***

Ovaj tekst nastao je našom željom da mladi, koji žele da se oprobaju u prevođenju tekstova, to iskustvo steknu i unaprede kod nas. Ukoliko želiš da budeš prevodilac u našem mladom timu, CV uz jedan prevedeni tekst, sa izvornim, pošalji na prevodilacka@iserbia.rs, sa naznakom Prijava/Prevodilac. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih članova vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI