iSerbia - Najmaštovitiji studentski domovi širom sveta
Studenti koji ne studiraju u svom rodnom mestu, primorani su zbog ekonomske situacije da traže što jeftiniji smeštaj. Jedan od njih je i studentski dom, koji obično pružaju samo osnovne stvari, kao što su: krevet, orman, radni sto i kupatilo, pritom, u malom prostoru. Srpski studenti su na ovo navikli i to im ne smeta, ali situacija u drugim zemljama nije uvek takva. Ovo su neki od najlepših studentskih domova u kojima bi poželeo svaki student da živi.

Priredila: Biljana Vasiljević

Foto: Studentski život - Studentski dom u Danskoj

Le Havre u Francuskoj

Foto: Contemporist

Ovaj simpatičan dom je izgrađen od starih kontejnera. Ima 100 soba. Svaka soba je zasebna i odvojena od ostalih, sa kupatilom, kuhinjom i besplatnim wi-fi internetom. Dom poseduje i prostorije za bicikle, bašte, kao i mesto za druženje studenata.

Lundgaard & Tranberg u Danskoj

Impresivna kružna zgrada predstavlja simbol jednakosti i zajedništva. Zgrada ima sedam spratova, odnosno 360 soba. Svaka soba ima panoramski pogled. Dom poseduje zajedničku kružnu kuhinju, koja je snabdevena raznim posuđem i kuhinjskim aparatima, radionice, kafiće, dve muzičke sobe (jedna sa klavirom, a druga sa bubnjevima), teretanu, terene za košarku i stoni tenis, kao i unutrašnje dvorište koje podseća na amfiteatar. Takođe, studentima je na raspolaganju krovna terasa za druženje.

Foto: Gradnja

Divna vest je ta da je određeni procenat soba namenjen za međunarodne studente, pa ako planirate da upišete fakultet u inostranstvu, zgrabite svoje kofere i pravac Kopenhagen!

Sklonište Taliesin – Scottsdale, Arizona

Foto: Chicago Architecture Foundation

Najneobičniji studentski dom koji je smešten usred pustinje. Podseća na naselje iz bajke.

Studentski dom Univerziteta Marlies Rohmer u Utrehtu, Holandija

Foto: Studio Van Damme

Ovaj studentski dom sa jedinstvenim dizajnom ima džinovske ljuljaške i ugrađene ležaljke za uživanje. Dom poseduje 380 soba.

Simmons Hall - Kembridž, Masačusets

Foto: Simmons Hall

Predstavlja jedinstvenu i živopisnu građevinu. Ima 350 stanova. Poseduje i noćni kafić, pozorište, restoran. Zanimljivo je da svaka soba poseduje devet prozora, izgrađenih na način da zimi ulazi svetlost u sobu, a leti sobe su u hladu. Dobio je nekoliko nagrada za najbolji dizajn.

Studentski dom Poljane u Sloveniji

Foto: Miran Kambič, Kubus interier

Arhitekte su dizajnirale i izgradile moderan dom sklapanjem aluminijumskih panela koji blokiraju neželjnu buku i na taj način studentima omogućuje neophodan osećaj privatnosti. Poseduje sve što je potrebno studentu, a to je soba, kupatilo, kuhinja, i ono najvažnije – privatnost.

Studentski dom u gradu Lakost u Francuskoj

Foto: Novi

Fantastična, kamena seoska kuća iz XVI veka je uređena i pretvorena u studentski dom. Najbolji studenti Savannah koledža imaju priliku da uživaju u ovom raju. U sklopu doma, nalazi se i bazen. Takođe, studenti imaju priliku da uživaju i u pogledu živopisne prirode koja oduzima dah. Ako se u sledećem životu budete odlučili za umetnost, zapišite ime Savana koledža za umetnost i dizajn.

Svi ovi moderni, jedinstveni studentski domovi su namenjeni da stimulišu studente da napreduju, kao i da podstaknu njihovu kreativnost.


Izvori: Želim da budem / Contermportist / SNL / Simmons Hall / Srbija danas

Biljana je apsolvent novinarstva, sanjar i zaljubljenik u fotografiju, knjige i životinje.

***

Pročitajte i:

Vladimir Marković: Don Kihot iz Lipnice
Tanka linija između učenja i gledanja u plafon
Studenti osmislili platformu za učenje

***

Uključi se! Ovaj tekst nastao je našom željom da stvorimo alternativni veb prostor za studente, gde mogu da pišu i informišu se o onim temama koje smatraju važnim. Ukoliko želiš da i ti pišeš za studentsku rubriku, tvoje ideje su dobrodošle! Nije potrebno prethodno iskustvo, već samo zainteresovanost za studentska pitanja. Da biste se prijavili kliknite OVDE. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu!


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI