iSerbia - Najčešće zablude o majčintvu
Majčinstvo je predivna stvar, ali nemojmo se zavaravati da je sve med i mlijeko, da se ništa ne mijenja u vašem životu i da su svi trenuci posuti zvjezdanom prašinom. To jeste magičan period, ali prepun nezgodnih trenutaka u kojima ste vi same sa svojim strahovima, ali i djetetom. Oporavljate se od poroda, obavljate stotinu stvari, a svi vjeruju da ste sada u najboljem periodu svog života. I ne samo to, oni vam nesvjesno nameću da se tako i ponašate, jer pobogu sad ste majka. Evo koji su najčešći mitovi u koje vjerujemo o majčinstvu.

Priredila: Sara Velaga

Foto: pixabay

Dovoljno vremena za sve

Kako da ne. Ima da pročitate i onaj roman koji ste ostavile za nekad kasnije. Sad je pravo vrijeme da postignete sve, upišete kurseve novih jezika i usavršavate se. Očekuje se spremanje kuće, čitanje svih mogućih majčinskih štiva, pravljenje zdravijih oborka, mršavljenje, poneka serija, a nakon nekoliko sedmica shvati da ništa od toga. U konačnici ono za šta imate vremena, koje jedva pronađete jeste tuširanje, hranjenje bebe i čišćenje isprljanih površina u kući.

Odlasci samo na mjesta koja rade od 8 do 4

Banka, prodavnica, posao i to je to. Međutim, realno nije to tako. Nakon što ostanete budne cijelu noć pokušavajući uspavati dijete, shvatite da nema šanse da se ujutru dignete tako lako. Osim toga, banka se čini predaleko da bi se otišlo do nje, a odlazak na posao je izvodiv ako ste riješili ko čuva vaše dijete. Dakle, ne idete na većinu mjesta, većinu vremena, barem dok je dijete u pelenama.


Foto: pixabay

Vrijeme za druge ljude

Najveća zabluda ikad. To što ste vi sad na porodiljskom ne znači da imate vremena da posjetite sve žive ljude na planeti. Onda kada ga vi imate, drugi spavaju, jer to je najčešće vrijeme od četiri ujutru do 12 popodne, kada većina ljudi radi ili spava. Dakle, suludo je i nemoguće da se upravo sada vidite sa svim ljudima. Bolje rečeno da vidite ikoga. Dogovori krenu obećavajuće, a završe tako što se shvati kako je bolje prolongirati za “neki drugi put”.

Prisustvo na svim važnim događajima

Možete provesti 23 sata dnevno sa djetetom i u onom jednom dok odete negdje propustiti nešto posebno važno. Može to biti prva riječ, cuclanje prsta ili čak još veće, prvi korak. Uprkos tome što su veće šanse da budete tu, nemojte se zavaravati da nećete ništa propustiti. Dijete se kreće sve brže i brže, a promjene dolaze neočekivano.


Foto: pixabay

Česti izlasci napolje sa djetetom

Da, osim ako je snijeg, kiša ili prejako sunce. Ili komšija buši ispred kuće pa se diže prašina. Dakle ne baš tako često. Ali to je sasvim ok, jer niko ne očekuje da svakoga dana morate i trebate izvesti dijete, jer mogućnosti prosto neće biti takve. A postoji i dosta aktivnosti koje možete raditi unutar kuće.

Posao ispašta

Spoznaja da ste nezamjenjivi na poslu i potreba da se vratite nekada su veći od stvarnog nedostatka vas u kancelariji. Može vam se desiti da se vratiti i zateknete privremenu zamjenu, koja je sasvim adekvatna, zna obavljati svoj posao i koja uopšte ne predstavlja problem. Međutim tu se javljaju i druge dvije krajnosti. Prva je ona da ćete silno željeti da se vratite na posao, a druga da se nećete uopšte željeti vratiti. I to stvara dodatni problem. Jedni će vjerovati da ste nemajka ako se vratite, drugi da ste očajna kućanica ako ostanete. Međutim, to je potpuno vaša odluka i imate pravo izabrati šta god smatrate ispravnim za sebe.

Izvor: Lola Magazin

***

Pročitajte i:

Knjižare su hram kulture
Najistaknutija od svih žena
Grejs Keli: od glumice do kneginje

***

Ovaj tekst nastao je našom željom da stvorimo alternativni veb prostor za mlade gde mogu da pišu o svim onim temama koje smatraju važnim, iskreno i bez ograničenja! Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle! Nije potrebno iskustvo, već samo želja i ideje! CV i jedan tekst sa validnog mejla pošaljite na ifemin@iserbia.rs CC office@iserbia.rs, sa naznakom "Prijava / o ženama". Prijem novih dopisnika vrši se najkasnije svakog prvog dana u mesecu. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI