Dugo očekivani film „Na mlečnom putu“ jednog od najpoznatijih reditelja današnjice, Emira Kusturice, otvoriće jubilarni 45. Fest, koji će se u Beogradu održati od 24. februara do 5. marta.

FOTO: Variety

Priredila: Jelena Radojević

Ovo je deveti film koji će obeležiti stvaralaštvo poznatog reditelja, a ujedno predstavlja i Kusturičin povratak filmskom platnu. Podsetimo se da je od njegovog poslednjeg ostvarenja, filma „Zavet“ do pojave filma „Na mlečnom putu“ protekla jedna decenija. Poznato je da je Kusturica za debitantski film „Sjećaš li se Doli Bel?“ ovenčan Zlatnim lavom, dok je za film „Crna mačka, beli mačor“ 1998. godine nagrađen Srebrnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji.

Ne čudi činjenica da je na istoimenom festivalu film „Na mlečnom putu“ doživeo svetsku premijeru.„Na Mlečnom putu“ Kusturica je snimio prema pripoveci „U zmijskom zagrljaju“ iz svoje knjige „Sto jada“.

Poznati režiser odlučio je da ovog puta ekranizuje vlastitu priču, oživljavajući neobičnu ljubavnu priču s mnogo metafora i lokalne mitologije, u kojoj centralno mesto zauzimaju Mlada i Kosta. Lik Mlade tumači prelepa Monika Beluči. Kusturica tumači lik „večnog mladića“ Koste, kojeg je rat u bivšoj Jugoslaviji zatekao u kršovitom hercegovačkom selu Uvijeće. Radnja filma lokalizovana je za Trebinje i okolinu.

Zvanični sinopsis filma otkriva sledeće: „Ratno je proleće. Svakog dana, mlekadžija prelazi borbenu liniju na magarcu, izbegavajući metke kako bi preneo svoj dragoceni tovar vojnicima. U toj njegovoj misiji prati ga dobra sreća, voli ga prelepa seljanka, mirna budućnost je pred njim… i sve biva baš tako do dolaska misteriozne Italijanke koja će preokrenuti njegov život na glavačke. Tu otpočinje priča o strastvenoj i zabranjenoj ljubavi, koja će ih oboje sunovratiti u niz fantastičnih i opasnih avantura. Pridružiće im se sudbina i čini se da niko i ništa neće moći da ih zaustavi…“

Kako prenose mediji, Kusturica je povodom ovog svog ostvarenja rekao: „Režirao sam savremenu bajku i u isti mah sve ovo bilo je jednako uzbudljivo kao bilo koji drugi film koji sam napravio. U ovom filmu otkrio sam lepotu i otkrio sam intenzivne, ljudske svetove. Na mlečnom putu „Na mlečnom putu“ se razvio iz mnogih slojeva moga života. Ako bih mogao da uporedim svoj doživljaj filma nekada i sada, ovog puta bih se pomnije zagledao u prapočetak. U različitim fazama u mom životu film je postojao kroz dijalog sa drugim umetnostima, književnošću, slikarstvom i tako dalje. Ovog puta pratio sam pravolinijsku putanju u razvoju filma unutar čistote filmskog jezika… Ovo je veoma jednostavna priča koja je iziskivala ogroman fizički napor i koja je bila teža za pravljenje nego što bi se to moglo činiti. Dugo smo snimali, borili smo se sa prirodom, uglavnom snimajući u eksterijerima, pošto sam tražio krajolike koji će odraziti duboki skriveni univerzum glavnih junaka: čoveka i žene koji se zaljubljuju jedno u drugo, i koji su radi da se žrtvuju u prirodi.”

Beogradska premijera zakazana je za 24. februar sa početkom u 19h časova. Vidimo se.

Izvor: Kurir

Pročitajte i:

Ko se krije iza namrštenog lika Duška Radovića?
6 zanimljivosti o Albertu Ajnštajnu
10 najzanimljivijih jezera na svetu!

***

Ovaj tekst je nastao našom akcijom da mladi postanu dopisnici iz svog kraja. Ukoliko želiš da i ti budeš deo našeg mladog tima i pišeš o događajima i uspesima svojih mladih sugrađana, prijavi se popunjavanjem ovog kratkog formulara. Važni su nam isključivo tvoj entuzijazam i želja da se proširi glas omladine iz svih krajeva! Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih dopisnika vrši se do svakog prvog dana u mesecu


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI