иСербиа - Може ли се осигурати љубав? У Кини може

Заборавите на цвеће и бомбоњере као знак пажње. Све већи број парова у Кини се одлучује да осигура своју љубав и тако докаже верност и посвећеност. Последњих година у овој азијској земљи цветају фирме које плаћају супружнике након венчања, међутим, поставља се питање: да ли је љубав јача од новца?

ФОТО: Mashable

Превела: Наталија Стојанкић

Жанг је толико сигуран у своју везу са Ан, да је у јануару осигурао, буквално речено, своју љубав. Платио је 299 јуана (41 евро) и ако све протекне по плану, када се венча, осигуравајуће друштво ће му послати 10 хиљада ружа за декорацију пријема на венчању. То је једна од необичних понуда кинеских осигуравајућих кућа, које су се упустиле у посао награђивања поверења и љубави како би од најмлађих клијената извукле добит.

Уговор је једноставан. Сваки пар плаћа јединствену цену и пристаје да се венча у утврђеном року. Уколико то и остваре, добијају одређени износ у кешу (или у поклонима) који је већи од износа који су првобитно платили. Жанг и Ан су се одлучили за љубавни сертификат осигуравајуће куће Цхина Лифе, према којем морају ступити у брак у периоду између три и десет година. Након венчања, уз приложена лична документа и потврду о склапању брака, примиће своју награду.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с3.постимг.орг/83x91гммб/Лове_инсуранце_март2017.јпг" />

ФОТО: Daily mail

„Осећао сам да наша веза иде у добром смеру и желео сам да покажем девојци своје задовољство“, каже Жанг и признаје да, ипак, размишља и о материјалној награди. „Цена је иста као кад одете на вечеру у ресторан, а ефективније је уколико желите да удовољите свом пратнеру“. У уговору је ситним словима написано да осигуравајуће друштво само предаје руже, али их не распоређује.

Осигуравајуће друштво Ансверн нуди сличне погодности. Једна од њих је и директна исплата у кешу. Постоји избор плаћања 99, 297 или 495 јуана (14, 41 или 68 евра) и касније примање 1999, 5997 или 9995 јуана (274, 825 или 1373 евра), уколико се клијент венча у року од три до десет година од потписивања уговора. Такође, нуди се и цена од 399 јуана (55 евра) уз поклон у виду дијаманта у облику срца од једног карата. Код ове понуде, студенти имају попуст од 25%.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с4.постимг.орг/фј7239хот/Осигурање_март2017.јпг" />

ФОТО: Refinery29

Иако разне осигуравајуће куће нуде ове полисе осигурања прилично често последњих година, највише се промовишу уочи и током Дана заљубљених. Полисе се могу веома лако купити преко интернета, а рекламирају се порукама које су у распону од поетских („Дајте обећање љубави“) до практичних („Венчајте се са својим партнером у одређеном року и за то ћете добити награду“). Инстистира се на томе да се једном купљена полиса осигурања не може поништити, као и да се не може променити изабрани партнер.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с29.постимг.орг/иyјq65нтз/Сегуро_амор_март2017.јпг" />

ФОТО: Diario Sur

Међутим, у многим случајевима новац побеђује љубав. Недавно спроведена анкета међу кинеским студентима показује да се две од три везе заврше раскидом након дипломирања јер, између осталог, неко мора да се одсели због посла. Друго истраживање међу младима рођеним деведесетих година показује да само 16% успева да одржи везу која траје дуже од три године, што је и тачно време потребно за добијање награде које означавају осигуравајуће куће у својим уговорима. „Већина ових такозваних полиса осигурања љубави у ствари раде против успешних веза. То је једини начин на који могу извући профит“, напомиње се у чланку у часопису Глобал Тимес.

Чак и сам Жанг сумња да ли ће добити награду, али не из страха од раскида. „Заједно смо осам година и сигурни смо у нашу везу, али када је моја девојка сазнала да треба да чекамо још три године да бисмо се венчали, рекла је да о томе нема ни говора и да ћемо се венчати много пре тога. Тако да сигурно остајемо без ружа“.


ИЗВОР: El País

Наталија сања о чају у Лондону и сумраку у Паризу

***

Прочитајте и:

Novo lice Adolfa Hitlera
Ljudi koji se „hrane“ tuđom energijom
10 stvari koje niste znali o astečkoj religiji

***

Овај текст настао је нашом жељом да млади, који желе да се опробају у превођењу текстова са шпанског, то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму, ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на radionicaspanski@gmail.com, са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ