иСербиа - Млади из Србије најуспешнији у региону

Из године у годину све више младих напушта своју земљу, те статистика показује да је више оних који своју будућност виде ван Србије, док је заиста мањи број оних који желе да остану и коиј једину шансу за успехом виде у својој земљи.

Autor: Ana Kotur

ФОТО: Facebook

На разним републичким и међународним такмичењима, млади из Србије донесу бронзу, сребро или злато, из разлога што имамо веома добре спортисте и научнике из различитих области. Они то раде искључиво за себе, за своје боље сутра, а ми као народ треба да их подржимо у сваком њиховом лету.

У оквиру пројекта „Učim+Znam=Vredim”, који организује Удружење за промоцију друштвене одговорности, на улицама Новог Сада и Сремских Карловаца, осванули су билборди са сликама ђака који су понели одличне резултате са различитих такмичења из области науке и уметности.

Циљ овог удружења је да се сваке године ова иницијатива шири и да се што више општина и градова прикључи пројекту, јер сматрају да је успех младих оно чиме треба да се хвалимо и поносимо.

Овај пројекат је на неки начин и подстакао младе да напредују, јер би се њихово име, као и фотографија, нашле у локалној средини где станују или похађају основну или средњу школу. Тако су се на билбордима нашле фотографије ученице Лејле Тињић, која је освојила ИИ место на републичком такмичењу из опште и неорганске хемије, Александра Павковића који је освојио ИИ место на републичком такмичењу из немачког језика, Иване Динић која је освојила И место на такмичењу из познавања кинеског језика и многих других ученика.

<имг цласс="флоат" срц="хттпс://с30.постимг.орг/к4д43с3хд/вибер_имаге_3.јпг" />

ФОТО: <а хреф="хттпс://ввв.фацебоок.цом/">Фацебоок

Лејла је рекла, за новосадски Дневник, да жели да се докаже да зна и да уме и да јој је то највећи мотив за такмичење, а у будућности себе види негде уз хемију, а Ивана себе у будућности види као преводиоца у Кинеској амбасади.

Град Нови Сад и Покрајинска влада подржали су и четворицу момака из Електротехничке школе „Михајло Пупин“, који су освојили прво место на Републичком такмичењу електротехничких школа, тако што су на неколико локација поставили билборде са њиховом заједничком фотографијом.

<имг цласс="флоат" срц="хттпс://с23.постимг.орг/9езсјтз0б/15027582_1854888071464722_7794111951852096869_н.јпг" />

ФОТО: <а хреф="хттпс://ввв.фацебоок.цом/">Фацебоок

Наиме, Филип Кљакић и Јован Ђојдер су освојили ИИ место публике за краткометражни филм на тему „Шта би било кад би било“.

„Интересантно је да је тема за филм, коју је објавио организатор такмичења, била објављена две недеље пре крајњег рока за предају, а да би ствар била још интересантнија, пет дана од објаве конкурса смо имали екскурзију у Прагу. Тако да је цела предпродукција, односно организација простора, људи и сам сценарио, била готова за невероватна два дана. Снимање је трајало следећа два дана, а постпродукција, односно монтажа, цео један дан. Испало је тако да сам у 00.00х коначно успео да уплоад-ујем филм и да пошаљем пријаву, а већ у 5.00х сам морао да будем испред школе, јер је тад био полазак аутобуса за Праг“, рекао је Филип Кљакић за iSerbia.

На питање да ли је тешко снимати филм у трајању од само пет минута, Филип каже да је веома тешко, поготово због тога што су имали мало времена. Верује, да су имали још неколико дана, да би филм много боље успео.

Петар Тркуља и Страхиња Милошев су учествовали у теоријском делу такмичења, где је Страхиња освојио прво место са највећим бројем бодова у историји такмичења. Професор, као ментор ових момака, добио је награду, а школа, за највише освојених места/бодова, понела је прво место на овом Мултимедијалном такмичењу које се одржало на Високој школи електротехнике и рачунарства у Београду.

Овим текстом, иСербиа тим позива локалне самоуправе да се прикључе овој инцијативи Удружења за промоцију друштвене одговорности и да на тај начин подстакну младе да унапређују себе, своје знање и способности и да тиме представе свој град на најлепши могући начин, остварујући изузетне резултате на научним, уметничким и спортским пољима.


Ана, дружељубива и радознала студенткиња; воли да пише, води интервјуе, истражује и похађа разне едукативне курсеве.

***

Прочитајте и:

Složno za Milu Panić - apel za pomoć
Marko S: Pantomima kao neverbalna komunikacija
Anđeo čuvar: Vesna Lazić

***

Овај текст је настао нашом жељом да млади, који имају шта да кажу и допринесу информисаности и едукацији наше омладине, пренесу своје идеје и сазнања. Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле! ЦВ и један текст пошаљи на urednistvo@iSerbia.rs уз Цц на office@iSerbia.rs, са назнаком „Пријава / новинар“. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVD

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ