Prvu medalju, bronzu na Paraolimpijskim igrama u Riju, koje su održane druge nedelje septembra, Srbiji je doneo stonoteniser Mitar Palikuća. Za iSerbia portal priča kako je postao stonoteniser, kako su tekle pripreme za Paraolimpijske igre, te kakvi su mu planovi za budućnost.

Autor: Marko Mirković

Foto: Ilija Đurašinović

Mitar je počeo da se bavi stonim tenisom nakon jedne saobraćajne nezgode. Sport je bila njegova ljubav od malena, a kasnije je postala nezaobilazan način da se prevaziću nedaće i životne teškoće.

„Nakon saobraćajne nezgode koja se dogodila pre 15 godina, nakon oporavka i izlaska iz bolnice, razmišljao sam kako da se vratim u neku normalu. Pošto sam bio sportista od malih nogu (fudbaler), pomislio sam da bih mogao da se i ja ponovo vratim u sport koliko mi povreda dozvoljava. Učlanio sam se u Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga, od nekoliko sportova izabrao sam stoni tenis i tako je krenuo taj stonoteniski put", rekao je Palikuća za naš portal .

On je dodao da je pre povrede igrao rekreativno nekoliko puta godišnje i da je svaki početak je težak. „Pošto je prvo u početku bio vid rekreacije, a vremenom se osećao napredak ništa, mi nije teško padalo - ni treninzi ni odlasci na turnire“.

Ljubav prema sportu, podrška porodice i uspesi koje je postizao dali su mu snagu da nastavi dalje, jer kako kaže, za sport treba dosta odricanja. Na tu upornost i istrajnost nadovezao se i put u Rio.

Foto: Milica Palikuća

„Pripreme za Rio počele su u januaru po planu i programu selektora i trenera Zlatka Keslera. To su bili treninzi na SPENS-u, nekoliko svetskih kupova, kao i nekoliko trening kampova - sve do odlaska u Rio. Imali smo sve uslove za treniranje koje su nam obezbedili Paraolimpijski komitet, Ministarstvo sporta i omladine, grad Novi Sad i tako dalje. Lično sam zadovoljan organizacijom u Riju. Kako nema nigde idealno, i ovde je bilo propusta, ali ova medalja briše te sitne nedostatke“.

Nisu propustili prilku da, kada god je to vremenski okvir dozvoljavao, bodre jedni druge na takmičenju u Riju, a osvajanje medalja za trenutak je izbrisalo sve probleme tokom priprema.

„Stvarno neverovatan osećaj, puno emocija, čovek nije u tim trenucima ni svestan kakav je uspeh napravio osvajanjem jedne od medalja na tako velikom takmičenju“, rekao je Mitar i dodao da je zadovoljan i podrškom na takmičenju, ali i ravnopravnom tretiranju. „Moram da kažem da sam, odnosno da smo imali punu podršku države i ravnomerno smo tretirani kao i olimpijci. Uvek može bolje“!

Ima savete i za one koji nesigurno kreću put sporta i žele da jednog dana učestvuju na Paraolimpijadi. „Svako bi trebalo da krene sa igrom i uživanjem. Sportom se treba baviti, pre svega, jer je zdravo i pomaže ti da se mnoge teskoće lakše prevaziđu. Ne treba se plašiti neuspeha, nikada se ne zna gde je čija granica i trebalo bi uživati u sportu (stonom tenisu)".


Foto: Milica Palikuća

Kako kaže, planira da prvo odmori i podeli uspeh sa porodicom, prijateljima i ljudima koji su mu pružili podršku, a potom će razmišljati o daljim planovima. „Idemo dalje, korak po korak, samo da zdravlje posluži - to je najbitnije, pa će doći i rezultati“.


Marko, večiti borac za kreativnu slobodu reči i folklorne tradicije!

***

Pročitajte i:

Milena Rašić: Rio će ostati u sećanju!
Brankica M: Snove vam niko ne može uzeti!
Marko Milenković: Vitez Ljubičeva

***

Ovaj tekst je nastao našom željom da mladi, koji imaju šta da kažu i doprinesu informisanosti i edukaciji naše omladine, prenesu svoje ideje i saznanja. Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle! CV i jedan tekst pošalji na urednistvo@iSerbia.rs uz Cc na office@iSerbia.rs, sa naznakom "Prijava / novinar". Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI