иСербиа - Мислите ли да је касно за ваше снове?

Ако мислите да још увек нисте испунили своје снове, или се можда још увек питате чиме бисте могли да се бавите, немојте да клонете духом и мислите да сте негде закаснили. Многи људи су себе открили тек у зрелим годинама, а ми ћемо испричати приче три неустрашљиве даме које су откриле своје таленте тек након што су се оствариле у неким другим областима живота.

Autor: Silvija Stojić

Фото: noticias

Јазмена Роси има 61 годину и недавно је започела рекламну кампању као модел за купаће костиме. Дизајнери су хтели да избегну превелику сексуалност на сликама и акценат бацили на истицање природне лепоте. Представници те кампање су рекли да је она идеалан кандидат, јер представља оличење здравља и енергије. Јазмена је, иначе, моделингом почела да се бави после четрдесете године живота. Упркос својим годинама, она је веома успешна у овом свету, а сребрна коса је постала њен заштитни знак, пошто је одбила да је офарба када је почела да седи.

Јазмена је одрастала на Корзици, где су је чували баба и деда, јер су били у бољој материјалној ситуацији од њених родитеља. Иако су поседовали ресторан на плажи, у кући нису имали струје и воде. Купали су се у реци, а храну гајили у башти, те је она такав здрав начина живота, близак природи, усвојила одмалена и наставила да га практикује кроз живот. Јазмена говори да постоји неколико правила којих се придржава како би остала витка и здрава и радо их дели са другима. Тако говори да би, за почетак, свако требало да живи свој живот онако како жели и ради оно што воли. Требало би, даље, да се људи фокусирају на здраву храну, да једу више воћа и поврћа и да воде рачуна о својој кожи и коси користећи природна уља.

<имг срц="хттпс://с10.постимг.орг/рлкнт8ом1/322762.јпг" />
Фото: peru21

Вера Вонг је америчка модна креаторка, пореклом из Кине. Њен отац је син кинеског генерала који је емигрирао у Америку где се пробио у свету бизниса. Вера је расла у богатој породици на Петој Авенији у Њујорку. Одмалена је маштала да постане клизачица, али су јој се снови распршили када није успела да уђе у амерички тим за зимске Олимпијске игре 1968. године.

Истовремено је гајила и велику страст према моди, па је већ са осам година скицирала сукње које је желела да носи на такмичењима. Након средње школе, желела је да упише школу за дизајнере, но отац је није подржао. Уместо тога, наговарао ју је да студира права на Јејлу, што Вера одбија. На крају је уписала историју уметности, али како је остала без очеве финансијске помоћи, морала је да ради у бутику. Након тога почиње да ради као асистенткиња у познатом америчком модном часопису Вог, у коме је остала пуних 16 година и учила од познатих дизајнера. Када је напунила 40 година, док је увелико ковала планове о мајчинству, долази до преокрета. Отац јој предложе да покрене сопствену модну линију венчаница, што ју је веома изненадило, с обзиром да је раније није подржавао у жељи да се бави модом. Како је њено име већ било познато у модној индустрији, није јој било тешко да се пробије на тржишту.

Њене венчаницу понеле су неке од најпознатијих светских дама попут Шерлон Стоун, Дженифер Лопез, Мараје Кери, Уме Турман и многих других. Она је свој посао проширила креирајући још и ципеле и парфеме. Иако није успела да се оствари као мајка, данас је њено име познато у целом свету.

<имг срц="хттпс://с4.постимг.орг/лсудмандп/1_2.јпг" />

Фото: http://hookedoneverything.com

Добитница је многих награда, као што је модни Оскар, а добила је и награду за животно дело које додељује Колеџ за уметност и дизајн у Њујорку. Примајући награду рекла је: „Никада немојте мислити да сте изгубили време ако сте научили нешто. Радила сам за друге 20 година, кад су ме они плаћали да бих учила од њих, а сада знам да се то исплатило”

Фриеда Лефебер је још једна од дама која је касно започела своју каријеру. Данас има 102 године, а сликарством је почела да се бави у седамдесет и деветој години живота, када је уписала уметничку школу. Своју прву самосталну изложбу имала за свој стоти рођендан. Када је дипломирала са 83 године, рекла је да пре тога није ни знала да уме да црта. Још увек је активна. Вежба скоро сваког јутра, припрема вечеру за целу породицу и црта по неколи сати.

Међутим, сликарство није прво Фриедино занимање. Дуги низ година радила је као медицинска сестра, а тим послом је почела да се бави још у нацистичкој Немачкој где је у Берлину радила у јеврејској болници, одакле је отишла у Америку. Њен живот није био уопште лак и једноставан. Успела је да избегне Холокауст, за разлику од великог броја њене фамилије. Њена гувернанта се убила када је Фриеда још била дете, муж јој је имао нерви слом, а брат умро у војном азилу у Израелу. Она сама је имала два побачаја, али је и родила једну ћерку са којом сада живи. Иако је због свега овога имала разлога да буде огорчена, она није. Наставила је да живи и да храни своју душу. ,,Када цртам, заборавим на себе. Тада живим у измишљеном свету у коме нема ограничења.” – изјавила је недавно за портал ,,Маин Лине Тодаy”

Сматра да је за дуговечност, осим здраве исхране и активног начина живота, веома важно да човек научи да опрашта. Такође говори и да је веома важно да се млади људи уче љубави, а не мржњи према другима.

<имг срц="хттпс://с16.постимг.орг/тмвx98т6д/фронт_11_2_15_Фреида_13_Едит.јпг" />
Фото: mainlinetoday.com

Никада није касно да откријете и остварите своје снове, само ако јако желите и ако сте јако упорни. Јер, као што Пауло Коељо каже у свом популарном роману „Алхемичар“: „Када нешто јако желите, читава васељена се уроти да вам се жеља испуни”. Пробајте, није тешко.


Силвија воли црно-беле фотографије, Рејмонда Карвера и Дунав.

Прочитајте и:

Žene Henrija VIII: Pitanje naslednika
Svetlana Vnučec: studentkinja u penziji
Osam stvari koje udaljavalju žene od uspeha


***

Овај текст настао је нашом жељом да створимо алтернативни веб простор за младе где могу да пишу о свим оним темама које сматрају важним, искрено и без ограничења! Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле! Није потребно искуство, већ само жеља и идеје! ЦВ и један текст са валидног мејла пошаљите на ifemin@iserbia.rs ЦЦ office@iserbia.rs, са назнаком "Пријава / о женама". Пријем нових дописника врши се најкасније сваког првог дана у месецу. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ