иСербиа - Милица Шарић: Припремљен новинар је недодирљив

По оцени жирија који додељује награду Европске уније (ЕУ) за истраживачко новинарство у Србији, Милица Шарић проглашена је за најбољу младу истраживачку новинарку у протеклој години. Њено истраживање било је о изградњи новог блока термоелектране Костолац Б и проширење копа угља Дрмно.

Autor: Milica Milošević

ФОТО: Far.rs

„Ово истраживање скреће пажњу на то како је ова инвестиција у потпуном складу са иностраним, законима НР Кине и у нескладу са домаћим. Ово истраживање Милицу сврстава у најбоље по сваком критеријуму и завредела је награду и ван категорије младости", рекла је председница жирија, новинарка Љубица Гојгић на додели награда.

Од када датира љубав према новинарству?

Када сам уписала студије новинарства на Факултету политичких наука, нисам осећала ништа више од наклоности према професији и чисте радозналости која ме, иначе, прати целога живота.Сад кад размислим, можда сам само хтела да добијем легитимитет да постављам питања о стварима које сам сматрала битним. Међутим, пре него што сам уопште стигла да се сретнем лице у лице са квалитетним новинарством, разочарала сам се у наш факултет... „Новинарски" део студија је постао мучан, а данас већ дубоко верујем да тамо нешто системски мора да се промени, јер губимо веома добре новинаре пре него што уопште добију своју прилику.

Неочекивано, љубав је почела у Центру за истраживачко новинарство Србије. Сада схватам колико је добро твоје питање, јер ово што данас осећам је заиста почело као заљубљеност. На ЦИНС-овој школи новинарства, 2011. године, први пут сам чула да можеш да тражиш било који документ од било које државне институције и преко лако доступних база података да напишеш фантастично занимљиву, а важну причу. Школа је била добар „дејт”, али усхићење је дошло са првим текстом. Сећам се одушевљења када би ми стигао одговор неке институције, јер коцкице се слажу, а онда су уследили интервјуи са „релевантнима”. Једна саговорница је тражила текст на ауторизацију, а од тада следе проблеми и нервирање. Типична љубавна веза. Прошло је пет година и те ствари се и даље нису промениле. Само сам научила да их контролишем – и обожавам.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с16.постимг.орг/6е8пасп1x/уннамед_6.јпг"/>
ФОТО: Владимир Милорадовић

Која истразивачка прича је на Вас оставила најјачи утисак?

Свака прича коју прочитам до краја на мене има некакво дејство. Фасцинирају ме концизност и јасноћа у приповедању, јер тако замишљам новинара који само мени објашњава шта је тачно проблем у причи и зашто ја морам да знам за то. Најјачи утисак су ми колеге које воле свој посао и који су спремни да иду до краја.

Колико је времена неопходно за један овакав пројекат? Да ли сте имали помоћ?

За приче о Костолцу ми је било потребно око шест месеци, од чега сам последња два месеца мислила да ћу да полудим од интензитета рада, а приче су само измицале. Ситуација са Костолцем се мењала свакодневно. То су биле моје прве приче о енергетици и још неким областима о којима вас на факултету не уче, а и од којих годинама „бежите”. Након пуно истраживања, читања стотина страница закона и других аката, домаћих и међународних, неизмерно су ми била значајна објашњења људи из струке и њихови савети. Да се разумемо, ничију реч не треба узети као апсолутно тачну, али мени су ти људи тад помогли да боље разумем ситуацију.

Највећа подршка - кад је било најтеже - дошла је од уредника. Имала сам приватних проблема баш када је требало да „запнем”, јер то тако иде, јелте, али заједно смо гурали даље. Жири није ни свестан шта је све наградио својом недавном одлуком, али хвала им.

Шта одликује успешног новинара?

Не сматрам себе успешном новинарком, барем не у тој мери да бих могла да дајем неке много мудре савете (не још углавном), има ту још да се ради и напредује. Зато сам и „млада”, зар не? Могу да кажем како сам стигла овде где сам сад. Како се трудим приватно, тако сам и у послу искрена колико ми тема допушта. Сваки мит почиње неким скривањем, неким тајнама и идеализацијама. Мене то замара и гуши и верујем да исто важи за наше саговорнике. Осим у ретким случајевима, саговорници добро реагују на искрен и отворен приступ: „Молим Вас појасните ми само ово… Желим да разумем”. Никако оптужујући и већ унапред донет суд, ма какав осуђени криминалац да је.

Ако се добро припремите за сваки интервју, бићете сигурни у себе и оно што знате, пажљивије ћете слушати саговорника и моћи да поставите добро потпитање. Колико пута су ми рекли да сам „девојчица”, толико пута су мењали изразе лица током интервјуа. Припремљен новинар је недодирљив. Затим слушаш, а онда следи преиспитивање сопствених уверења. Поређаш чињенице на сто и само се њима користиш. Проблем са неким колегама је што су престали да се преиспитују. Ја сам себи највећи критичар, а богами и колегама са којима радим. Дугујем им то, верујем да је критика помоћ и подршка, тако су и мене успешнијом учиниле моје успешне колеге. Још нешто – немате појма где је граница сопствених могућности док је не пређете барем неколико пута. Нема одустајања.

Колико ће ова награда утицати на даљи ток каријере? Да ли су амбиције веће?

Свака прича ме остави само са једном амбицијом, а то је да се наспавам. Можда је смешно, али се нисам шалила. Сви ми у ЦИНС-у дајемо себе више него што организам може да поднесе, тако да са наградама можемо мирно да спавамо.

Можда ће бити теже задовољити туђе апетите након оваквог успеха ЦИНС-а, не само због ове, већ због свеукупно пет награда које смо добили ове године. Волела бих да све то значи да ће ми се једном у Србији пружити прилика да напредујем у свом послу и ван оквира ЦИНС-а, али нисам оптимиста. Наравно, моја амбиција за новим изазовима не јењава и једва чекам следећи!

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с10.постимг.орг/а1рт6в6мх/уннамед_3.јпг"/>
ФОТО: Приватна архива

Шта је утицало на избор теме којом сте се бавили? Можете нам рећи нешто више о проблему за који сте се заложили?

У овом конкретном случају избор теме је био одређен оквирима пројекта, а то је енергетски систем Србије. Након разговора са изворима појавила се могућност да нешто није у реду са пројектом изградње новог блока термоелектране Костолац Б и проширењем копа угља Дрмно.

Када сам почела рад на истраживању, кренула сам од једне идеје, међутим, како се често и дешава, након месец дана то је била сасвим другачија прича. Испоставило се да се Србија само званично окренула стварању услова за производњу обновљивих извора енергије, док паралелно Влада Србије гарантује за кредит од 608,2 милиона долара који се улаже у најпрљавији облик производње енергије - сагоревање лигнита. У причама које су изашле на сајту ЦИНС-а, бавила сам се бројним проблемима склопљеног посла са кинеском банком, који су довели до кршења домаћих закона и међународних прописа од стране Србије.

Да ли ће ова награда утицати на грађане да се залажу за проблеме у Србији?

Ова награда ће, надам се, утицати на потенцијалне читаоце да нам поклоне своје поверење, потврдити храброст оних који то већ чине, али, пре свега, надам се да ће ова и друге награде подстаћи студенте новинарства да се опробају у оваквој врсти новинарства. Што се грађана тиче… Немам одговор на питање шта може да мотивише грађане да се заинтересују за сопствене животе у овој земљи или животе других. Не могу да оправдам ничију равнодушност, али могу да разумем жељу да стварима, које мисле да не могу да промене, не допусте да их угуше. Зато мислим да је крајње време да људи схвате да су заједно моћнији од сваког појединца, али да би деловали морају да буду информисани.

Можете ли нам открити да ли постоје неки нови пројекти на којима радите у ЦИНС-у?

Сад бих се нашалила нешто са „ако ти то будем рекла…”, али превише је наоштрена атмосфера у етру за било какве неслане шале. Колегинице раде на ажурирању базе података о поступцима који се воде против функционера, тако да ћемо ускоро на сајту имати нове информације о тим поступцима и кривичним пријавама. У припреми је и сет прича о томе шта је истраживачко новинарство, за које се надам да ће помоћи оним млађим новинарима да се определе. Осим тога, радимо на веома узбудљивим истраживачким причама које једва чекам да добијете прилику да прочитате!


***

Прочитајте и:

Vanja Grbić: Predaja je gora od poraza
CINS dobio prestižnu Evropsku novinarsku nagradu
Svetislav - Bule Goncić: Jezik ne može umreti

***

Овај текст је настао нашом жељом да млади, који имају шта да кажу и допринесу информисаности и едукацији наше омладине, пренесу своје идеје и сазнања. Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле! ЦВ и један текст пошаљи на urednistvo@iSerbia.rs уз Цц на office@iSerbia.rs, са назнаком „Пријава / новинар“. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ