Prva u nizu obuka o inkluzivnom obrazovanju i ulozi medija, u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo Srbije i Centra za interaktivnu pedagogiju (CIP Centar), održana je u četvrtak, 18. maja u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu.

Autor: Tanja Mijatović

Foto: Friendship Circle of Michigan

Obuka o inkluzivnom obrazovanju i ulozi medija, kojoj su prisustvovali i članovi Studentske rubrike portala iSerbia, imala je za cilj da ukaže na ulogu i značaj koji mediji imaju za razvoj inkluzivnog obrazovanja u Srbiji, kako tradicionalni, tako i onlajn mediji, te da doprinese poboljšanju trenutne situacije u kojoj teme obrazovne i socijalne inkluzije zauzimaju veoma malo medijskog prostora. Jedna od osnovnih namera organizatora bila je i da kroz edukaciju novinara o različitim aspektima inkluzivnog procesa neposredno utiču i na kvalitet medijskih sadržaja o inkluziji, kako bi se šira javnost na pravi način informisala o važnosti obezbeđivanja kvalitetnog i pravednog obrazovanja za svako dete i društvo u celini.

Foto: Pixabay

Prvi deo radionice vodila je psihološkinja i ekspertkinja za inkluzivno obrazovanje Jelena Marković, koja je govorila o osnovnim principima i vrednostima inkluzivnog obrazovanja, problemima koji se u praksi najčešće javljaju, relevantnim izvorima podataka kao bazi analitičkog novinarstva i ulozi medija o kreiranju stavova o inkluzivnom obrazovanju. Drugi deo radionice vodila je Tamara Skrozza, novinarka nedeljnika „Vreme“, autorka kurseva Etika u medijima, Etika za novinare i ko-autorka publikacije Kodeks novinara Srbije, koja je govorila o jeziku izveštavanja o „osetljivim grupama“.

Foto: Pixabay

Osim u Beogradu, planirano je da se do kraja maja obuke za novinare na temu Medijski doprinos razvoju inkluzivnih zajednica održe u još tri grada u Srbiji: Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. Nakon zavšetka obuka, biće otvoren konkurs u okviru kojeg će novinari, koji su prošli obuku, imati priliku da kreiraju relevantne analitičke članke i druge medijske priloge na teme iz oblasti socijalne i obrazovne inkluzije: konceptu inkluzivnog pristupa obrazovanju, kvalitetu i pravednosti obrazovanja u Republici Srbiji, značaju razvoja inkluzivnog društva i dobitima za dete, porodicu i zajednicu, i sl. U okviru konkursa biće podržano do 10 medijskih priloga (članci, TV i radio emisije).


Tanja je student, ljubitelj umetnosti, voli da piše i da slobodno vreme provodi sa prijateljima.

***

Pročitajte i:

Kakvo je stvarno stanje inkluzije u visokom obrazovanju?
5 načina da se pripremiš za fakultet
Kako se povezati sa studentima u inostranstvu?

***

Uključi se! Ovaj tekst nastao je našom željom da stvorimo alternativni veb prostor za studente, gde mogu da pišu i informišu se o onim temama koje smatraju važnim. Ukoliko želiš da i ti pišeš za studentsku rubriku, tvoje ideje su dobrodošle! Nije potrebno prethodno iskustvo, već samo zainteresovanost za studentska pitanja. Da biste se prijavili kliknite OVDE. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu!


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI