iSerbia - Maturanti širom Srbije plesaće kvadril
Danas će se u Srbiji održati „Maturantska parada“, najveći i najdugovečniji projekat za mlade koji već 12 godina spaja maturante kroz ples.

Autor: Dragana Pirgić

Foto: Tanjug

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, maturanti iz 40 gradova Srbije, od Sente i Bačke Topole do Kosovske Mitrovice i Gračanice, zaplesaće danas tačno u podne i tako obeležiti tradicionalnu „Maturantsku paradu“. Ove godine širom Evrope plesaće najveći broj maturanata do sada, čak 40.000 iz sedam evropskih zemalja.

„Pravo je iznenađenje da su mladi ljudi, za koje mnogi tvrde da slušaju neku sasvim drugačiju muziku, za ovih 12 godina pokazali svojim odzivom da u stvari prihvataju Štrausa i da prihvataju da vežbaju kvadril, i to smatraju svojom manifestacijom“, ističe Branka Janković, vođa projekta u Srbiji.

Foto: Tanjug

Branka je istakla da je u pojedinim opštinama i gradovima planirano da se parada ne održi, ali su maturanti insistirali na održavanju, jer je to njihov dan i njihova manifestacija, a u Novom Pazaru, Pirotu i Užicu kvadril će zaigrati svi maturanti. U Beogradu će, posle pet godina pauze, zaplesati nešto više od hiljadu maturanata na Savskoj promenadi.

„Imao sam čast da direktno radim sa mladima u tom procesu i radu. Bio sam iznenađen koliko su maturanti oduševljeni i imaju želju da rade, da se razvijaju na nekim drugim poljima. Ja se najiskrenije nadam da će ovo dugo trajati, da će i maturanti koji budu dolazili imati prilike da nastave ovu manifestaciju“, navodi Vojislav Tomić, baletski igrač i koordinator plesa u Beogradu.

Ova manifestacija već dugi niz godina kroz ples i druženje spaja mlade širom Evrope i promoviše mir i toleranciju.


Dragana je student žurnalistike, uživa u dobrim knjigama, muzici i šalama Vudi Alena.

***

Pročitajte i:

Likovna radionica u slovačkom duhu
Posetite ovaj međunarodni studentski skup
Odgledajte „Laura, molim te“ BESPLATNO

***

Ovaj tekst je nastao našom akcijom da mladi postanu dopisnici iz svog kraja. Ukoliko želiš da i ti budeš deo našeg mladog tima i pišeš o događajima i uspesima svojih mladih sugrađana, prijavi se popunjavanjem ovog kratkog formulara. Važni su nam isključivo tvoj entuzijazam i želja da se proširi glas omladine iz svih krajeva! Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih dopisnika vrši se do svakog prvog dana u mesecu


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI