иСербиа - Матуранти широм Србије плесаће квадрил

Данас ће се у Србији одржати „Матурантска парада“, највећи и најдуговечнији пројекат за младе који већ 12 година спаја матуранте кроз плес.

Autor: Dragana Pirgić

Фото: Tanjug

Како је најављено на конференцији за новинаре, матуранти из 40 градова Србије, од Сенте и Бачке Тополе до Косовске Митровице и Грачанице, заплесаће данас тачно у подне и тако обележити традиционалну „Матурантску параду“. Ове године широм Европе плесаће највећи број матураната до сада, чак 40.000 из седам европских земаља.

„Право је изненађење да су млади људи, за које многи тврде да слушају неку сасвим другачију музику, за ових 12 година показали својим одзивом да у ствари прихватају Штрауса и да прихватају да вежбају квадрил, и то сматрају својом манифестацијом“, истиче Бранка Јанковић, вођа пројекта у Србији.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с22.постимг.орг/8ц97мдмг1/Биљана_Јанкови.јпг" />

Фото: <а хреф="хттп://ввв.тањуг.рс">Тањуг

Бранка је истакла да је у појединим општинама и градовима планирано да се парада не одржи, али су матуранти инсистирали на одржавању, јер је то њихов дан и њихова манифестација, а у Новом Пазару, Пироту и Ужицу квадрил ће заиграти сви матуранти. У Београду ће, после пет година паузе, заплесати нешто више од хиљаду матураната на Савској променади.

„Имао сам част да директно радим са младима у том процесу и раду. Био сам изненађен колико су матуранти одушевљени и имају жељу да раде, да се развијају на неким другим пољима. Ја се најискреније надам да ће ово дуго трајати, да ће и матуранти који буду долазили имати прилике да наставе ову манифестацију“, наводи Војислав Томић, балетски играч и координатор плеса у Београду.

Ова манифестација већ дуги низ година кроз плес и дружење спаја младе широм Европе и промовише мир и толеранцију.


Драгана је студент журналистике, ужива у добрим књигама, музици и шалама Вуди Алена.

***

Прочитајте и:

Likovna radionica u slovačkom duhu
Posetite ovaj međunarodni studentski skup
Odgledajte „Laura, molim te“ BESPLATNO

***

Овај текст је настао нашом акцијом да млади постану дописници из свог краја. Уколико желиш да и ти будеш део нашег младог тима и пишеш о догађајима и успесима својих младих суграђана, пријави се попуњавањем ovog кратког формулара. Важни су нам искључиво твој ентузијазам и жеља да се прошири глас омладине из свих крајева! Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових дописника врши се до сваког првог дана у месецу


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ