иСербиа - Марко С: Пантомима као невербална комуникација

Пантомима нам је позната као игра коју играмо када желимо да се насмејемо и опустимо са нама драгим људима, али пантомима сама по себи има много веће значење од забаве. Она представља вид невербалне комуникације, говор телом, јединствени језик, скуп повезаних покрета тела који могу да пошаљу јасну поруку.

Autor: Anja Knežević

ФОТО: Javni nastup

Марко Стојановић је наш најпознатији пантомимичар. Тренутно је на турнеји по Србији и држи предавања у средњим школама о неформалној комуникацији, а једно од њих је било и у Гимназији Крушевац када сам искористила прилику да га питам нешто више о његовој каријери. За iSerbia portal открио је где је започео каријеру пантомимичара, говори о улогама глумца и саветује младе људе да буду отворени за нова знања.

Ви сте наш најпознатији пантомимичар, како је све то почело?

Завршио сам глуму 1991.године на Факултету драмских уметности у Београду, након чега сам дипломирао, а одмах након тога одлучио сам да одем у Париз. У Паризу сам учио пантомиму код Марсел Марсоа, једног од најчувенијих пантомимичара двадесетог века. Од пре дванаест година водим Светску организацију пантомимичара. Такође, један сам од иницијатора обележавања Светског дана пантомиме 22. марта, који сада прославља око четрдесет земаља у свету.

Поред успешне каријере пантомимичара, Ви и глумите. Која улога вам је најзначајнија и због чега?

Већ неколико година не играм ни у позоришту ни на телевизији, својевољно сам се мало повукао из тог света, али планирам да се ускоро вратим на сцену. Играо сам једну занимљиву пантомимску представу, звала се „Чекајући небо“ и играла се у позоришту „Душко Радовић“. То ми је једна од најомиљених улога и можда једна од најзахтевнијих које сам играо.

Која Ваша улога је остварила највећу популарност, односно по чему мислите да би људи могли да Вас препознају?

Оно што би људи могли да знају из медија је моја сарадња са Индексовим позориштем, то је било између 2003. и 2008. године па сигурно памте нешто од тога што сам радио.

С обзиром на то да држите обуке неформалне комуникације, да ли сте имали прилику да обучавате неке личности које свакодневно гледамо на телевизији?

Дражао сам обуке политичарима код нас као и у Републици Српској и Црној Гори.

<имг срц="хттпс://с24.постимг.орг/у4х7б26ад/Марко_Стојановиц002.јпг" />

ФОТО: Facebook

Већина младих људи има страх када треба јавно да говори, којим тоном да прича, не зна где да погледа, како да стоји, а шта са рукама. Поред ових предавања где млади могу пронаћи корисне савете?

Можете погледати на ovom сајту, ту има доста препорука за младе, а такође, постоји и наша Facebook stranica где релативно често објављујум разне савете, препоруке и анализе које могу бити од користи.

Сада радите и као професор на факултету. Који савет дајете својим студентима за успешну каријеру?

Да буду отворени за комуникацију, да буду отворени за нова знања, за сарадње, да ништа не одбијају, априори. И још једна веома важна ствар, да не реагују плаховито него да преспавају и да размисле па тек онда сутра да одговоре на неки позив.

Ања чарапанка трачара свог краја

Прочитајте и:

Saška Sokolov: Nikad ne odustajte!
Vanja Nenadić: Kada ću ako ne sad?!
Zoran Tomić zaljubljenik u astronomiju

***

Овај текст је настао нашом жељом да млади, који имају шта да кажу и допринесу информисаности и едукацији наше омладине, пренесу своје идеје и сазнања. Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле! ЦВ и један текст пошаљи на urednistvo@iSerbia.rs уз Цц на office@iSerbia.rs, са назнаком „Пријава / новинар“. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVD

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ