иСербиа - Ликовна радионица у словачком духу

Словачки илустратор Миро Регитко у четвртак 11. маја одржао је ликовну радионицу за ученике основних школа у Крушевцу. Ове активности не би било без неформалне групе „Млади амбасадори културе“ и представништва Словачке амбасаде у Београду као и без „Културног центра Крушевац“ који је обезбедио процтор за одржавање ове радионице.

Autor: Anja Knežević

ФОТО: Facebook

Господин Миро Регитко је пореклом из Словачке, из места Хнушти. Завршио је Факултет ликовних уметности у Братислави на смеру за графику и књижевну илустрацију. Каријеру илустратура почео је у дечијем часопису „Охник“, а затим је 90. године наставио у једном од најпознатијих словачких дечијих магазина „Ффик“, који је излазио у свим основним школама у Словачкој и читало га је неколико генерација. Поред тога, његове илустрације се налазе и у неким уџбеницима за математику и друге природне науке. Аутор је спомен плоче на Међународној Кући уметности за децу у Братислави „Бибиана“, са којом сада већ има дугогодишњу и успешну сарадњу.

<имг срц="хттпс://с16.постимг.орг/x1г15yх1х/миро.јпг" />
ФОТО: <а хреф="хттпс://ввв.фацебоок.цом/ЗУБелехрад/?пнреф=лхц">Фацебоок

На радионици је имало прилику да учествује двадесет основаца који су чули нешто више о настанку слика у новинама и књигама које они свакодневно прелиставају и шта је потребно да би илустрација била успешна. Добили су задатак да цртају патуљке, омиљене ликове и животиње, након тога су добили стручне савете како да унапреде своје радове као и оцене за то што су нацртали. Највећу пажњу им је привукло исписивање њихових имена уметничким словима техником туша. У просторијама Културног центра била је постављена изложба најатрактивнијих радова илустратора Миро-а.

<имг срц="хттпс://с11.постимг.орг/вн8л82еф7/децаа.јпг" />
ФОТО: <а хреф="хттпс://ввв.фацебоок.цом/ЗУБелехрад/?пнреф=лхц">Фацебоок

Претходне године, такође у сарадњи са Младим амбасадорима културе, ова радионица је одржана у Нишу и Новом Пазару. Ове године након Крушевца отишли су у Сремску Митровицу, а потом радови су били изложени у Амбасади Словачке у Београду 13. маја за Дан отворених врата. Надамо се да ће традицују наставити и наредних година и посетити још много градова.


Ања чарапанака трачара свог краја

***

Прочитајте и:

Niš: Obeležen dan slobode medija
Druga Agile Serbia Konferencija
Jagodina: Prva IT konferencija za privrednike!

***

Овај текст је настао нашом акцијом да млади постану дописници из свог краја. Уколико желиш да и ти будеш део нашег младог тима и пишеш о догађајима и успесима својих младих суграђана, пријави се попуњавањем ovog кратког формулара. Важни су нам искључиво твој ентузијазам и жеља да се прошири глас омладине из свих крајева! Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових дописника врши се до сваког првог дана у месецу

Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима,најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ