iSerbia - Lepota prirode: Vidikovci Srbije
Često pomislimo da svoju zemlju dobro poznajemo i da smo otkrili baš svako njeno skriveno mesto. Pre ili kasnije, svako od nas sazna za neki skriveni i neistraženi kutak Srbije. Jedan od lepših načina za pogled na pejzaže Srbije jeste obilazak nekog od njenih vidikovaca. Pogled koji seže u daljinu, široka prostranstva i prirodne lepote koje krase ove vidikovce su potencijal koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

FOTO: commons.wikimedia.org

Priredila: Danica Žunjanin


Ploče - Đerdap

Nacionalni Park Đerdap nije samo najveći nacionalni park u Srbiji, već se može pohvaliti i jako bogatom istorijom. Pored prirodnih lepota koje poseduje, tu je i veliki broj kulturno-istorijskih spomenika. Najlepši način za doživljavanje ovog parka je iz ptičje perspektive.

Najlepši vidikovac na Đerdapu nosi naziv Ploče. Ime je dobio po uravnjenom prostoru, krečnjačkoj zaravni koja se nalazi iznad kanjona Mali Kazan, a pod vidikovcem je Veliki Štrbac. Sa sva tri vidikovca (Mali Štrbac, Veliki Štrbac i Mali Prolaz) pruža se nezaboravan pogled na Dunav. Jedna od zanimljivosti vidikovca Ploče je i ljudskom rukom uklesan spomenik - Trajanova tabla. Ovaj natpis uklesan je na steni Đerdapske klisure između 100. i 103. godine Nove ere. Posvećen je rimskom caru Trajanu. Kada je izgradjena hidroelektrana Đerdap, ova tabla je isečena i postavljena 21. metar iznad prvobitnog mesta kako bi se bolje videla sa reke.

FOTO: wikimedia.org


Kablar - Čačak

Pesma „Sa Ovčara i Kablara“ je često slušana u celoj Srbiji, a vezana je za dva planinska lepotana koje razdvaja regionalni put Čačak – Užice. Pogled je toliko lep, da je o njemu ispevana i pesma.

Na vrhu Kablara i 850 metara nadmorske visine, nalazi se mesto sa kojeg se pruža neponovljiv pogled na meandre Zapadne Morave. Interesantan podatak je da Kablar i Ovčar nose naziv Srpska Sveta Gora zbog velikog broja manastira koje čuvaju. Sa samog vidikovca može se videti osam manastira. Ostale je priroda vešto sakrila od radoznalih pogleda. Ako vas ne zadivi pogled na Šumadiju sa 850m nadmorske visine, obilazak ovih nadaleko poznatih manastira vas definitivno neće ostaviti ravnodušnim.

FOTO: wikimedia.org


Babin zub - Stara Planina

Brojni turisti i avanturisti , istraživači i ljubitelji prirode, poslednjih godina navode Staru Planinu kao sve primamljiviju lokaciju za obilazak. Njeni mnogobrojni vodopadi, kanjoni i ostale prirodne lepote, razlog su što onaj ko je jednom obiđe, stalno joj se vraća. Stara Planina se nalazi na oko 50 kilometara od Knjaževca i najveća je planina istočne Srbije.

Jedan od najzanimljivijih vrhova Stare Planine je Babin Zub, koji se nalazi na čak 1750 metara nadmorske visine. Na ovom vrhu se nalaze karakteristični vertikalni odseci stena, od kojih jedan podseća na zub. Po njemu je ovaj vrh dobio ime.

Na području Babinog zuba nalazi se i izvorište Trgoviškog Timoka, koji sa temperaturom vode od samo 4 stepena važi za jedan od najhladnijih u Srbiji. Poslednjih godina na Babinom zubu su izgradjeni značajni smeštajni kapaciteti, postavljene žičare i uredjene ski staze kako bi ova planina iskoristila svoj potencijal za zimski turizam.

FOTO: wikimedia.org


Sokolov Kamen - Suva planina

O prirodnim lepotama Suve Planine pisali su Josif Pančić i Jovan Cvijić. Nazivali su je jednim od najgorostasnijih oblika u našoj zemlji ali i „Alpima Srbije“. Zato ne čudi velika popularnost ove planine među zaljubljenicima u prirodu svih generacija.

Okomite stene koje se pružaju na severnoj stani ove planine, učinile su da deluje kao da je ta strana odsečena od glavnog grebena. Taj interesantan prizor uočljiv je sa vidikovaca Sokolov kamen (1520m), Devojački grob i Trem (1800m).

Suva Planina je poznata po tome da je jedna od najlepših, ali ujedno divljih planina. Još uvek nije dovoljno ispitana i prava je oaza netaknute prirode. Postoje mesta na koja do danas ljudska noga nije kročila. O vrednosti i lepoti ove planine svedoči i činjenica da je od 2002. godine pod zaštitom države.

FOTO: wikimedia.org

Banjska Stena - Tara

Nacionalni park Tara je veoma bogat atraktivnim vidikovcima, od kojih je većina na nepristupačnom terenu. Oni najlepši, koji su pristupačni za posetioce su Crnjeskovo, Bilješka Stena, Osluša, Vitmirovac i Banjska Stena.

Vidikovac Banjska Stena dobio je naziv po Banjskom vrelu koje izbija u podnožju samog vidikovca. Ovo vrelo je potopljeno izgradjom jezera Perućac.

Ono što ovaj vidikovac izdvaja od ostalih je Banjsko točilo. Točilo se koristilo u IX veku za transport drveta. Balvani su se otiskivali niz točilo do splavišta gde su ih skivali u splavove i spuštali niz Drinu do Beograda. Dugačko je 1300 metara i danas je obraslo rastinjem među kojim se nalazi veliki broj retkih biljnih vrsta. Sa vidikovca možete uživati u prelepom pogledu na veštačko jezero, kanjon reke Drine i područje Osata u BH.

FOTO: wikimedia.org

Molitva - Uvac

Na 12 kilometara od Sjenice nalazi se nesumnjivo najpopularniji vidikovac u Srbiji. Ovo neobično i bajkovito mesto remek-delo je kakvo samo priroda stvoriti može. Na 1200 metara nadmorske visine, sa vidikovca Molitva, možete se ogledati u meandrima reke Uvac. Društvo će vam praviti zaštićeni beloglavi supovi. Specijalni rezervat prirode Uvac je rezervat prve kategorije.

Vidikovac Molitva je jedan od najlepših na Uvcu, sa bajkovitim pogledom na fascinantnu lepotu ove reke. Pešačka staza kroz krševite predele nestvarne lepote.

FOTO: wikimedia.org


IZVOR: p-portal.net

Danica je jedno veliko dete koje i dalje veruje u to da se snovi ostvaruju a želje ispunjavaju. Upravo živi svoj najveći san.

***

Pročitajte i:

Kako muzika utiče na autizam?
Teksas: Udarac za svaki prekršaj
Afrika:Sve čari egzotičnog kontinenta

***

Ovaj tekst je nastao našom željom da mladi, koji imaju šta da kažu i doprinesu informisanosti i edukaciji naše omladine, prenesu svoje ideje i saznanja. Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle! CV i jedan tekst pošalji na urednistvo@iSerbia.rs uz Cc na office@iSerbia.rs, sa naznakom „Prijava / novinar“. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI