Udruženje iSerbia pod pokroviteljstvom opštine Zemun realizuje projekat „Postani i ti IT”, koji ima za cilj da se učenici srednjih škola, uzrasta od 15 do 19 godina, upoznaju sa prednostima neformalnog obrazovanja u oblasti programiranja i kreiranja mobilnih aplikacija.

Autor: Suzana Marjanović

FOTO: Kickstarter

Kurs se pohađa putem interneta, tj. putem iAkademije, onlajn platforme za učenje. Budući da je za pohađanje ovog kursa neophodno osnovno poznavanje programiranja, prve lekcije pružaju upravo ta znanja, kako bi polaznici mogli da savladaju Android programiranje. Kurs je besplatan za polaznike i osmišljen je tako da ga mogu koristiti iz udobnosti svoje fotelje i u vreme kada im to najviše odgovara.

Od prvog oktobra se sprovodi interaktivna onlajn obuka na kojoj 60 učenika srednjih škola uči osnove programiranja. Nakon toga su krenuli sa osnovama iz kreiranja mobilnih aplikacija. Stečeno znanje učenika smo proverili na testu, posle koga smo odabrali 20 najboljih, koje obučavamo za stvaranje Android aplikacija. Kurs će u elektronskoj učionici biti otvoren polaznicima do kraja godine.

Jednom kada kreiraju svoje Android aplikacije, polaznici će ih postaviti na internet. Tri najbolje biće predstavljene na završnom događaju, kada će, takođe, biti proglašen i nagrađen najbolji polaznik.

Svi polaznici imaju mentorsku podršku programera u savladavanju gradiva i rešavanju zadataka, kao i forum grupu, gde mogu da razmenjuju iskustva, pitanja, utiske.

Jedan od mentora, programer Stanko Arsenijević, je za iSerbia izjavio: „Zadovoljan sam znanjem polaznika i motivacijom za učenje. Odlično smo sarađivali i nije bilo većih problema u rešavanju zadataka. Očekujemo dosta zanimljivih aplikacija u završnom zadatku”.

Učenica Marija Avramović, jedna od, do sada najboljih polaznica, je rekla da je kurs opravdao njena očekivanja. „Mislim da će mi pomoći oko gradiva u 3. i 4. godini, tako da sam zadovoljna što sam deo ovog projekta. Volela bih da se bavim programiranjem u budućnosti i mislim da je ovo dobar početak za to”, istakla je Avramovićeva.

„Smatram da je kurs dobar - odranije sam poznavala osnove programiranja, tako da sam savladala prvi deo kursa bez poteškoća. Nadam se da će i kreiranje Android aplikacije biti uspešno”, dodala je Ivana Stojanović, učenica Pravno-birotehničke škole u Zemunu, takođe jedna od najboljih polaznica.

Ideja projekta je da mladi počnu da razmišljaju o onlajn usavršavanju, o mogućnostima IT sektora, internetu, kao alatu za rad i moćnom resursu. koji pruža bezbroj šansi. Bez obzira na posao kojim se bavimo, kompjuterska pismenost je sve neophodnija. Znanje programiranja može nam olakšati posao, unaprediti rezultate i poslovni put karijere. U tome je značaj ovog projekta koji budi svet mladih programera, aktivira ih tokom školovanja i usavršava na savremen način.


Suzana je ljubitelj raznolike umetnosti, od unutrašnje lepote čoveka, preko spoljašnje lepote prirode, do kreativnog stvaralaštva.

***

Pročitajte i:

Besplatne obuke u septembru!
Postani i ti IT
Radionice novinarstva u toku

***

Ovaj tekst nastao je našom željom da stvorimo alternativni veb prostor za mlade gde mogu da pišu o onim temama koje smatraju važnim, iskreno i bez ograničenja! Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima tvoje ideje su dobrodošle! CV i jedan tekst pošalji na urednistvo@iSerbia.rs uz Cc na office@iSerbia.rs, sa naznakom „Prijava / novinar”. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE.

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI