Pozorišni susreti učenika gimnazija Srbije će i ove godine, po 21. put, biti održani u Kragujevcu. Naime, od 28. marta do 6. aprila, u terminima od 16h i 20h kragujevačka publika će imati priliku da vidi predstave koje su priredili učenici 14 gimnazija iz cele Srbije. Glavni organizatori su sami učenici koji pohađaju Prvu kragujevačku gimnaziju.

Autor: Milena Zoraja

FOTO: 21. Pozorišni susreti učenika gimnazija Srbije

Ideja o stvaranju ove manifestacije potekla je od grupe učenika odeljenja talentovanih za matematiku još 1996. godine uz podršku tadašnjih direktora Prve kragujevačke gimnazije. Vremenom je ovaj događaj postao ozbiljna manifestacija koja svake godine privuče sve više učesnika. Baš zbog toga je od ove godine uvedena i selekcija. Samu organizaciju projekta su na sebe preuzeli učenička organizacija „Sopče“ i „Đački parlament Prve kragujevačke gimnazije“.

Đački parlament je, kao najstarija organizacija učenika ove gimnazije, prvi podržao Susrete i dao im određen vetar u leđa. Organizacija „Sopče“ se priključila projektu pri održavanju petih Susreta i od tad im, entuzijazmom i inovativnošću svojih članova, neprestano pomaže da održe i poboljšaju kvalitet manifestacije.

Za iSerbia govorila je profesorka srpskog jezika i književnosti Prve kragujevačke gimnazije, dr Tatjana Jovanović.

S obzirom na to da su prošlih nekoliko godina učestvovale sve predstave koje su se prijavile, bez prethodne selekcije, kako je bilo ove godine?

Prošlogodišnje iskustvo sa 24 predstave, pokazalo je da potreba za selekcijom postoji, kako se umetnički nivo predstava ne bi smanjivao.

Ko je selektor i na koji način je birao koje će predstave učestvovati?

Selektor Miroslav Miško Petrović, reditelj i glumac, odabrao je 14 predstava, koje će se na sceni Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu izvoditi 28. marta do 4. aprila. U obrazloženju navodi da je kreativni i timski duh, inovativnost u pristupu temi i angažovanost uticala na njegovo opredeljenje.

Koje su nagrade za najbolje učesnike?

Završna svečanost planirana je za 6. april, takođe u teatru, kada će se dodeliti nagrade predviđene Statutom Pozorišnih susreta, a ima ih 12 i odnose se na sve elemente predstave: glavne i sporedne uloge (muške i ženske), režiju, muziku, kostim, scenografiju, samostalan učenički tekst, scenski pokret. Nagrada publike određuje se prema glasovima posetilaca, koje posle svake predstave sakupljaju predstavnici Sopčeta i Đačkog parlamenta.

Šta vas motiviše da i dalje održavate ovu manifestaciju u životu?

Pozorišni susreti su praznik lepote, mladosti, pameti, talenta, kreativnosti, saradnje, timskog rada. Gimnazija se cela zavrti od energije dece koja dolaze već 21. godinu, druže se i uče jedni od drugih. Učesnici Susreta već se uveliko prepoznaju i u zemlji i po svetu, mnogo je reditelja, glumaca, pisaca, dramaturga, scenografa rođeno upravo ovde, stvoreno je mnogo ljubavi, prijateljstava, lepih kontakata i saradnje. To nas motiviše da Susrete i dalje organizujemo.

Kultura je deo svakog od nas. Često se zaboravi kolika je njena važnost i od kolikog je značaja negovati je. Manifestacije, kao što je ova, dokazuju da su i mladi i te kako zainteresovani za nju i njen opstanak. Stoga, ukoliko ste ljubitelj pozorišta, ali i kulturnih događaja uopšte, pozivamo vas da ispratite ovaj projekat i garantujemo vrhunsku zabavu.


Milena smatra da je sve što poželiš ostvarivo.

***

Pročitajte i:

Prisustvujte debati o značaju poljoprivrede
Holivudska nagrada u rukama beogradskog studenta
Da li su mediji u Srbiji slobodni?

***

Ovaj tekst je nastao našom akcijom da mladi postanu dopisnici iz svog kraja. Ukoliko želiš da i ti budeš deo našeg mladog tima i pišeš o događajima i uspesima svojih mladih sugrađana, prijavi se popunjavanjem ovog kratkog formulara. Važni su nam isključivo tvoj entuzijazam i želja da se proširi glas omladine iz svih krajeva! Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih dopisnika vrši se do svakog prvog dana u mesecu


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI