иСербиа - Који телефони емитују највише зрачења?

Чини се да још увек не схватамо довољно озбиљно штетност зрачења мобилних телефона. Прочитајте савете како да се једноставно заштитите и паметно користите свој телефон.

ФОТО: Natural Society

Превела: Марија Миљић

Не излазимо из куће без њега. Хвата нас паника када не можемо да га пронађемо. Престајемо са свиме да бисмо га напунили када је батерија празна. Осећамо се празно када га немамо у нашим рукама или близу нас. Константно га проверавамо. Повезани смо више са њим него што то мислимо. Наши мобилни телефони претворили су се у продужетак нашег тела. Буквално. Али они би могли да нам проузрокују рак због електромагнетног зрачења.

Постоје два типа електромагнетног зрачења:

Јонизујуће – високе фреквенције и енергије (рендген зрачење, космичко зрачење, итд)
Нејонизујуће – ниске фреквенције и енергије (фреквенција радио таласа, фреквенција енергетских таласа, итд)

Мобилни телефони својим антенама преносе једну врсту нејонизујуће радијације. Захваљујући овом преношењу производе се бежични позиви и ви-фи веза. Ткива тела која су у близини апсорбују ову енергију.

Зрачење расте током активних телефонских позива, иако изложеност наставља да траје много дуже. У једној студији објављеној 2009. године, измерена је густина карличне кости код 150 мушкараца, од којих су сви носили своје телефоне на свом појасу 15 сати дневно током шест година. Научници су открили да се минерална густина кости смањила у близини оне стране карлице на којој су носили телефон.

Постојао је један случај жене, без предиспозиција за рак, која је постала жртва мултифокалног карцинома дојке. Њени специјалисти за рак спојили су два и два, и образац и ширење канцерогених ћелија потврдили су форму њеног мобилног телефона. Ово је деловало прилично необично, међутим, жена је објаснила да је редовно стављала телефон у свој грудњак.

Једна група интернационалних научника послала је позив Уједињеним нацијама, наводећи резултате истраживања, тражећи додатне иницијативе како бисмо се заштитили од изложености електромагнетним пољима.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с28.постимг.орг/фвдyбн9гд/слика1_1.јпг" />

ФОТО: Pixabay

Листа 10 најгорих мобилних телефона

Федерална комисија за комуникације створила је смернице за мерење зрачења у ткиву користећи специфичне стопе апсорпције (ССА). ССА прогласила је 1,6 вати за максимални дозвољени ниво зрачења телефона апсорбоване енергије по килограму телесне масе. Ова проба користи термичке ефекте телефонског зрачења.

Максимум је 1,6 вати, али неки телефони су стигли исувише близу ове границе:

Моторола Дроид Маxx – ССА 1,54
Моторола Дроид Ултра – ССА 1,54
Моторола Мото Е – ССА 1,5
Алцател Оне Тоуцх Еволве – ССА 1,49
Хуавеи Витриа – ССА 1,49
Кyоцера Хyдро Едге – ССА 1,48
Кyоцера Кона – ССА 1,45
Кyоцера Хyдро XТРМ – ССА 1,44
БлацкБеррy З10 – ССА 1,42
БлацкБеррy З30 – ССА 1,41
ЗТЕ Соурце – ССА 1,41
ЗТЕ Варп 4Г – ССА 1,41

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с3.постимг.орг/9qрб35xер/слика2_1.јпг" />

ФОТО: Pixabay

Заштита од зрачења

- На првом месту, отарасите се ових шкодљивих телефона ако имате неки од њих. Сваки пут када дођете у контакт са њим, примићете повећану количину зрачења у поређењу са другим произвођачима и моделима.

- Заштитите децу. Деца су подложнија зрачењу и оно може да изазове проблеме у понашању, емоционалне или социјалне природе, као и хиперактивност.

- Смањите употребу. Угасите телефон када га не користите. Немојте га само ставити на ноћни режим, јер је то режим који још увек шаље канцерогену енергију док спавате.

- Обављајте телефонске разговоре само са добром покривеношћу. Што је веза слабија, ваш телефон користи више снаге и тиме више опасних таласа може да продре у ваше тело, такође и много дубље.

- Не носите телефон на свом телу. Избегавајте да стављате телефон у џеп, за појас или у грудњак, као жена са раком из претходне студије. Што је мање слојева између вас и вашег телефона, више зрачења ће доћи у контакт са вашим телом.

- Држите свој телефон 15 центиметара од свог тела када га користите. Ова зона је најопаснија зона радијације. Држите се на одстојању.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с10.постимг.орг/бв24qа0тл/слика3_1.јпг" />

ФОТО: Pixabay

- Користите слушалице или заштитне звучнике.

Чувајте се!

Ишли бисмо предалеко ако бисмо били спремни да се одрекнемо телефона у потпуности. Упркос томе, њиховим паметним коришћењем можемо избећи непотребно зрачење.


ИЗВОР: Conocer Salud

Марија је страствена путница која увек носи књигу у руци.

***

Прочитајте и:

Koje igrice razvijaju emotivno stabilnu decu?
Pročitajte tekst da biste komentarisali!
Kako do efikasnog, a jeftinog reklamiranja?

***

Овај текст настао је нашом жељом да млади, који желе да се опробају у превођењу текстова са шпанског, то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму, ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на radionicaspanski@gmail.com, са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ