iSerbia - Kalupi ljubavi: Humanitarni filokafe u Vršcu
Mnogo se govori o ljubavi u partnerskom odnosu, o razlici između ljubavi i zaljubljenosti i o predstavama o ljubavi. Međutim, šta uslovljava te predstave o ljubavi i možemo li izaći iz njihovih okvira?

Autor: Marija Mitrovanov

Foto: E.M.

Prošlog vikenda u Beogradu održan je filokafe na temu ,,Šta je to prava ljubav?", gde se otvorilo značajno pitanje: Da li mi volimo neku osobu ili našu predstavu o njoj? S jedne strane imamo platonističku tradiciju, gde važi osnovni stav da postoji stvar po sebi iza naših predstava i da mi možemo postupno da dođemo do stvari po sebi. S druge strane, dolaskom empirizma i idealizma nastaje zaokret u filozofskoj tradiciji, jer se tvrdi da postojala stvar po sebi ili ne, naše predstave su jedino što zasigurno imamo.

Da li vi smatrate da mi postepeno upoznajemo partnera i tako počinjemo njega da volimo ili mislite da vremenom samo dobijamo nove predstave o njemu? Kuda god da idu vaše intuicije, podelite ih sa nama, ali i saznajte nešto novo na filokafeu u Vršcu gde ćemo, razmatrajući ovo pitanje, između ostalog razgovarati i o sledećim pitanjima:

- Šta uslovljava naše predstave o ljubavi?
- Šta bi značila ljubav kao osećanje, a šta ljubav kao odnos?
- Šta (ni)je ljubav?
- Možemo li izaći iz kalupa svojih predstava o ljubavi?
- Da li sam i ja samo svoja predstava?
- Kako i koliko spoznajemo sebe i partnera?

Prijavljivanje učešća:

Filokafe će se održati u subotu, 25. februara, u 15.00h u Galerijani u Sterijinoj 26 u Vršcu, uz koordinaciju stručnih saradnika - Mariju Mitrovanov (master filozofa), Snežanu Đenić (diplomiranog sociologa-mastera) i Miroslava Milojevića (diplomiranog filozofa).

Srpsko udruženje za filozofsku praksu (SPPA) priključilo se humanitarnim akcijama koje organizuje udruženje Eduakcija u cilju pomoći za decu iz Doma za decu i omladinu ,,Vera Radivojević" u Beloj Crkvi. Stoga je ovaj filokafe humanitarnog karaktera i nema kotizacije, već je ulaznica za filokafe jedna knjiga, a mi ćemo vas poslužiti kafom ili čajem. Po završetku filokafea obaviće se licitacija knjiga, a prikupljen novac biće usmeren ka Domu.

Za filokafe ,,Kalupi ljubavi" koordinatori planiraju proširenje kapaciteta učesnika, ali svakako, zbog fizički ograničenog broja mesta, neophodno je da svoje prisustvo potvrdite mejlom na office@etika.edu.rs uz napomenu da se prijavljujete za filokafe u Vršcu.

Više informacija o pomenutoj humanitarnoj akciji možete pogledati ovde.


*****
Koncept filokafea omogućava strukturiranu diskusiju i analizu pojmova sa kojima se svi u svakodnevnom životu susrećemo, koji na neki način imaju značaj u našem životu, ali čiju suštinu nismo dovoljno razmatrali. Filokafe vodi filozof–praktičar, koji je upoznat sa pravilima pojmovne analize i argumentacije, međutim, filozof praktičar nije govornik, već koordinator grupe, jer on pomaže učesnicima da sami bolje analiziraju pojmove i da racionalizuju svoje subjektivne utiske, a sve to u cilju dostizanja uvida koji učesnicima praktično koriste u svakodnevnom životu.
Lu Marinof, autor svetskog bestselera ,,Platon, a ne Prozak”, govori o filozofskom kafeu kao načinu ,,vraćanja filozofije njenoj prvobitnoj funkciji obezbeđivanja misaone hrane i ohrabrivanja ljudi da preispituju sopstvene živote”.

Više informacija o SPPA pogledajte ovde.


***

Pročitajte i:

Zašto (te) volim?
Vršac: Zabavi se i edukuj dok činiš dobro delo
Valjevo: Samoslikanje - selfie kroz srpsku umetnost


***

Ovaj tekst je nastao našom akcijom da mladi postanu dopisnici iz svog kraja. Ukoliko želiš da i ti budeš deo našeg mladog tima i pišeš o događajima i uspesima svojih mladih sugrađana, prijavi se popunjavanjem ovog kratkog formulara. Važni su nam isključivo tvoj entuzijazam i želja da se proširi glas omladine iz svih krajeva! Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih dopisnika vrši se do svakog prvog dana u mesecu


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI