иСербиа - Како се повезати са студентима у иностранству?

Када студенти одлуче да наставе своје студије у иностранству, често се суочавају са следећим питањима: Како ћу се снаћи? Ко ће ми помоћи? Како да дођем до студената из своје земље? Једна од организација која омогућава повезивање и међусобну помоћ студентата у читавом свету је управо Организација српских студената у иностранству (ОССИ). За портал иСербиа је говорила Милица Шљивић, чланица ОССИ-ја у Чешкој, која нам је објаснила како функционише и шта омогућава та организација.

Autor: Saša Stevanović

Фото: OSSI

ОССИ је организација која постоји у неколико различитих земаља широм света. Поред тога што омогућава повезивање и помоћ студената, како у једној земљи, тако и у свету, циљ јој је да промовише српске обичаје, језик и културу. Детаљније о организацији и студирању у Чешкој за портал iSerbia говорила је Милица Шљивич.

Зашто си се одлучила да студираш у иностранству?

Као прво, добила сам стипендију Чешке владе. Друго, сматрам да се овде више цени труд и рад студента, да професори на оцењивање гледају објективно и уопште се не гледају оцене из других предмета, што је, рекла бих случај у Босни и Србији.

Будући да си споменула стипендију, како си сазнала да Чешка влада даје стипендије?

За стипендије уопштено сам чула преко платформе/сајта „Мрежа мира“ и Хеyсуццесс, а конкретно за стипендију Владе Републике Чешке сам чула од пријатеља који је у то време већ студирао у Чешкој.

Планирате ли да се враћате у Србију, односно Босну?

То питање ми баш често постављају... Када смо добијали стипендију, потписали смо уговор са владом Чешке, у коме пише да смо по завршетку студија дужни да се вратимо у матичну државу и научена знања применимо и пренесемо за добробит државе. У уговору само пише да треба да се вратимо у матичну земљу. На колико дуго, то не пише.

Међутим, заиста се не сећам примера да се неко вратио. Ја лично не планирам. Једина опција под којом бих се вратила је да представљам неку европску компанију у својој земљи.

Које су предности студирања у иностранству?

Предности су у самом систему, градиву и приступу професора. Рецимо, на Економском универзитету, где студирам, ако се падне испит, тај предмет мора поново да се пријави у следећем семестру. Значи, не одслуша се једном предмет и то је то, па када се положи. Него мора да се положи у семестру у коме се слуша.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с27.постимг.орг/цxyј3кд1ф/15284079_1232763433485165_554448.јпг" />

Фото: <а хреф="хттп://ввв.осси.рс">ОССИ

Има ли ваннаставних активности, предавања које факултет организује за своје студенте у виду додатне едукације?

Има. Што се тиче Економског факултета, сваке среде, у пола осам увече, доводе гостујућег предавача: из Европске Уније, ако је у посети Чешкој, менаџера компаније или познатог професора, који држе предавања на теме менаџмента, организације, економије... Са те стране, стварно немам шта да замерим. Улаз је слободан, тако да може доћи било ко, кога занима. Поред тога, постоје студентски и дебатни клубови. Свако може да нађе нешто што га интересује.

Како функционише прилагођавање на живот, обичаје и културу у Чешкој? Постоје ли неки додатни програми, уколико неко има проблем са прилагођавањем?

То углавном иде кроз школу, односно у првој години, када учимо чешки. Школа је на сат времена од Прага, у малом месту, тако да је прилагођавање лакше. Нисте бачени у велики град, барем моја група није, него имате прилику да се прво упознате са Чешком, најпре са језиком и обичајима, па онда идете у Праг или неки други већи град.

Да ли током студија дође до зближавања са Чесима?

Велика је разлика у менталитету, без обзира што нисмо далеко једни од других. Дружеља свакако има, није необично да вас позову на Ускрс, на прославу, али генерално, што се тиче људи који долазе у Чешку на студије, сви се држе у својим затвореним групицама. Са ким се почнете дружити у првој години, највероватније ћете и студије завршити као пријатељи.

Каква је повезаност студентских организација у Србији, глобалног ОССИ-ја и вас, као огранка?

Што се тиче глобалног ОССИ-ја, повезани смо и сарађујемо на разним пројектима. Одличну сарадњу имамо са огранком у Аустрији и међусобно се посећујемо, али са домаћим студентским организацијама до сада нисмо остварили сарадњу.

Мислиш ли да сарадња треба да буде боља?

Свакако, јер је то оно што ми у суштини треба да радимо. Да искуства одавде преносимо у Србију, да промовишемо стипендије које се нуде. Када будући студенти хоће да се упознају са могућностима и начинима студирања у иностранству, да знају на коју адресу да се обрате, ако то већ не раде домаће институције. За сада нисмо имали прилике да остваримо или будемо иницијатори било какве сарадње, али у будућности ћемо то променити.

Период који је погодан за покретање приче о сарадњи је јул-август, када се отвара конкурс за стипендију. Говорим за наш огранак. На пример, да пошаљемо мејл свим студентским организацијама или да направимо допис за медије у коме ћемо да обавестимо да је отворен конкурс за стипендије за студирање у иностранству, да позивамо студенте да се пријаве, а уколико имају питања, да могу да нам се обрате.

Како видите будућност ОССИ-ја?

Пошто је то првенствено организација која се бави повезивањем студената, на томе бих више инсистирала. Ако амбасаде не раде упознавање студената пре њиховог одласка у иностранство, мислим да је ту простор за ОССИ, да се више укључи и боље повеже студенте, а самим тим побољша своју структуру. Први корак би био да се чује за ОССИ, да се зна да постојимо и да смо званична организација студената у иностранству, јер сада је питање колико људи уопште зна за нас.

Да ли би препоручила будућим студентима да студирају у иностранству и зашто?

Наравно. Прва предност је осамостаљивање. Почињеш сам да водиш своје финансије, постајеш свестан свих издатака и обавеза које су углавном родитељи одрађивали или покривали за тебе. Стипендија је сасвим довољна за пристојан живот у Прагу. Само студирање на чешком језику је бесплатно, осим неких издатака, као на пример, за књиге које свако себи купује.


Мислим, дакле постојим

***

Прочитајте и:

Novosadski studenti upoznaju kinesku kuluru
Ovo su najbolji studentski gradovi na svetu
Mladi za kulturu i obrazovanje

***

Укључи се! Овај текст настао је нашом жељом да створимо алтернативни веб простор за студенте, где могу да пишу и информишу се о оним темама које сматрају важним. Уколико желиш да и ти пишеш за студентску рубрику, твоје идеје су добродошле! Није потребно претходно искуство, већ само заинтересованост за студентска питања. Да бисте се пријавили кликните OVDE. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу!


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ