иСербиа - Како се паметни људи носе с тешким особама

Тешке особе пркосе логици. Неке од њих су у стању блаженог незнања јер нису свесне негативног утицаја који имају на људе око себе, док друге готово да уживају у стварању хаоса и нервирању осталих. У оба случаја, ови људи непотребно компликују ситуацију, изазивају свађе и узрокују стрес.

ФОТО: Pixabay

Превела: Мирјана Кузмановић

Студије су давно показале да стрес може да остави трајне негативне последице на мозак. Изложеност стресу, чак и у трајању од неколико дана, угрожава ефикасност неурона у хипокампусу – важном делу мозга који је одговоран за расуђивање и памћење. Вишенедељни стрес узрокује поправљиву штету на неуронским дендритима („ручицама“ помоћу којих мождане ћелије међусобно комуницирају), док вишемесечни стрес може трајно да уништи неуроне. Стрес представља огромну претњу вашем успеху – када се отме контроли, тада пате ваш мозак и ваша способност да радите.

Изворе стреса на послу већином је лако препознати. Уколико непрофитна организација у којој сте запослени има за циљ да добије субвенцију која јој је потребна за наставак рада, наравно да ћете бити под стресом, али ћете вероватно знати како да га обуздате. Оно што вам највише штети је изненадан стрес у неочекиваним ситуацијама.

Недавно истраживање које је провео Одсек за биолошку и клиничку психологију са Универзитета Фридрих Шилер у Немачкој показало је да је изложеност стимулансима који изазивају јаке негативне емоције проузроковала бурну реакцију на стрес у мозговима испитаника. Изложеност овим стимулансима има једнаке последице као контакт с напорним особама. Без обзира да ли је реч о негативности, окрутности, синдрому жртве или једноставно о лудилу, тешке особе доводе ваш мозак у стресно стање које треба да избегнете по сваку цену.

Способност да обуздате своје емоције и останете мирни под притиском директно је повезана са вашом радном ефикасношћу. Компанија „ТалентСмарт“ (ТалентСмарт) провела је истраживање на преко милион људи и открила да је 90 посто оних најуспешнијих савладало вештину обуздавања емоција у стресним ситуацијама. Због тога они увек могу да остану мирни и да ситуацију држе под контролом.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттп://с7.постимг.орг/3ксгзмебв/ворк-2005640_640.јпг" />

ФОТО: Pixabay

Један од њихових највећих талената јесте способност да неутралишу тешке особе. Најуспешнији људи имају већ увежбане методе које користе како би се удаљили од напорних људи.

Како бисте се успешно носили с напорним особама потребно је да им приступите на начин који ће да вам омогући да контролишете оно на шта можете да утичете, а елиминишете оно на шта немате утицај. Најважније је да запамтите да имате много више контроле над ситуацијом него што мислите.
Ово су неке од техника помоћу којих се паметни људи носе с оним напорнима:

1. Постављају границе.
Успешни људи не допуштају да их други увуку у свој свет пун негативних емоција и приговарања. Ово можете да постигнете тако што ћете особу која вам се стално жали о неком проблему питати шта намерава да учини како би тај проблем решила. То ће или да прекине разговор или да га усмери у много позитивнијем правцу.

2. Уздижу се изнад ситних провокација.
Успешне особе не дозвољавају да их узнемири ирационално понашање појединих људи и остају хладне главе.

3. Свесни су својих емоција.
Како би одржали емоционалну дистанцу између себе и особа које су напорне, паметни људи увек су свесни својих емоција. Уколико приметите да се друга особа понаша ирационално, понекад је најбоље да се не узбуђујете. Само се насмешите и климајте главом.

4. Знају колико вреде.
Интелигентни људи знају да не морају увек и по сваку цену да се расправљају са иритантним особама. Једном кад схватите да сте интелигентнији од друге особе, моћи ћете много лакше да се носите с њом.

5. Не предају се.
Паметни људи знају када је боље да претрпе нечије провокације, а када је време да уђу у сукоб с токсичном особом. Када до конфликта дође, не одустају тако лако и бране своје ставове.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с11.постимг.орг/мвнае2јтф/социал-медиа.јпг" />

ФОТО: Pixabay

6. Усредсређени су на решење, а не на проблем.
Уместо да се концентришу на то како је нека особа неподношљива, успешни људи размишљају о начинима на које би могли да се лакше носе с том особом.

7. Не заборављају.
Интелигентни људи лако опраштају, али то не значи да ће да пруже још једну прилику ономе ко им је нешто скривио.

8. Одолевају негативним мислима о самима себи.
Негативност из околине у доређеној мери продире до сваке особе. Међутим, паметна особа неће дозволити да та негативност у њој изазове негативне мисли и да ју обесхрабри.

9. Довољно дуго спавају.
Паметне особе свесне су да им сан помаже да буду позитивније, креативније и да се боље концентришу на задатке. Оне знају да њихов мозак мора да буде одморан како би се успешно носиле с напорним људима.

10. Износе своје проблеме људима који их подржавају.
Како би могли да сагледају ситуацију из друге перспективе, интелигентни људи понекад износе своје проблеме особама у које имају поверења. Будући да саме не учествују директно у тој ситуацији, ове особе често проналазе нова потенцијална решења проблема и тако помажу онима који се с тим проблемима носе.

Уколико их примените, ове технике смањиће могућност да стресне ситуације оставе трајне последице на вас и омогућиће вам да се лакше носите с тешким особама.


ИЗВОР: Entrepreneur

Мирјана је студент енглеског језика који воли да посматра свет кроз објектив.

***

Прочитајте и:
Pet trikova za uspešnije pregovaranje
Kako opstati u svetu muškaraca?
Koliko su promene važne za kompanije?

***

Овај текст настао је нашом жељом да млади, који желе да се опробају у превођењу текстова, то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму, ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на prevodilacka@iserbia.rs, са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ