иСербиа - Како опстати у свету мушкараца?

Да ли сте се икада осетиле несигурно јер сте биле дискриминисане на послу само зато што сте жена? Прочитајте пет савета како да се изборите за своје место у свету где доминирају мушкарци.

ФОТО: Pixabay

Превела: Дејана Јеремић

Окружени смо стереотипима и утврђеним начинима размишљања који нас прате од малена и којима нам се намеће каква треба да буде једна жена, а какав треба да буде један мушкарац. Растемо са унапред оформљеним идејама и ограђени друштвеним конструктом који нам налаже да, само зато што смо жене, не можемо ни да се изједначимо, ни да тражимо једнакост у свету где доминира мушки пол. Ово постаје очигледније у пословном окружењу, где се на радна места углавном постављају мушкарци.

Има случајева када жена треба да се одрекне запослења због притиска друштва и одбијања од стране појединаца у њеном радном, па чак и у приватном окружењу. Стигма стереотипа, у овом смислу, руши много животних снова, јер се радије опредељује за конформизам и посвећује „ономе чему би требало”. Да не спомињемо категоризацију која се тиче тога како треба да се понашате ако сте жена и како треба да се облачите, у складу са ситуацијом у којој се нађете.

Водити и добијати битке у свету мушкараца је сасвим могуће са следећим саветима које ћемо поделити са вама; осим тога, са одговарајућим ставом можете да се суочите и са изазовима на које ћете наилазити.

1. Сваки посао је погодан за жене

<имг цласс="рфлоат" срц="хттп://с28.постимг.орг/овс4ауy71/воманатворк_300417.јпг" />

ФОТО: Pixabay

Много се говори о томе колико су одређена занимања и послови непогодни за жене, али истина је да су оба пола способна да обављају исте активности. Конвенције и стереотипи не би требало да буду препрека да постигнете своје циљеве.

2. Не плашите се побољшања

Заборавите на стару традицију своје фирме где само мушкарци могу да буду шефови неког одељења, будући да ће им ваш учинак доказати да сте способне да обавите тај посао чак и боље од њих. Ако на месту где радите коче ваш напредак само зато што сте женско, не оклевајте ни један тренутак да пронађете други посао где ће ценити ваше способности.

3. Игноришите све оне који на вама виде само лепо тело и лице

Многи ће мислити да сте догурале дотле где сте сада захваљујући свом физичком изгледу или да користите своје атрибуте да бисте добиле унапређење. Докажите да ваше вредности не зависе од тога, јер је лепота пролазна, а ваш карактер и интелигенција остају са вама током година.

4. Учите нове ствари сваког дана

<имг цласс="рфлоат" срц="хттп://с10.постимг.орг/б1рфсвп89/воманворкинг_300417.јпг" />

ФОТО: Pixabay

Оспособите се и учите о стварима које вас занимају. Свако од ваших интересовања заслужује да га максимално унапређујуте и можете да их примените у вашем пословном животу. Можда се та љубав и познавање моде или филма претвори у степеник ка унапређењу или некој новој пословној прилици.

5. Не дозволите да промене ваше вредности и карактер

Не мењајте се ни због кога и ни због чега, поготово када желе да потисну ваше квалитете и да вам одузму ваш карактер јер су „неподобни“ за посао. Ваш карактер је јединствен и уколико не угрожавате физички или морални интегритет ваших колега, нема ниједног разлога да не будете своје, зато што би то могло да утиче на ваш учинак и удобност у пословном окружењу.

Не дозволите да вас уплаши ваше радно окружење. Ако осетите да вам недостају нека знања, није крај света, јер можете да похађате курс или да се опробате на неким другим пољима којима сте више склони. Удобност и сигурност на послу су неопходни елементи за испуњен живот.


ИЗВОР: Cultura colectiva

Дејана воли да чита путује и помаже другима.

***

Прочитајте и:

Saveti uspešnih žena iz celog sveta
Položaj žena u kapitalizmu
Pet trikova za uspešnije pregovaranje

***

Овај текст настао је нашом жељом да млади, који желе да се опробају у превођењу текстова са шпанског, то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму, ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на radionicaspanski@gmail.com, са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ