иСербиа - Како доћи до студентских кредита?

Студентски живот, нарочито за оне који долазе из провинције, представља оптерећење за кућни буџет породица које морају да издвоје новац, како за смештај студената, тако и за исхрану, али и за различите друштвене активности. Током студирања, велику помоћ студентима представљају студентске стипендије и кредити, које држава омогућава и исплаћује.

Приредила: Александра Мишковић

Фото: EU - sveznalica

Наравно, када би могли да бирају, студенти би увек желели да примају стипендије, будући да се оне не враћају. Међутим, услов за студентске стипендије је просек већи од 9.00, као и студирање финансирањем из буџета.

Јасно је да не могу сви да одрже исти ниво концентрације, као и мотивације током неколико година студирања. За оне који имају ниже амбиције, Министарство просвете, науке и технолошког развоја додељује студентске кредите у износу од 8.400 динара.

Шта је студентски кредит и како се добија?

Министарство просвете, науке и технолошког развоја сваке године објављује конкурс за доделу студентских кредита и стипендија који је отворен од 1. до 31. октобра текуће године. Право да конкуришу имају студенти прве године факултета, који су у средњој школи остварили одличан успех, али и студенти виших година, који имају просек већи од 8.00 и текућу годину су уписали о трошку буџета државе.

Комисија за ученичке и студентске кредите и стипендије Министарства просвете, науке и технолошког развоја утврђује коначну ранг листу кандидата којима је одобрен кредит. Поред успеха на факултету, листа зависи и од месечног прихода по особи, на нивоу породице. Студенти којима је одобрен кредит, дужни су да закључе уговор о кредиту са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Тим уговором се ближе одређују права и обавезе у вези са коришћењем и отплатом кредита.

Студенти, којима је одобрен кредит, требало би да отворе рачун у експозитури УниЦредит банке. На тај рачун ће се студентски кредит уплаћивати и он је бесплатан.

Каква је процедура враћања кредита?

Враћање кредита не одлаже се дуже од 18 месеци од истека рока трајања студија. У случају запошљавања, обавеза отплате стиже року од месец дана. Уколико је студент завршио факултет у року и приликом студирања остварио просек 8.5, ослобађа се враћања дуга у пуном износу. Такође, уколико студент успе да заврши студирање у року, али са нешто нижим просеком, дужан је да врати половину износа кредита.

Постоје ли камате на студентске кредите?

Оно што је битно напоменути је и то да код студентских кредита, такође, постоји камата. Пожељно је кредит вратити што пре, будући да се на укупан износ који треба да се врати, обрачунава камата у висини есконтне стопе Централне банке Србије. Кредит треба вратити за двоструко време примања поменутог.

Имајући у виду све предности и мане студентских кредита, потребно је добро размислити пре аплицирања. Оно што представља чињеницу, свакако је значајна новчана помоћ, која свим студентима добро дође.


Извор: Portal mladi

Александра студира журналистику, воли новинарство и једног дана би желела да постане ратни репортер.

***

Прочитајте и:

Novosadski studenti upoznaju kinesku kuluru
Ovo su najbolji studentski gradovi na svetu
Mladi za kulturu i obrazovanje

***

Укључи се! Овај текст настао је нашом жељом да створимо алтернативни веб простор за студенте, где могу да пишу и информишу се о оним темама које сматрају важним. Уколико желиш да и ти пишеш за студентску рубрику, твоје идеје су добродошле! Није потребно претходно искуство, већ само заинтересованост за студентска питања. Да бисте се пријавили кликните OVDE. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу!


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ