иСербиа - Како да поново уживате на послу?

Постоји мноштво разлога који вас наводе да сваког понедељка невољно долазите на посао. Међутим, постоје технике које помажу да се ситуација преокрене и да се воља за радом поврати. Тешко је избројати истраживања, анкете и извештаје на интернету који се односе на то колико људи се осећа презасићено послом који обавља.

ФОТО: Farmacija & Medicina

Превела: Симонида Ђирковић

Већина ових статистичких података се односи на генерализовање незадовољства на послу. Из ових разлога, већина запослених устаје понедељком ујутру желећи да је већ петак поподне, да радна недеља прође брзо и да се мање осети немоћ коју осећају док раде посао који не воле.

Исцрпна истраживања урадила је компанија Галуп (Галлуп) у 140 земаља света. Од скоро 180 милиона запослених испитаника, само је 13% рекло да је задовољно на послу, 63% је равнодушно према послу, док чак 24% испитаника мрзи свој посао.

Уколико не можете да издржите и размишљате да дате отказ, можда не би било лоше да размислите и не пожурујете с одлуком. Иако делује немогуће, постоји начин да се помирите са условима на послу. Могуће је да поново осећате узбуђење због посла и заслужујете покушај да повратите страст за радом, али како?

Да ли је могуће уживати у послу који није у струци?

Почећемо овим питањем. Чини се жалосним када неко обавља посао који му није у струци само због новца и мањка алтернативе, те је такав посао лакше замрзети. Међутим, посао у струци не мора увек да буде разлог за задовољство на послу. Тачно је да је особама које воле свој посао и у сталном су процесу усавршавања лакше да буду мотивисане, али као и код љубавних веза, када нешто дуго траје, страст, еуфорија и срећа не могу бити истог интензитета као на самом почетку. Посао није само професија и задаци које обављате. Посао је окружење и услови у којима радите, објашњава Ракел Баљестерос, психолог, испитивач и тренер, професорка на мастеру из цоацхинг-а на Вишем институту за студије психологије.

Зашто вас посао не чини срећним?

„Када се осећате лоше, исцрпљено, несрећно, имате потребу за излазом, бољом опцијом која омогућава развијање нових способности прво морате одредити који фактори утичу на жељу за променом, те поставити јасне циљеве“, препоручује Баљестерос, такође и ауторка књиге „Конобар, ова кафа је хладна! Прва помоћ за побољшање самопоуздања, комуникације и личних односа“ (Цамареро, есте цафé естá фрíо! Примерос ауxилиос пара мејорар ту асертивидад, ту цомуницациóн y тус релационес персоналес). Да бисте пронашли разлог незадовољства, морате себи поставити следећа питања:

1. Да ли је то због рутине? Можда нема ничег новог што би се извукло из посла; посао вас не мотивише и досадан је.
2. Да ли гомилање задатака проузрокује стрес? Преоптерећеност је разлог за промену.
3. Да ли је то због недостатка персонала? Фирма не располаже са много ресурса, како материјала за рад, тако и особља, што чини посао неизводљивим, а то вас иритира.
4. Да ли је до амбијента? У суштини, посао није лош, али јесте амбијент у ком радите, конкуренција којом одише погоршава ствар.
5. Да ли је то због перфекционизма и превелике амбицизности? Можда је проблем што увек желите да све имате под контролом и захтевате превише ОД СЕБЕ, желећи да је све савршено.
6. Да ли има превише правила и упутстава за рад? Хоћете да размишљате својом главом и дајете идеје, али вам не допуштају.
7. Да ли су у питању хаос и неорганизација? У фирми нема правила, нема повратне информације, а надређени не знају како да организују посао нити воде групу.
8. Да ли су у питању нестрпљење, стегнутост и немоћност да се ужива у садашњем тренутку? Поверење и професионалност у послу се стичу временом и упорношћу. Не будите нестрпљиви.
9. Да ли имате потребу за спољашњим стимулансом? Једноставно је, желите више новца.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с7.постимг.орг/5y8нвојјв/хате-јоб-и_Стоцк_000032969296_Смалл.јпг" />

ФОТО: Wise Bread

Особе које су страственог духа мотивисане су и имају јасно дефинисано шта им се свиђа, шта их мотивише. На крају, мотивација и јесте постојање циља. Када идентификујете циљ, налазите покретач који вас гура ка остварењу циља, прича Елиса Санћес, психолог и тутор, координаторка радне организације Школе за психологе. Добро је да се запитате каквим животом желите да живите, да ли сте спремни да цео живот радите тај посао. Да можете да бирате, шта би био ваш посао из снова? Сва ова питања помажу у самоупознавању и схватању шта вас мотивише, а шта не. Са овог становишта, Елиса Санћес даје неколико корака које треба следити:

1. Тренутак је за усавршавање, да би постојао разлог за повишицу или промену функције.

2. Саставите план како да промените оно што вам не одговара и да постигнете жељено. Важно је да циљеви буду реални, достижни и да зависе једни од других.

3. Стекните навике које помажу да се осећате боље, да повећате самопоуздање. Можете себе награђивати за уложен труд. Научите да прихватате да постоје ствари које не зависе само од вас и таложите позитивне мисли, обратите пажњу на оно што имате и покажите захвалност, уместо да се љутите због оног што немате.

4. Потенцирајте ствари које ће вам помоћи да одржавате добру атмосферу на послу, да будете позитивни у односу са шефом, јер је увек боља молба него жалба и остварите сарадњу са колегама, што је много боље него да се такмичите с њима.

5. Научите да разликујете успех од среће. Успех је добити жељено, а срећа уживање у постигнутом. Уколико не достигнете циљ, могуће је да он није јасно дефинисан или да не зависи од вас. Због овога се неке особе могу осећати исфрустрирано, што води разочарању у посао. Постоје и особе које се усредсређују само на резултате јер увелико размишљају о следећем изазову.

Да ли је могуће пронаћи мотивацију у компанији?

Скоро објављен чланак у листу Форбес истиче да 40% запослених намерава да промени посао у следећих шест месеци, док 69% тражи, за сваки случај, боље понуде за посао. У анализи, у чланку се истиче да су поштовање запослених, поверење у препуштање одговорности, повећање плате и бенефиције кључ који свака организација треба да има уколико не жели да им најбољи запослени одлазе, да се исцрпљују или досађују на послу.

Мотивација у многим случајевима зависи и од тога како фирме привлаче, развијају и мотивишу запослене. „Јасно је да су свима потребне плате у складу са тржиштем, како би запослени могли да покривају трошкове живота, али враћање страсти за радом не зависи само од висине плате. Умногоме зависи и од фирме, која мора да укључује запослене у систем компаније, у доношење одлука, у комуникацију и давање предлога, како би се развила прилика за успешну каријеру и балансирање између посла и породице“, објашњава Беатрис Кастро, директорка фондације Адеццо.

Уколико објективном анализом ипак утврдите да нема решења ни нових могућности за напредак и да фирма не помаже у томе, можда је дошао тренутак за нову пословну прилику.


ИЗВОР: El País

Мање је више

***

Прочитајте и:

Škola javnih politika i lokalne samouprave
Mladi za kulturu i obrazovanje
Multitasking: 12 puta ne!

***

Овај текст настао је нашом жељом да млади, који желе да се опробају у превођењу текстова са шпанског, то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму, ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на radionicaspanski@gmail.com, са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti


Коментари

ВЕСТИ