иСербиа - Како да научите било који језик?

Метју Јулден (Маттхев Yоулден) говори течно девет језика и разуме још десетак. Са таквом лакоћом се пребацује са језика на језик, да је тешко и претпоставити да је по националности Британац. Ако мислите да је тешко говорити добро два страна језика, припремите свеску и оловку и бележите Метјуове савете како да учење језика постане забавно и корисно!

ФОТО: Pixabay

Превела: Марија Влајковић

Морате јасно да одредите циљ учења одређеног језика

Ако немате јаку мотивацију, логично је да ће вас након неког времена проћи привремена жеља за учењем. Жеља да се неко импресионира вашим знањем француског није довољан мотив, али жеља да се разуме особа чији је матерњи језик француски јесте довољно мотивишућа. Која год да је ваша мотивација, када одлучите да учите један језик, најбитније је да уложите максималан труд: „Океј, желим да научим овај језик и због тога ћу радити све што могу са тим језиком, на том језику и за тај језик.“

Уживите се

Већ сте дали себи обећање, обавезали сте се, и шта сад? Постоји ли прави пут у учењу? Метју предлаже максимално коришћење језика, односно, небитно који приступ користите, важно је да користите тај језик сваки дан и цео дан: „Имам обичај да од самог почетка усвајам што више ствари о ономе што учим и то доводим до екстрема, тако што се бавим тиме током целог дана. Како пролази недеља, трудим се да размишљам на том језику, покушвам да пишем и, чак, причам сâм са собом на том језику. Заправо, важно је да све што учите провежбате, било да пишете мејл, причате или слушате музику или радио. Најважније је да се окружите културом језика који учите и да се уживите у његово учење“.

Запамтите да је највећа предност језика комуникација са другима. Способност да се макар и једноставно разговара са неким јесте највећа награда за ваш труд. Када једном доживите такво искуство, ускоро ћете бити мотивисанији да наставите да учите и вежбате: „Увек имам на уму да се, у ствари, ради о прилагођавању мог начина размишљања начину размишљања на датом језику. Очигледно је да не постоји само један начин на који говорник шпанског, хебрејског или холандског мисли. Трик је у томе да користите одређени језик како бисте створили своју језичку стварност“.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с12.постимг.орг/пееохл9ф1/триангулатион-имаге.пнг" />

ФОТО: Best Way to Learn German

Пронађите „саборца“ у процесу учења

Метју је научио неколико језика заједно са Мајклом, својим братом близанцем, са којим је савладао грчки са само осам година! Метју и Мајкл су добили своје супермоћи упркос традиционалним причама о супарништву међу браћом: „Били смо мотивисани, и још увек смо. Гурамо један другога напред. Ако мој брат примети да учим брже од њега, постане мало љубоморан и покуша да ме сустигне (мислим да је то зато што је мој близанац, ја сам оригинал!) и обрнуто“. Стога, ако немате брата или сестру, пронађите неког пријатеља који ће вам помоћи да останете мотивисани и да идете напред: „Мислим да је то фантастичан приступ. Имате са ким да причате и то је заправо основно полазиште за учење језика“.

Учините то важним

Ако вам је од почетка циљ да разговарате, теже ћете се изгубити у књигама и приручницима. Разговор са људима ће учинити да вам процес учења и даље буде битан: „Учите језик да бисте га користили. Нећете причати сами са собом. Креативни део учења језика јесте употребити циљани језик у свакодневном говору било за писање песама, у разговору са људима или када путујете у страну земљу. Чак није ни потребно да одете ван земље – можете отићи у оближњи грчки ресторан и покушати да наручите храну на грчком“.

Забавите се

Користите језик који учите на креативне начине. Браћа полиглоте су вежбали грчки пишући и снимајући песме. Размислите о неким од креативних начина коришћења језика: направите радио емисију са пријатељем, нацртајте стрип, напишите песму или покушајте да причате с неким.

Понашајте се као дете

Под овим се не подразумева да имате нападе беса или да стављате косу у храну када сте у ресторану, већ да покушате да учите на начин на који уче деца. Хипотеза да деца суштински боље уче од одраслих није тачна, јер нова истраживања не успевају да пронађу везу између способности за учење и узраста. Може бити да је кључ успеха за брзо учење, иначе својствено деци, у томе да преузмете одређене дечије карактеристике: недостатак самосвести по питању друштвеног статуса, жеља да се игра на новом језику и спремност да се праве грешке.

Учимо путем грешке. Када смо деца, очекује се да грешимо, али када одрастемо, грешке су нека врста табуа. Чешће је да одрасла особа каже да нешто не зна, него да још увек није научила. Страх од грешке или потешкоћа је друштвени феномен који не погађа децу. Када учите језик, прихватање и признавање да не знате све јесте кључ успеха. Ослободите се својих стега одрасле особе!

Напустите зону комфора

Када немате страх од грешака, бићете спремни да се изложите ситуацијама у којима ћете се можда и осрамотити. Ово може да улива страх, али је то неопходан корак ка напретку и побољшању. Није важно када учите, јер никада нећете говорити неки језик док не будете у ситуацијама попут ових: разговор са странцима, сналажење на улици, наручивање хране, причање шала... Што више пута урадите тако нешто, лакше ћете се суочити са новим изазовима: „На почетку ћете наилазити на препреке у изговору, граматици или можда неким изразима, али мислим да је најважније да покушате да развијете такозвани осећај за језик. Сваки изворни говорник има осећај за свој језик, а ако тај осећај успете да развијете, то ће вам улити додатно самопоуздање“.

<имг цласс="тфлоат "срц="хттп://с11.постимг.орг/цеи8б1уер/леарнинг_а_лангуаге.пнг" />

ФОТО: Ted Blog

Слушајте

Прво морате да научите да ходате да бисте знали да трчите. На исти начин је важно да прво научите да слушате да бисте могли да причате. Сваки језик звучи чудно када га први пут чујете, али зато када сте опет у контакту са њим сваки пут делује познатије и лакше: „Способни смо да све изговарамо, само нисмо навикнути на то. На пример, тврдо 'р' не постоји у енглеском којим ја говорим, али када сам учио шпански, сусретао сам се са речима у којима је тврдо 'р' (попут перро или реуниóн). Према мом мишљењу, најбољи начин за усвајање овог гласа јесте слушање, а затим визуализовање његовог изговора, онако како би требало да се производи, будући да за сваки глас постоји одређени део у устима или у грлу који се користи“.

Посматрајте друге како причају

Разни језици захтевају различите задатке од вашег језика, усана и грла. Изговор је физички колико и психички процес: „Иако може звучати чудно, један од начина је пажљиво посматрање изговора других, а затим што верније имитирање. Верујте ми, може бити тешко на почетку, али успећете! Заправо је лако, само је потребна вежба“. Ако немате прилику да посматрате и имитирате изворне говорнике, гледање страних филмова или телевизије може бити добра замена.

Причајте сами са собом

Ако немате са ким да вежбате страни језик, нема ничег лошег у томе да причате сами са собом. Ово вам може помоћи да не заботвите нови вокабулар или тек научене фразе и изразе, тако да ћете имати више самопоуздања када треба да их употребите у разговору са неким: „Може деловати лудо, али је заиста добар начин да се вежба, када већ немате са ким“.

Бонус: Опустите се!

Никоме неће сметати ако им се обратите на њиховом језику, чак и погрешно. Ако било коју интеракцију започнете са: „Учим нови језик и волео/ла бих да га вежбам...“, већина људи ће бити стрпљива и подржаће вас да наставите, бодрећи вас. Чак и ако на свету постоје милиони и милиони говорника енглеског којима овај језик није матерњи, већина њих ће пре одабрати да прича на матерњем језику: „Наравно да можете да путујете у иностранство знајући само свој језик, али имаћете много више користи и осећаћете се пријатније ако будете у стању да комуницирате на још неком језику. Боље ћете разумети друге и лакше ћете се снаћи у свакој ситуацији.“


ИЗВОР: Babbel

Марија мисли да је Раге агаинст тхе мацхине најбољи бенд на свету.

***

Прочитајте и:

Saveti uspešnih žena iz celog sveta
Najbolje destinacije za rad u inostranstvu
Razmrdajte vijuge uz pomoć aplikacija

***

Овај текст настао је нашом жељом да млади, који желе да се опробају у превођењу текстова са шпанског, то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму, ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на radionicaspanski@gmail.com, са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ