иСербиа - Јована И: Радите оно што волите!

Јована Илић је са нама поделила своје искуство о волонтрању, студирају, иСербиа порталу... Својим успешним писањем и асистирањем у рубрици "Конкурси" Јована је добила титулу "Новинара месеца".

Autor: Marija Jakić

Фото: приватна архива

Вредна си и упорна, што те је довело до награде за новинара месеца и до унапређења за асистенткињу уреднице конкурса. Како уз студије све постижеш?

Када радите оно што вас заиста занима и оно што волите, некако се све може уклопити у ваш дан. Код мене је био случај да студије понекад запоставим зарад неких споредних циљева, али се све да надокнадити и научити када студирате оно што вас испуњава и води до професије која употпуњује вашу личност.

Већ дуго времена си члан иСербиа портала, зашто си се пријавила да пишеш баш за нас?

Другарица ме упутила на ваш портал, за мене је све то било ново и желела сам да се опробам у писању текстова. Портал iSerbia је одлично место за младе који желе да стекну почетно знање и вештине у писању чланака, интервјуа и других врста текстова. Јако ми се допада што су млади и успешни у фокусу вашег интересовања, треба промовисати и писати о младим људима на које остали медији не обраћају толико пажње. Такође, портал иСербиа има доста занимљивих текстова о култури, историји и још многим другим стварима који могу и забавити и едуковати у исто време, што је по мени један од основних показатеља квалитета текста.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с16.постимг.орг/x8рофкп85/11890911_10205045504078394_8941961034603707556_н.јпг?4" />
Фото: приватна архива

Студираш Српски језик и књижевност, а волонтираш и у новинарству, како те две професије иду заједно? Колико ти је факултетско знање помогло у писању?

Мислим да, када се ове две професије споје, оно што може проистећи из тога јесте засигурно квалитетан текст. Факултет ми је доста помогао у писању. Оно што сам научила о нашем језику и књижевности јесте да је језик жива материја и да се стално развија, а да без књижевности и одређеног приступа делима не бих била особа каква сам данас. За мене су књижевна дела ризница животних дешавања сваког човека и због тога су драгоцена.

Желиш да будеш професор Српског језика, зашто си одабрала ту професију?

Верујем да је доста оних који у школи нису читали основну лектиру или су је прочитали због тога што су морали, и при том ништа нису разумели. И ја сам била једна од њих. Љубав према књижевности и нашем језику се родила спонтано, негде пред крај средње школе, и због тога сам уписала Филолошки факултет. У току студија сам схватила колико је битно ко је професор који предаје и какав је његов однос према ученицима. За мене је тај посао јако инспиративан и желела бих показати колико се може личност човека мењати и развијати читањем, колико нас књижевност може натерати да размишљамо. Основна и средња школа су право време за почетак таквог развоја.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с11.постимг.орг/в3н3к63н7/16443514_10206471583308271_468419263_н.јпг" />
Фото: приватна архива

Волиш да читаш и истражујеш, о чему највише волиш да писеш, а шта да читаш?

Највише ми се допало писање интервјуа, та комуникација са људима је веома занимљива. Волим да истражујем обичаје Србије и лепоте наших крајева. Тренутно читам нашу књиженост 20. века, за потребе испита. Иако ми је тешко одабрати само неклико књига, уживала сам читајући Андрићеве Приповетке, Добрицу Ђосића, Драгослава Михајловића ,,Кад су цветале тикве”, Бору Станковића, Диса и многе друге.

Шта саветујеш младима који желе да се посвете проучавању нашег језика?

Саветујем младима да буду упорни, ма који њихов избор био, ако их проучавање језика занима то је онда прави пут, јер све препреке и тескоће не могу да се мере са задовољством које осећате након њиховог савладавања.
Марија је само мали човек са великим идејама.

Прочитајте неке од Јованиних текстова:
Koja je simbolika slave i zašto slavimo?
Kada i kako se koristi glagol TREBATI?
Etno fjul: Tradicionalna muzika Balkana

***

Овај текст је настао нашом жељом да млади, који имају шта да кажу и допринесу информисаности и едукацији наше омладине, пренесу своје идеје и сазнања. Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле! ЦВ и један текст пошаљи на urednistvo@iSerbia.rs уз Цц на office@iSerbia.rs, са назнаком "Пријава / новинар". Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ