iSerbia - Johan S. Bah: Utemeljivač muzičke tradicije
Na današnji dan, 21. marta 1685. godine rođen je Johan Sebastijan Bah, na čijem delu se temelji nemačka muzička tradicija. Poznati nemački kompozitor premunuo je 28. jula 1750. godine.

FOTO: YouTube

Priredila: Ana Kotur

Johan Sebastijan Bah rođen je u muzičkoj porodici čiji su članovi nastupali na dvorovima. Bah je veoma rano, odnosno sa 10 godina ostao bez majke Marije Elizabete Lemerhirt, a ubrzo i bez oca. Od tada brigu o Bahu preuzima njegov četrnaest godina stariji brat Johan Kristof. Brat ga je podučavao muzici i sviranju na orguljama.

Od 1700. godine bio je stipendista škole Sv. Mihael u Lineburgu gde je došao u dodir sa ozbiljnom muzičkom kulturom. Zatim, od 1708. do 1717. godine bio je orguljaš u dvorskoj kapeli vojvode Vajmara i to je za Sebastijana Baha prvi značajni stvaralački period. Tada je stvorio veliki broj dela za orgulje poput najpoznatije „Tokate i fuge u d-molu“, „Pasakalje u c-molu“ i „Preludijuma i fuge u a-molu“.

Interesovale su ga kompozicije velikih kompozitora i često bi prepisivao njihova dela. Bah je bio veoma talentovan i posedovao je odličan sluh. Njegova dela su bila nadahnuće gotovo svim kompozitorima evropske tradicije, od Mocarta do Šenberga i poštovana zbog intelektualne dubine, tehničke zahtevnosti i umetničke lepote.

FOTO: Haoss Forum

Bah se oženio svojom rođakom Marijom Barbarom 1707. godine. Ona je bila sopran pevačica. Imali su sedmoro dece od kojih je samo četvoro preživelo. Od nje se razveo i oženio mladu, takođe sopranistkinju Anu Magdalenu. Ana je podržavala Bahovo komponovanje, dok je on pomagao Ani u njenom poslu. Sa njom je imao trinaestoro dece.

Sledila su još dva stvaralačka perioda u Ketenu i Lajpcigu, a od 1745. godine
njegov vid je potpuno oslabio. Njegov kreativni nagon je još uvek bio jak tako da je do zadnjeg dana komponovao muziku. Bahove poslednje kompozicije ne pripadaju nijednom muzičkom žanru, a to su „Muzička žrtva” i „Umetnost fuge“.

Umro je 1750. godine u 65. godini života.

Muzej Johana S. Baha u Ajzenahu
FOTO: Wikipedia

Izvor: JSBach

Ana, druželjubiva i radoznala studentkinja; voli da piše, vodi intervjue, istražuje i pohađa razne edukativne kurseve.

***

Pročitajte i:

Novo lice Adolfa Hitlera
Može li se osigurati ljubav? U Kini može
Dodeljena nagrada „Meša Selimović“

***

Ovaj tekst je nastao našom željom da mladi, koji imaju šta da kažu i doprinesu informisanosti i edukaciji naše omladine, prenesu svoje ideje i saznanja. Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle! CV i jedan tekst pošalji na urednistvo@iSerbia.rs uz Cc na office@iSerbia.rs, sa naznakom „Prijava / novinar“. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVD

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI